Hlavní obsah

Poblíž chemické továrny v Číně došlo k řetězovému výbuchu

Na severu Číny explodoval nákladní vůz a způsobil řetězový výbuch. Na místě je 22 obětí.Video: Reuters

 

Reklama

Na severu Číny došlo k explozi poblíž velké chemické továrny. Výbuch si vyžádal 22 obětí se stejným počtem zraněných. Podle místních úřadů se počet může navýšit. Příčiny zatím nejsou známy.

Článek

Nejméně 22 obětí se stejným počtem zraněných si vyžádala středeční exploze u chemické továrny. Stalo se tak 150 kilometrů severozápadně od Pekingu, ve městě Čang-ťia-kchou. Přesný počet obětí se však stále vyšetřuje, stejně tak příčiny nehody.

Výbuch způsobil nákladní automobil s chemikáliemi. Poté se strhla řetězová reakce a vzplanuly i okolní vozy. Pro tamní deník The Paper tak řekl svědek Wu, který je pracovníkem bezpečnosti. Místní obyvatelé zároveň uvedli, že exploze byla slyšet na míle daleko a oblaka zahalil tmavý kouř. Během incidentu došlo ke zničení okolo 50 vozidel.

Hebei Shenghua je dceřiná společnost národní korporace China National Chemical Corporation, která vyrábí pryskyřici, žíraviny, chlór a další chemikálie. Podle nedávné inspekce lidí z ochrany životního prostředí je v dílnách továrny špatné těsnění. Důsledkem toho pak prach uniká do ovzduší.

Není to poprvé, co v Číně došlo k výbuchu v chemickém průmyslu. Nejtragičtější explozí je výbuch z roku 2015. Při té zemřelo 165 lidí. Důvodem nehod je laxní přístup vedení a nedodržování bezpečnostních pravidel. Čínská vláda se tak snaží omezit počet nehod. To se jí podle oficiálních statistik daří.

Reklama

Související témata:

Doporučované