Hlavní obsah

Polsko i Pobaltí znervózňují masivní rusko-běloruské manévry

Rusko a Bělorusko zahájily rozsáhlé vojenské cvičení (video: AP).

 

Reklama

Ruská armáda pomáhá Bělorusku potlačit fiktivní ozbrojené povstání. Manévrů se účastní tisíce vojáků.

Článek

Téměř 13 tisíc vojáků, 680 obrněných vozidel včetně 250 tanků a sedm desítek letadel a vrtulníků se od čtvrtka účastní cvičení s názvem Západ-2017 na západě Ruska a v Bělorusku. Scénář manévrů vychází z fiktivního ozbrojeného povstání v Bělorusku podporovaného ze zahraničí. Vzpouru Minsku pomáhají potlačovat ruští vojáci.

Navzdory ujišťování z Moskvy mají někteří ruští sousedé podezření, že cvičení má mnohem větší rozsah než ten oficiálně deklarovaný. Estonský ministr obrany Jüri Luik uvedl, že Moskva by mohla nasadit až 100 000 vojáků.

„Jsme z toho nervózní. Je to otevřená příprava na válku se Západem,“ řekla novinářům litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

Manévry probíhají i na území ruské exklávy Kaliningrad, která je vklíněná mezi Polsko a Litvu. Počítá se při nich s ostrými střelbami a odehrávají se na celkem šesti cvičištích v Bělorusku a třech v Rusku. Do pohotovosti Moskva uvedla i elitní výsadkové jednotky.

„Toto cvičení je pro nás hrozbou, bez ohledu na to, co říká Rusko,“ řekl v televizním vysílání polský ministr obrany Antoni Macierewicz. „Od obrany se to značně liší, je to agresivní a nebezpečné,“ dodal.

Na druhé straně litevský ministr obrany Raimundas Karoblis a šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkévičs se snaží uklidnit veřejnost. Lidé jsou prý vystrašeni víc, než vyžaduje situace, a přímé vojenské ohrožení neexistuje.

Klidné NATO 

Moskva tvrdí, že nikoho neohrožuje a jedná se pouze o cvičení obrany, které nemíří proti konkrétní zemi. Poradce běloruského ministra obrany Aleh Voinau řekl, že vojenské základny, na nichž vojáci cvičí, jsou dostatečně vzdáleny od hranic se sousedními zeměmi.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil Západ, že „vyvolává hysterii“. „Odmítáme stížnosti, že tyto manévry nejsou transparentní,“ prohlásil.

Podle náměstka ruského ministra obrany Alexandra Fomina mají manévry výlučně obranný charakter. Pozváni byli pozorovatelé, na závěr i vedení resortů obrany několika států a vojenští atašé. Ujistil také, že Rusko se „v žádném případě“ nechystá ke vpádu k sousedům a obyvatelé Pobaltí a východní Evropy mohou klidně spát.

NATO bude podle slov generálního tajemníka Jense Stoltenberga manévry pozorně sledovat, ale zůstane v klidu. „Nevidíme žádnou bezprostřední hrozbu proti žádnému členovi NATO,“ uvedl Stoltenberg.

Cvičení má oficiálně skončit 20. září. Podle běloruské vlády by ale měla ruská vojska odjet až poslední den v měsíci.

Reklama

Související témata:

Doporučované