Hlavní obsah
Online

Fotbalovým předsedou je Fousek, se spojenci má ve vedení většinu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozesmátý Petr Fousek se stal novým předsedou Fotbalové asociace ČR. Na snímku to vypadá, jako by mu dosavadní předseda Martin Malík gratuloval, snímek byl ale pořízen ještě před zahájením valné hromady.

Reklama

aktualizováno •

Po pádu Romana Berbra a jeho autokratického způsobu vládnutí hledal český fotbal svou novou cestu. V Nymburce si dnes zvolil nového předsedu. Stal se jím fotbalový diplomat Petr Fousek.

Článek

Volební valná hromada FAČR

Na pozici předsedy FAČR kandidovali Karel Poborský a Petr Fousek. Původní další kandidát Vladimír Šmicer se už před několika dny rozhodl z volby odstoupit, podpořil Petra Fouska.

V 1. kole volby nezískal ani jeden z kandidátů většinu v obou komorách, ale posbíraný počet hlasů dával velké naděje Fouskovi.

Ty se potvrdily. Ve 2. kole volby rozhodovala prostá většina hlasů. A Petr Fousek zvítězil, když získal 106 hlasů.

Navolen byl tento výkonný výbor: Předseda Petr Fousek, I. místopředseda Jiří Šidliák, II. místopředseda Jan Richter, předseda Řídící komise Čechy Martin Drobný, předseda Řídící komise Morava Pavel Nezval, členové za ligu Dušan Svoboda a Adolf Šádek, členové za české OFS a KFS Václav Andrejs, Tomáš Neumann, Rudolf Řepka, členové za moravské OFS a KFS Vladimír Kristýn, Radek Zima.

Petr Fousek a jeho spojenci by měli mít ve výkonném výboru většinu 8:4 nebo přinejmenším 7:5.

Valná hromada neschválila zprávu o hospodaření FAČR. Velmi kritickou zprávu přednesl i Zdeněk Šimek, předseda Revizní a kontrolní komise FAČR. Připomněl kauzy Dezinfekce a Alea, zkritizoval výnosy dceřiných firem a nesoučinnost vedení asociace s jeho komisí.

Současné vedení FAČR zosobněné předsedou Martinem Malíkem se v této souvislosti ocitlo pod drtivou kritikou delegátů.

Po dlouhých letech schází na valné hromadě Roman Berbr, až do října místopředseda asociace, nyní osoba obviněná z manipulací a korupce. Fotbal hledá cestu, která už bude od Berbrových praktik oproštěna.

  • Šmicer: Den prospěšný pro fotbal

    Vladimír Šmicer rozjel F-evoluci, ustoupil s předsednické volby, v souboji s poslancem Janem Richtrem prohrál souboj o pozici českého místopředsedy. Ale zklamán nebyl.

    „Na velké valné hromadě jsem nikdy nebyl, je to náročný proces, dlouhý. Ale dneska prospěšný pro fotbal. Vyvrcholil tím určitý proces. Petr Fousek sice porazil mého kamaráda Karla Poborského, ale ten směr, za kterým jsem chtěl jít, byl blíž Petra.“

    K porážce od manažera ANO Jana Richtera pak Šmicer lehce ironicky poznamenal: „Asi ho delegáti z české komory znají lépe než mě, asi měli pocit, že českému fotbalu pomůže více než já.“ Šmicer k tomu také dodal: „Tahle volba ukázala, že náš fotbal ještě není připravený na jednoduchou cestu. Ještě bude trnitá a dlouhá.“

    Šmicer ocenil práci a přístup Zdeňka Šimka, předsedy Revizní a kontrolní komise, která odhalila kauzy Dezinfekce či Alea.

    „Naopak nechápu třeba pana Drobného, kterého několik lidí vyzývalo, ať z kandidatury odstoupí. A on ani nevstal a nepokusil se obhájit To je přesně přístup, který se mi v českém fotbale vůbec nelíbí. Nebyl jsem zvolen, ale díky tomu alespoň můžu říkat věci bez servítků a napřímo. A strašně mě to baví,“ dodal Vladimír Šmicer.

    K možné spolupráci s národním týmem, kterou nastínil Petr Fousek, odvětil Šmicer: „Teď po valné hromadě Petr zmínil, že mě pořád počítá do týmu a nabídl spolupráci. Ale o ničem konkrétním jsme spolu ještě nehovořili.“

  • Rozloučení

    Valnou hromadu a její dozvuky jsme sledovali 12 hodin. Děkujeme za pozornost a z Nymburka se loučíme. Co přinese českému fotbalu dnešní volba, ukáže budoucnost. Příjemný zbytek večera!

  • Fousek: U reprezentace vidím prostor pro Šmicera

    Nový předseda FAČR Petr Fousek: "Už jsem se spojil s trenérem národního týmu Jaroslavem Šilhavým a manažerem reprezentace Liborem Sionkem, Euro je za rohem, je to samozřejmě velká priorita. Poletím i na páteční utkání s Itálií.

    V souvislosti s českou reprezentací vidím i velký prostor pro další možnou spolupráci s Vladimírem Šmicerem, byl bych rád, kdybychom tam mohli využít jeho nepřeberných zkušeností."

  • Potvrzené volby zbývajících členů VV

    Výsledky voleb českých OFS a KFS (3 pozice ve VV)

    Řepka 37, Andrejs 36, Neumann 35. Tito 3 byli zvoleni. Neuspěli Lípa 32, Fischer 28, Provazník 26 a Mulač 2.

    Výsledky voleb moravských OFS a KFS (2 pozice ve VV):

    Zima 25, Kristýn 22. Oba zvoleni.

  • Volební výsledek

    Je to neoficiální, ale mělo by to platit: Za české OFS a KFS byli podle všeho zvoleni dva zástupci F-evoluce, a to Tomáš Neumann, předseda Středočeského KFS, s Rudolfem Řepkou, předsedou OFS Teplice a ředitelem FK Teplice.

    Spolu s nimi pak Václav Andrejs, předseda Hradeckého KFS. který by mohl být neutrální.

    Na Moravě by měli být dovoleni za tamní OFS a KFS Vladimír Kristýn s Radkem Zimou, předsedové Jihomoravského KFS a KFS Vysočina.

    Z vyřčených personálních přání nového předsedy Petra Fouska mu jich valná hromada splnila šest, čtyři z moravské strany a dva zástupce F-evoluce. Fousek by tak měl mít za sebou 7 hlasů ze 12.

    Konkrétně tedy jde o Petra Fouska, Jiřího Šidliáka, Pavla Nezvala, Vladimíra Kristýna, Radka Zimu, Tomáše Neumanna a Rudolfa Řepku.

    Do druhého tábora, jenž se do reforem českého fotbalu tolik nehrnul, počítejme Jana Richtera, Martina Drobného, Dušana Svobodu a Adolfa Šádka.

    I kdyby neutrál Václav Andrejs případně hlasoval s tímto táborem, pořád by měli mít Fousek a spol. většinu. S Andrejsem 8:4, bez něj 7:5.

  • Důležitý mezisoučet

    Udělejme si malou průběžnou inventuru.

    Je takřka jisté, že na 2 místa za OFS a KFS z Moravy budou zvoleni dva zbývající kandidáti Vladimír Kristýn a Radek Zima, oba profouskovští.

    Petr Fousek má tedy nyní v novém VV hlas svůj + 4 Moraváků = 5.

    Konzervativní síly ve VV: Richter, Drobný, Svoboda, Šádek = 4.

    Zbývá vlastně volba 3 členů za české OFS a KFS. Podle toho jak tato volba dopadne, budou rozloženy síly v novém VV FAČR.

    Kdo se jich účastní? Za F-evoluci Ondřej Lípa, Tomáš Neumann, Rudolf Řepka.

    Za konzervativní tábor Michal Fischer a Tomáš Provazník.

    Jako solitér působí Martin Mulač.

    A zbývá Václav Andrejs, kterého někdo počítá do konzervativního tábora, někdo jej hodnotí jako muže kompromisu.

  • Tvrdík prohrál se Svobodou a Šádkem

    Kluby I. a II. ligy volily dva své zástupce ve výkonném výboru FAČR.

    Hlasy byly rozděleny takto: Dušan Svoboda 20, Adolf Šádek 24, Jaroslav Tvrdík 18.

    Z toho vyplývá, že ve volbách uspěli zástupci Sparty a Plzně, tedy pánové Svoboda a Šádek.

  • Svoboda, Šádek a Tvrdík, souboj 3 těžkých vah o 2 místa

    Na řadu přichází volební souboj o 2 místa, která má ve výkonném výboru FAČR profesionální fotbal.

    Kandidatury se postupně vzdali Martin Malík (ex-předseda FAČR), Tomáš Bůzek (Slavia) a Jiří Rýva (Žižkov).

    Kluby I. a II. ligy si tedy vyberou z trojice Dušan Svoboda (Sparta), Adolf Šádek (Plzeň, Jaroslav Tvrdík (Slavia).

  • „Berbrovec“ Drobný předsedou ŘKČ

    Konzervativní síly v české komoře hlásí další dílčí triumf. Předsedou Řídící komise pro Čechy je Martin Drobný, získal 38 hlasů, jeho f-evoluční protikandidát Roman Žďárský jen 10.

  • Prohlédněte si sál, kde volby probíhají

    Dnešní jednání VH FAČR probíhá v nymburském sportovním komplexu, v basketbalové hale.

    Foto: Jan Tauber / FAČR

    Jednání VH FAČR.

  • Nezval předsedou ŘKM. A co ŘKČ?

    Z volby předsedy Řídící komise pro Moravu odstoupil Oldřich Racek. Zbyl jeden kandidát, podle stanov se volilo aklamací, tedy veřejně a zdvižením ruky.

    Poměrem hlasů 28:0 jasně obhájil pozici Pavel Nezval.

    Dramatičtější vývoj je v boji o předsedu Řídící komise Čechy. Zde se vzdali kandidatury pánové Tomáš Novák a Jiří Trněný. A vyzvali kandidáta Martina Drobného, spolupracovníka Romana Berbra, aby tak učinil taktéž. Podle všeho se tak nestalo. A čeká se tedy souboj Martina Drobného (Plzeňský KFS) a „f-evolučního“ Romana Žďárského (OFS Ústí nad Orlicí).

    Jednání zpestřují debaty o tom, kolik delegátů volí předsedu ŘKČ, předsedovi volební komise jeho čísla stále nějak nevycházejí.

  • Šmicer neuspěl, místopředsedy Šidliák a Richter

    V moravské komoře získal na pozici místopředsedy Jiří Šidliák 41 hlasů, Václav Salač 20 a František Jura 9. Dosavadní místopředseda Zdeněk Zlámal z volby odstoupil.

    Moravským místopředsedou se stal v 1. kole Jiří Šidliák, právník původem z Kroměříže, žijící v Praze.

    V české komoře získal v místopředsednické volbě Jan Richter 71 hlasů, Vladimír Šmicer 56 hlasů.

    Místopředsedou FAČR se tedy stal Jan Richter, poslanec a manažer hnutí ANO. Bývalý reprezentant Vladimír Šmicer, lídr F-evoluce, ve VV FAČR nebude.

  • Fousek: Děkuji všem za podporu

    Petr Fousek: „Děkuji samozřejmě těm, kteří mě volili, kteří mě podporovali. Zejména pak těm, kteří mi už od října (po Berbrově pádu) do Řecka volali, abych se do českého fotbalu vrátil. Fotbalová asociace ČR je kolos, vidíme, s jakými pracuje rozpočty. Mám vzdělání a zkušenosti na to, abych ji dokázal řídit. Bylo jasné, že volba nebude jednoduchá, že je tu nějaké rozložení sil a výhra pro žádnou ze stra nebude 200:0. Samozřejmě jsem za vítězství rád a ještě jednou děkuji všem za podporu. Teď se musím vrátit do volebního sálu, kde bude jednání pokračovat.“

  • Poborský: Je to zklamání. Vychovali mě tak, abych vyhrával

    Karel Poborský: „Je to samozřejmě zklamání. Byl jsem vychován k tomu, abych vyhrával. A tohle je porážka a pro mě je každá prohra špatná. Jestli bych udělal něco jinak? Asi ne, odpracoval jsem to poctivě. Nikde jsem se neptal, jestli mě budou volit, nebo ne. Taže jsem si po celou dobu na žádná fakta nemohl sáhnout. Ale chtěl jsem vyhrát, samozřejmě, jinak bych do toho nešel.“

  • Fousek řekl, koho by chtěl ve výkonném výboru

    Petr Fousek poděkoval Karlu Poborskému za volební souboj. „Přinutil mě, abych ze sebe dostal to nejlepší, děkuji.“

    Nový předseda Petr Fousek také požádal valnou hromadu, aby mu do výkonného výboru zvolila osoby, kterým věří. „Chtl bych požádat, aby byli na Moravě zvoleni pánové Šidliák, Nezval, Kristýn a Zima. na české pozice potom Vladimír Šmicer a spolu s ním pánové Žďárský, Neumann, Řepka a Lípa.“

    To je přání předsedy, které samozřejmě delegáti mohou a nemusí vyplnit.

    Ohledně profesionálního fotbalu Petr Fousek své přání neventiloval.

  • Fousek potvrdil náskok i ve 2. kole

    Ve druhém kole volby získal v české komoře Petr Fousek 51 hlasů, Karel Poborský 76 hlasů.

    V moravské komoře šlo za Fouskem 55 hlasů, za Poborským 15.

    V součtu získal Petr Fousek 106 hlasů, Karel Poborský 91. Petr Fousek se tak stal novým předsedou FAČR.

  • Tváře valné hromady. Prohlédněte si fotogalerii

    Zpříjemněte si čekání na výsledek 2. kola prohlédnutím fotogalerie Michala Šuly. Takhle zvěčnil účastníky valné hromady, když do Nymburka přijížděli a vítali se před vchodem.

  • První kolo volby nerozhodlo, ale Fousek má spoustu hlasů

    V prvním kole volby hlasovala česká komora takto: 127 hlasů, z toho 126 platných, 46 pro Fouska, 77 pro Poborského.

    Hlasování moravské komory: 71 účastníků volby, 70 platných hlasů, 56 pro Fouska, 14 pro Poborského.

    Předsedou by byl v I. kole zvolen ten, kdo by uspěl v obou komorách, to se nestalo. Každá dala přednost jinému kandidátovi.

    Následuje 2. kolo volby, ve kterém rozhodne prostá většina hlasů. V 1. kole získal v součtu Petr Fousek 105 hlasů, Poborský 91 hlas.

    Pokud by voliči ve svém názoru setrvali, stal by se předsedou Petr Fousek.

    Započalo 2. kolo volby.

  • Volba započala

    Delegáti se odebrali do jednotlivých místností k volebním urnám. První kolo volby předsedy FAČR započalo. Než se hlasy sečtou, delegáti se v Nymburce naobědvají.

  • Poborský: Pojďme se sjednotit

    Karel Poborský: „Tam, kde jiní vidí válečnou zónu, já vidím fotbalové hřiště. Pojďme se sjednotit. Když to nedokážeme, prohrajeme. Jmenuji se Karel Poborský a kandiduji na předsedu asociace.“

Reklama

Hlavní zprávy