Hlavní obsah

Poborský i svazoví trenéři mládeže jako Bejbl či Kozel vyjádřili peticí nesouhlas s odchodem Prokeše z FAČR

Foto: Profimedia.cz

Karel Poborský a Radek Bejbl bok po boku vybojovali řadu bitev v reprezentačním dresu. Teď se pustili do války s jiným soupeřem.

Reklama

Slavná jména českého fotbalu se velmi ostře vymezila vůči odchodu Michala Prokeše z pozice technického ředitele FAČR. Předseda Malík v tom vidí organizovanou snahu odvádět pozornost od zjištěných problémů

Článek

Vynucený odchod Michala Prokeše z pozice šéfa mládežnických reprezentací a regionálních akademií i nadále velmi silně rezonuje stěnami strahovského sídla Fotbalové asociace ČR.

Do České tiskové kanceláře dorazil ve čtvrtek večer dokument nadepsaný „Vyjádření nesouhlasu s odchodem technického ředitele FAČR Michala Prokeše“.

Podepsaný je celou řadou osobností v čele s Karlem Poborským, vicemistrem Evropy z roku 1996 a nyní ambasadorem akademií. Nechybí podpisy jeho spoluhráčů z finále ve Wembley Jana Suchopárka (nyní trenéra reprezentační „19“), Radka Bejbla (nyní U16) či Petra Kouby, trenéra brankářů v akademiích.

Podepsala se i další známá jména: Luboš Kozel (U20), Václav Kotal (U17), Antonín Barák st. (U15), Verner Lička (prezident trenérské unie), Günter Bittengel (vedoucí úseku reprezentací), dále manažeři a šéftrenéři regionálních akademií a mnozí další.

Reagují na Prokešův odchod a vyjadřují zásadní nesouhlas s konáním vedení FAČR v této věci.

Oficiálně bylo před několika dny komunikováno, že se vedení asociace v čele s předsedou Martinem Malíkem a českým místopředsedou Romanem Berbrem nedohodlo s Prokešem na dalším pokračování a prodlužování spolupráce. K tomu nyní Martin Malík uvedl, že Prokeš vyžadoval plat 250 000 korun měsíčně, což bylo pro asociaci neúnosné.

Potvrdil také informace o tom, že vedení FAČR provedlo Prokešovi finanční kontrolu a mělo zjistit, že vyúčtované položky zcela nesedí s úhrnem výběrů z platební karty, kterou Prokeš dostal ještě od tehdejšího předsedy asociace Miroslava Pelty.

Prokeše již na jeho pozici vyměnil Jiří Kotrba, bývalý ligový trenér Českých Budějovic, Sparty a dalších klubů.

Malík zmiňuje, že trenéři požadovali, aby jejich úsek zastřešil člen výkonného výboru a bývalý reprezentant Karel Kula, čemuž se předseda nebrání. Upozorňuje, že se nyní zveřejněný text protestu objevil už na schůzce vedení asociace s mládežnickým úsekem 7. října. A tam bylo podle něj dohodnuto, že nebude zveřejněn.

„Po uveřejnění jedenáct dní staré výzvy se nemohu ubránit dojmu, že za mediální publicitou již nestojí snaha pokračovat v rozdělané práci na půdě asociace, ale organizovaná snaha odvádět pozornost od zjištěných problémů a způsobu jejich řešení ze strany vedení asociace,“ uvádí Malík.

Připomeňte si rozhovor Seznamu s Michalem Prokešem o výchově mladých reprezentantů:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reaguje tak na prohlášení odborníků, kteří s Prokešem dlouhodobě na Strahově spolupracovali na výchově talentované mládeže. Tito lidé se proti jeho odchodu ostře ohradili. „Konání vedení FAČR se nás pracovně i lidsky velmi dotýká a považujeme jej za krok, který může český fotbal zásadně poškodit na všech úrovních,“ uvádí se ve zveřejněném dokumentu.

Signatáři velmi oceňují Prokešovu práci v posledních letech, propojení mládežnického fotbalu na nejrůznějších úrovních i přenastavení systému vzdělávání trenérů. A oceňují Prokešův přínos v pozitivní změně atmosféry při výchově fotbalové mládeže v zemi.

Po vyjádření nesouhlasu s Prokešovým odchodem signatáři dodávají: „Požadujeme od vedení FAČR garanci zajištění bezproblémového fungování započatých projektů v plném rozsahu a pokračování rozvoje českého fotbalu. V případě, že toto FAČR dokáže zajistit, jsme připraveni v práci pokračovat i s vědomím, že vedení asociace svým konáním rozvoj mládežnických projektů dle našeho názoru odchodem Michala Prokeše výrazně ohrozilo.“

Malík reaguje tím, že o Prokešových finančních nárocích i nesrovnalostem s kartou všichni členové sportovně-technického oddělení věděli. „Přesto se nyní staví na stranu setrvání Michala Prokeše ve funkci. To by nebylo v žádné jiné firmě možné,“ zmiňuje Malík.

Obsáhlá tisková zpráva FAČR končí tímto odstavcem: „Vedení FAČR odmítá podléhat v tomto směru jakémukoliv mediálnímu nátlaku ze strany svých zaměstnanců, který navíc není podpořen relevantními argumenty založenými na pravdivých informacích. Pokud se chce někdo zabývat místo práce pro český fotbal pletichami a interním personálním bojem na půdě asociace, je s ním vedení FAČR připraveno okamžitě ukončit spolupráci.“

Reklama

Doporučované