Hlavní obsah

Poborský, nebo Fousek? Český fotbal určitě nebude show jednoho muže

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Český fotbal čeká volební týden. O pozici předsedy budou na valné hromadě usilovat Karel Poborský a Petr Fousek.

Reklama

Článek

Stanovy Fotbalové asociace ČR jsou upraveny natolik, že 3. června budeme znát jméno jejího nového předsedy. Bude jím Karel Poborský, nebo Petr Fousek. Co ta či ona varianta přinese, řeší podcast Angličan speciál.

Sestava u mikrofonu se shodla na tom, že jméno nového předsedy nemusí být samo o sobě odpovědí na otázku, kam se český fotbal po čtvrteční volbě vydá. „Idea, že se hledá jeden spasitel, který to celé zachrání, je scestná. Je vyloučeno, že bychom zdárně přivedli jediného mesiáše, nějakého ‚pana Čistého‘, jenž by automaticky zařídil mávnutím proutku lepší zítřky,“ hodnotí realisticky současné poměry Jaromír Bosák.

Podle Luďka Mádla je jakákoli „one man show“ nově zvoleného předsedy naprosto nemožná. „Nejvyšším orgánem českého fotbalu je právě valná hromada. A pak výkonný výbor, ve kterém zasedá 12 lidí. Může se dost dobře stát, že při vyrovnanosti obou táborů a velkých odlišnostech mezi preferencemi české a moravské komory může být výkonný výbor namixovaný z obou nyní soupeřících táborů. Předseda každopádně musí být tím, kdo bude udávat tón, nastolovat témata, usměrňovat diskusi. Ale sám o sobě o všem nerozhodne, tak to nefunguje,“ říká Luděk Mádl.

Podle autora podcastu Jiřího Hoška prostředí českého fotbalu bohužel dokonale odráží stav české politiky. „Už řadu let žijeme ve společnosti, v níž je normou, že vládní většina bývá velice křehká. Skoro vždy je to takřka 50 na 50. Troufnu si odhadnout, že totéž bude platit o výkonném výboru. Ani jedna z těch dvou skupin výraznou většinu zřejmě nezíská,“ přitakává Jaromír Bosák.

Řeč se logicky záhy stočila k analýze obou uchazečů o post předsedy FAČRu, tedy Karla Poborského a Petra Fouska. Došlo na detailní rozbor jejich dosavadních fotbalových životopisů a rolí. U Petra Fouska vyzdvihl Jaromír Bosák jeho diplomatický potenciál: „UEFA si ho cení natolik, že ho vyslala do Řecka řídit konsolidaci tamní asociace. Zviditelnění Fouskova jména může přinést změnu pohledu evropských fotbalových orgánů na postupně uvadající českou fotbalovou diplomacii.“

Ohledně Karla Poborského se diskutující shodli, že jeho zásluhy o český fotbal v roli fotbalisty jsou nade vší pochybnost nehynoucí. „A všichni slavní bývalí hráči jsou samozřejmě v takovýchto volbách zvýhodněni tím, že o sobě mohou prohlásit, že s předchozím vývojem na funkcionářské scéně ve vedení asociace nemají nic společného a jdou tedy do volebního souboje s čistým štítem,“ zdůraznil Luděk Mádl.

Jaký dopad může mít výsledné zvolení toho či onoho kandidáta? Koho vlastně Karel Poborský reprezentuje? Jak zní předvolební poselství obou kandidátů? Do jaké míry jsou zkompromitovány současné fotbalové struktury? A čí je to vina? Jaká je vlastně aktuální role Vladimíra Šmicera, „jeho“ F-evoluce a co stojí za jeho upuštěním od předsednické kandidatury? Jak probíhají české fotbalové volby? Jaký je postoj předních českých klubů a koho podporují?

Odpovědi na tyto otázky si poslechněte ve speciálním vydání podcastu Angličan – pusťte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované