Hlavní obsah

Po zhroucení domu v Miami zemřeli čtyři lidé, pohřešuje se 159

Foto: Profimedia.cz

Zhroucená budova v Miami.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně čtyři mrtvé a deset zraněných si vyžádalo zřícení jednoho křídla 12patrové budovy na jihu Floridy. Na místě se okamžitě rozběhla masivní záchranná operace, nejméně 110 dříve pohřešovaných lidí se už podařilo dohledat

Článek

Floridští hasiči dál pátrají po možných přeživších v troskách dvanáctipatrové budovy, která se v noci na čtvrtek zřítila v pobřežním městečku Surfside severně od Miami. Místní starosta varoval, že obětí bude zřejmě více, okresní policejní velitel podle listu Miami Herald hlásí až 159 pohřešovaných. Objevují se zprávy o nezvěstných z Argentiny, Venezuely a Paraguaye.

Vyprošťovací a záchranná operace od čtvrtečních ranních hodin pokračují takřka nepřetržitě, zatímco rodiny čekají na jakékoliv zprávy o svých nezvěstných příbuzných. Pátrací týmy mezitím ohlásily, že pod troskami slyšely bušení a další zvuky, hlasy ale neslyšely.

Vícepodlažní obytný dům v pobřežní lokalitě Surfside se částečně zhroutil krátce před čtvrteční druhou hodinou ranní místního času (8:00 SELČ), přičemž není jasné, kolik lidí v něm bylo. Budova byla podle lokálních médií postavena v roce 1981 a měla více než 130 bytových jednotek. Hasiči později upřesnili, že ze 136 jednotek jich bylo poničeno 55. Většina obyvatel domu v době jeho zřícení spala.

Podle tiskového prohlášení hasičů na místě zasahovalo přes 80 záchranářských jednotek. Server BBC News v pátek informoval, že úřadům se již podařilo najít 110 lidí ze seznamu pohřešovaných, ale 159 se jich i nadále pohřešuje. Panují proto obavy, že skutečný počet obětí bude ještě výrazně vyšší.

Média podotýkají, že není jasné, zda jsou všichni nalezení naživu. Činitelé přitom varují, že vzhledem k rozsáhlému poničení budovy jsou šance na přežití lidí v troskách poměrně malé.

Starostka okresu Miami-Dade Daniella Levine Cavaová uvedla, že záchranáři se při procházení sutin vystavují „extrémnímu riziku“. „Při práci na ně padají trosky. Máme na místě stavební inženýry, kteří mají zajistit, že se záchranáři nezraní,“ řekla Levine Cavaová pro AP

Mezi pohřešovanými jsou také lidé z několika latinskoamerických zemí. Paraguayská vláda oznámila, že neměla informace o sestře tamní první dámy a její rodině, dohromady pohřešuje šest lidí. Konzuláty Argentiny a Venezuely zase v souvislosti se zhroucením domu v Surfside hlásily devět, respektive čtyři pohřešované občany.

Na místo dorazil i guvernér Floridy Ron DeSantis, který novinářům řekl, že televizní záběry plně nevystihují hrůzu situace. Záchranáři podle něj dělají, co mohou, aby zachránili co nejvíce životů. „To stále probíhá a nebudou odpočívat,“ dodal.

Na neštěstí již reagoval i prezident Joe Biden, který podle Bílého domu dlouze hovořil s místním starostou. Novinářům pak řekl, že federální vláda poskytne jakoukoliv pomoc, pokud ji o to guvernér DeSantis požádá a vyhlásí stav nouze.

Snímky z místa zachycují hromadu trosek sahající až ke druhému patru zbytku stavby. Na internetu se objevilo i video trosek; jeho autor poznamenal, že byl ubytovaný v sousedním hotelu. „Jedna z těch obřích budov je pryč. Tady, hned vedle nás,“ uvedl s tím, že je to „šílené“. Později místní televize přinesla záběry, na nichž je vidět, jak hasiči vyprošťují chlapce a dávají ho na nosítka. Některé obyvatele hasiči zachraňovali z balkonů. V jednom případě záchranáři vyprostili matku i s dítětem, ženě však museli amputovat nohu, aby ji dokázali vytáhnout z trosek.

Okolní ulice byly kvůli záchranné operaci uzavřeny a místní obyvatelé byli převáženi do nedalekého kulturního domu. Marian Cruz z místní policie lidem doporučil, aby se místu vyhýbali.

Prezident Joe Biden schválil vyhlášení stavu nouze na Floridě, což znamená, že místním úřadům bude na místě pomáhat Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA). Do pátrání byli zapojeni také speciálně vycvičení psi a část záchranářů se k možným přeživším pokoušela dostat přes podzemní parkoviště pod budovou.

Příčinu sesuvu budovy místní úřady dosud neobjasnily. Podle videa se patrně jako první sesunul střed domu, a o několik sekund později část, která byla nejblíže k oceánu. Čtvrť přitom zahalil oblak prachu. Budova byla postavena v roce 1981 a měla více než 130 bytových jednotek, z toho 80 obsazených. Zničeno jich bylo 55.

Podle úřadů stavba procházela procesem opětovného schvalování, který si vyžadoval jisté opravy, a na přilehlém pozemku se stavěla nová budova. Starosta Burkett zmínil probíhající opravu střechy. O tom, zda oprava mohla hrát nějakou roli při zhroucení domu, ovšem spekulovat nechtěl. Loni zveřejněná studie výzkumníků Floridské mezinárodní univerzity zjistila, že budova postavená na vysušených mokřadech v 90. letech klesala rychlostí dva milimetry za rok, což mohlo ovlivnit její statiku. Autor studie Shimon Wdowinski však zdůraznil, že výzkum zachytil jen moment v čase.

Reklama

Doporučované