Hlavní obsah

Poborský nejen o památném Euru 1996: Když volali, že za mnou přišel Ferguson, zavěsil jsem

Podívejte se na rozhovor s bývalým fotbalovým reprezentantem Karlem Poborským.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Karel Poborský odpovídal na otázky Jiřímu Hoškovi a Jindřichu Šídlovi. Hlavním tématem rozhovoru pro magazín Jiná liga bylo stříbrné fotbalové Euro 1996. Bývalý reprezentant a hráč Manchesteru United se do historie zapsal dnes již legendárním lobem proti Portugalsku.

Článek

Karel Poborský se v rozhovoru pro Seznam vrátil o dvacet tři let zpátky, tedy do roku, v němž česká fotbalová reprezentace dosáhla největšího úspěchu v samostatné historii státu. Velkolepou jízdu českého týmu na mistrovství Evropy 1996 zastavilo až ve finále Německo.

Poborský, dnes již šestačtyřicetiletý bývalý člen kádru tehdejšího trenéra reprezentace Dušana Uhrina, zažíval skvělé období. Na turnaji předváděl výborné výkony, čehož si všimla nejen média, ale i slavný Manchester United a další kluby z elitních evropských soutěží. Nabídky na přestup měl ale Poborský již před začátkem turnaje. „Měl jsem nabídky z francouzské ligy, něco malého tam bylo také z Anglie. Jak jsme hráli poháry se Slavií, tak jsem si udělal jméno.“ Na jaře 1996 postoupila Slavia s Poborským v sestavě až do semifinále Poháru UEFA.

Přišel za mnou Ferguson

Výborných výkonů českého reprezentanta na Euru 1996 si všiml i sir Alex Ferguson a vedení nejslavnějšího klubu v Anglii, tedy Manchesteru United.

Proto se trenérský velikán vydal Poborského osobně zeptat, jestli by měl zájem k Rudým ďáblům přestoupit. Jenže na tehdy čtyřiadvacetiletého záložníka musel delší dobu čekat. „Napoprvé jsem to odmítl, myslel jsem, že si ze mě někdo dělá srandu, jako to bylo v průběhu celého Eura. Partu jsme měli výbornou.“

Naštěstí pro rodáka z Jindřichova Hradce byl Ferguson na recepci trpělivý a nechal Poborského zavolat ještě jednou. „Za chvíli zvonil telefon znovu s tím, že bych opravdu měl přijít dolů.“

Přestup tahouna Uhrinova týmu do United se pak opravdu uskutečnil a Poborský se stal doposud jediným českým hráčem, který kdy nastoupil v barvách Rudých ďáblů. Jejich dres nosívá Poborský dodnes v rámci zápasů legend.

Jak Poborský vzpomíná na svůj lob proti Portugalsku? A na penaltový faul ve finále? Jak vypadalo předzápasové setkání s královnou? To vše najdete v nezkrácené verzi rozhovoru s Karlem Poborským ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované