Hlavní obsah

Pobaltí proti Lukašenkovi. Bojíme se opakování srpna 68, říká novinář

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin na snímku z loňského prosince.

Reklama

Naši politici pracují i se scénářem ruské invaze do Běloruska, tak jako v roce 1968 do Československa, či dokonce s anšlusem, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy přední litevský novinář Rimvydas Valatka.

Článek

Jak Litevci vnímají protesty v Bělorusku?

Podporují běloruský boj. Pro Litevce je Bělorusko dávnou součástí Litevského velkoknížectví, čili je zemí blízkou historicky a také soused. Litva společně s Estonskem, Lotyšskem a Polskem zkouší převzít iniciativu v zastavení prolévání krve v Bělorusku.

Ale je tu jedna ošklivá věc. Strana litevských Poláků - Volební akce Poláků na Litvě - která je teď součástí litevské vládnoucí koalice, podporuje Lukašenka a jeho režim. Zbigniew Jedziński, lídr strany v blížících se parlamentních volbách, po násilí na demonstrantech prohlásil, že „milicionáři v ulicích Minsku bránili ústavu“.

Foto: Archiv Rimvydase Valatky

Litevský novinář Rimvydas Valatka.

Připadá mi, že Litva je teď v otázce Běloruska jedním z nejaktivnějších evropských států, například váš ministr zahraničních věcí Linas Linkevičius. Kde se vzala tak rychlá reakce?

To je tradice. Trvá už od doby prezidenta Valdase Adamkuse (prezident Litvy v letech 1998-2009, pozn. red.) Naše politika Východního partnerství se opírala na pomoci Ukrajině, Arménii, Moldavsku a Gruzii v přibližování se evropským standardům. Navrhli jsme tuhle politiku partnerství i pro EU.

Těch samých cílů se zkoušelo dosáhnout i pro Bělorusko, ale nedosáhlo se jich ze známých důvodů. I když snaha byla. Ve Vilniusu má své sídlo Evropská humanitní univerzita, na které studují Bělorusové. Jak víte, po volbách do Vilniusu přijela i Svjatlana Cichanouská. A navíc - blízko Vilniusu zprovozní běloruskou jadernou elektrárnu.

Je teď Bělorusko horkým tématem litevské politiky? Panuje v té otázce shoda?

Prezident Gitanas Nausėda chce být aktivní, ale zatím se mu to moc nedaří. Z jedné strany Lukašenko odmítá rozhovory. Z té druhé pak bez EU nemůže nic moc udělat. A EU má zpoždění, jako vždycky. No a je tu také Maďarsko a Lukašenkův přítel Viktor Orbán. Lze říct, že do této chvíle se uskutečnilo mnoho telefonických hovorů mezi prezidenty baltských států a Polska. A také mezi ministry zahraničí Litvy a Polska.

Panují v Litvě obavy z případné vojenské intervence Ruska? Děje se něco na hranicích?

Litva má s Běloruskem hranici dlouhou 780 kilometrů a také hranici s ruským regionem Kaliningrad. Vždycky musíme být připravení. A pokud mám mluvit vážně, litevská politická a novinářská elita velmi vážně zvažuje možnost, že teď Rusko zopakuje invazi do Československa z roku 1968. Nebo dokonce anšlus.

Jak Litva a pobaltské státy podporují a jak dál mohou podporovat běloruskou demokratickou opozici? Zrovna jsem četl, že se litevská vláda připravuje na případnou vlnu emigrace z Běloruska.

Vláda odsouhlasila přijetí všech emigrantů z Běloruska. Litva také nabídla pomoc pro těžce raněné demonstranty - jejich léčbu v litevských nemocnicích. No a samozřejmě, Svjatlana Cichanouská je hostem jedněch litevských manželů.

A ví se o jejím pobytu v Litvě něco víc?

V litevském tisku se s ní neobjevil žádný rozhovor. Myslím, že je to kvůli její bezpečnosti. Dokonce ani nevím, kde přebývá.

Reklama

Doporučované