Hlavní obsah

Po železnici v regionech pohodlněji. Soukromníci nasadí nové vlaky a rozšíří linky. Pomůže to i zaměstnanosti

Mělo by také dojít k posílení personálu o zhruba 100 pracovníků.

Reklama

Soukromí dopravci chystají velké investice do vlaků. Přinese to i nová pracovní místa.

Článek

Na posílených linkách budou potřeba noví stevardi, strojvůdci i pokladní. Celkem půjde zhruba o 100 lidí, které bude hledat společnost Arriva. Ta od příštího prosince nasadí své vlaky na linkách Praha-Tanvald, Kolín-Nový Bor, Praha-Rakovník a Praha-Příbram-České Budějovice.

Dopravce na trasách vybralo ministerstvo dopravy. Arriva na zmíněných linkách zvítězila nad Českými drahami. Její nabídka byla lepší.

Dopravce, který patří pod Deutsche Bahn, dostane za provoz vlaků celkem 731 milionů korun. Arriva chce nasadit motorové soupravy z Německa. Celkem by mělo jít o 27 vlaků.

Ministerstvo dopravy v řízeních porovnalo nabídku Českých drah a alternativních dopravců. České dráhy pak uspěly na linkách Praha-Luhačovice, Praha-Žilina a Pardubice-Liberec.

13 miliard do železnic. Někde se bude jezdit až 160 km/h. Podívejte se, kam všude peníze půjdou

Od neděle pojedou vlaky jinak. Jaké změny čekají váš region?

Ceny jízdného Arriva bude stanovovat vždy pro konkrétní trasu a nebude se odvíjet od najetých kilometrů. Přihlížet se bude také k cenám konkurence.

Společnost RegioJet plánuje představit své plány až v průběhu příštího roku. Chtějí ale nakupovat nové vlaky i lokomotivy. Stejně jako Arriva chce RegioJet otevřít vlastní pokladny ve stanicích, kde to stát vyžaduje.

Vedle dálkových linek vedou železniční dopravci jednání o regionální linkách s kraji. Stávající smlouva krajů se státním dopravcem vyprší v příštím roce.

Reklama

Doporučované