Hlavní obsah

Po zraněných pátrali v lesích. Jednou z obětí srážky dvou vlaků byl Němec

Foto: HZS Karlovarského kraje

Provoz na trati byl již obnoven.

Reklama

aktualizováno •

Při úterní srážce osobních vlaků u Perninku na Karlovarsku zemřeli dva lidé, 24 se jich zranilo. Tragédii vyšetřuje policie, zadržela strojvůdce vlaku směřujícího do Karlových Varů.

Článek

Třicet tři lidí včetně personálu jelo ve dvou vlacích v úterý odpoledne na trati mezi Novými Hamry a dopravnou Pernink na Karlovarsku. Z čelní srážky, která se stala okolo 15:10 jich vyvázla bez zranění jen hrstka. Podle mluvčího karlovarské záchranné služby Radka Hese bylo zraněno 24 lidí, z toho devět středně těžce. Dva lidé nehodu nepřežili. Podle agentury DPA byl jednou z obětí německý státní příslušník. Policie již zadržela jednoho ze strojvůdců a nehodu vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Provoz na trati byl již obnoven.

Osobní vlaky se srazily stovky metrů od nádraží v Perninku v nepřístupném terénu. Hasiči museli ke zraněným pěšky a odnášeli je na nosítkách po kolejích. „Vybíhali tu stráň s hydraulickými vyprošťovacími nůžkami, což bylo hodně náročné,“ popsal pro CNN Prima News svědek nehody.

Vážně zranění ze srážky vlaků u Perninku, kteří byli přepraveni do Fakultní nemocnice v Plzni, jsou ve stabilizovaném stavu. ČTK to ve středu ráno potvrdila náměstkyně ředitele Fakultní nemocnice Plzeň Andrea Mašínová. Zranění převezení do karlovarské nemocnice byli po ošetření propuštěni do domácí péče, řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Nejtěžší případy byly převezeny do Plzně. „My jsme přijali ve večerních hodinách celkem čtyři zraněné pacienty. Dva pacienty jsme přijali pozemní zdravotnickou záchranou službou a dva prostřednictví letecké záchranné služby. Všichni čtyři zranění jsou ve stabilizovaném stavu. Dva z nich leží na klinice anesteziologie a resuscitace, jeden na ortopedické klinice a jeden na chirurgickém oddělení,“ popsala Mašínová.

Hasiči a policisté museli také prohledat okolí. „V takovýchto případech se stává, že zranění jsou v šoku, opustí místo nehody a odejdou pryč. Z hasičů a policistů jsme tak vyčlenili skupinu, která tyto lidi hledala po okolí,“ řekl Martin Kasal, mluvčí krajských hasičů.

Cestující naštěstí neopustili místo neštěstí. Do ošetřování zraněných se navíc zapojili místní lidé, kteří byli svědky nehody. Stejně tak například lékařka, jež náhodou byla nedaleko. „Chtěli jsme jet na výlet. Dozvěděli jsme se, že se tu stala nehoda dvou vlaků, tak jsme tam hned jeli. Nechtěli mě tam pustit, až když jsem jim řekla, že jsem lékařka,“ řekla žena Právu.

Jedním ze zraněných byl i strojvůdce vlaku směřujícího z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu. Druhý strojvůdce vlaku směřujícího do Karlových Varů dle svědků zůstal zdrcený na místě. Právě on by měl být tím, kterého policie zadržela.

Podle Českých drah, které dopravu na trati provozují, se vlaky měly podle jízdního řádu křižovat ve stanici Pernink. Vlak z Karlových Varů má kapacitu 85 míst k sezení, vlak RegioShark, který jel do Karlových Varů, může vézt až 120 sedících pasažérů. Později policie upřesnila, že obě soupravy přepravovaly dohromady zhruba tři desítky lidí. Trať je typu D3, kdy je řízení dopravy na lidském faktoru.

Její provoz byl již podle webu Českých drah ve středu nad ránem obnoven.

Reklama

Doporučované