Hlavní obsah

Poborský po obědě se Šmicrem: Z Berbra je mi smutno, Malík je šéf

Foto: Profimedia.cz

Karel Poborský na fotbalové oslavě narozenin Karla Brücknera, pod jehož vedením dosáhl v reprezentaci mnoha úspěchů.

Reklama

Karel Poborský se zatím nerozhodl, zda bude kandidovat do nového vedení Fotbalové asociace ČR. Říká, že aféry, které se nyní provalují, jej ničí. Zároveň ale zdůrazňuje, že se na Strahově za poslední léta udělalo i dost dobrého.

Článek

Karel Poborský s Vladimírem Šmicrem sehráli spolu ve Slavii i v reprezentačním dresu spoustu zápasů. Přesto se dost možná blíží den, kdy je fotbalová politika postaví proti sobě.

„Takhle já to rozhodně necítím,“ oponuje této interpretaci Poborský. „Lidsky k sobě máme blízko, na některé věci máme podobné názory, v něčem se neshodneme.“

Poté, co byl v říjnu zatčen a z korupčních trestných činů obviněn Roman Berbr, tehdejší místopředseda Fotbalové asociace ČR, je situace v českém fotbale nepřehledná, vznikají protestní iniciativy a všechno směřuje ke květnovým volbám nového vedení asociace.

Prý jste se v úterý s Vladimírem Šmicrem sešli v Praze a probírali spolu fotbalovou politiku?

Vy to prezentujete pomalu jako nějaké předvolební jednání. Tak to nebylo. Normálně jsme se sešli na obědě, jako to běžně čas od času děláme, a probírali jsme při tom spoustu věcí. Fotbalových, rodinných… Vždycky je o čem si povídat, lidsky k sobě máme blízko. A hodně věcí vidíme podobně.

Ale vypadá to, že byste ve fotbalových volbách mohli stát proti sobě. Vyjasňovali jste si pozice?

Já to takhle nevnímám. Bavili jsme se samozřejmě i o tom, jak se teď věci vyvíjejí, sleduju i ty nové iniciativy. A myslím, že všichni máme jeden zájem. Aby se fotbal u nás dělal dobře.

Zatímco u Vladimíra Šmicra se předpokládá, že bude, řekněme, revolučním kandidátem, protože silně kritizuje současné vedení, u vás se předpokládá, že byste byl členem volebního bloku spolu Martinem Malíkem, současným předsedou asociace. A podle všeho s podporou Sparty, případně dalších velkých klubů.

Já v žádném bloku nejsem. Zatím jsem se vůbec nerozhodl, jestli budu kandidovat.

Spekuluje se o tom, jestli na předsedu, nebo na Malíkova místopředsedu…

Ne, na to teď opravdu neumím odpovědět. Pokud budu kandidovat, tak ne kvůli nějaké funkci, ale proto, že na fotbalové asociaci už nějaký čas pracuju a máme tu rozjeté projekty, které ze svého úhlu pohledu vnímám jako velmi dobré a prospěšné. A kdybych kandidoval, tak hlavně proto, aby se udržela jejich kontinuita. Jsme v nějaké fázi cesty a ta by měla pokračovat. Ty projekty bych opravdu rád udržel při životě a co nejvíc je podpořil.

Kdo je Karel Poborský

Patří mezi české fotbalové legendy, mezi nejúspěšnější hráče historie. S národním týmem získal mimo jiné stříbro na Euru 1996 v Anglii a bronz o 8 let později. V reprezentačním dresu sehrál celkem 118 utkání, vstřelil 8 branek.

Jeho kariéra je spojena se Slavií i Spartou, hrával též za Manchester United, Benfíku Lisabon a Lazio Řím. Začínal i končil v Dynamu České Budějovice, oblékal i dres Viktorie Žižkov.

Posléze jako spolumajitel klubu pracoval v managementu Dynama České Budějovice, v éře Ivana Haška také ve výkonném výboru FAČR.

Nyní je na FAČR ředitelem oddělení elitní mládeže a výkonným ředitelem regionálních akademií.

Teď máte na mysli regionální akademie?

Ano, tenhle mládežnický úsek a také všechno kolem reprezentací, všech věkových kategorií. Navzdory všem negativům, o kterých se teď hodně mluví, pracuje na FAČR spousta kvalitních lidí a tyhle věci jsou nastavené opravdu dobře. Případnou kandidaturou bych je chtěl jednoznačně podpořit, aby mohly fungovat i dál.

Foto: Profimedia.cz

Karel Poborský v rozhovoru s Martinem Malíkem na archivním snímku z roku 2019. Letělo se tehdy na utkání do Anglie, na stadion ve Wembley, kde Poborský před lety nastoupil ve finále Eura.

Už s vámi někdo hovořil o tom, abyste kandidoval? Třeba pan Malík, nebo někdo ze Sparty?

Ne, takhle, jak se na to ptáte, tak nikoli. Pan Malík je vlastně na fotbalové asociaci můj přímý nadřízený, já tam zastávám také poměrně významnou pozici. Potkáváme se na chodbě, na jednom patře. Běžně spolu komunikujeme.

Vladimír Šmicer je vůči němu a vůči současnému vedení asociace velmi kritický…

My jsme toho se Šmícou prožili spolu opravdu hodně, lidsky si hodně rozumíme, v něčem se shodneme, v něčem ne. To je normální. Určitě mezi námi dvěma není žádný problém.

Říkáte, že jste spolu obědvali… Informace o tom, že Roman Berbr, někdejší místopředseda asociace, sháněl v květnu před finále Mol Cupu jméno rozhodčího a pak kvůli tomuto utkání sudímu Pavlu Královcovi opakovaně telefonoval, se tedy asi objevila později, že?

Přesně tak, to jsme v tu chvíli ještě nevěděli.

A co na to tedy říkáte?

Je mi z takových věcí vážně smutno. Pokaždé když se něco takového objeví, tak mě to vážně zasáhne, věřte mi to. Na fotbal u nás to samozřejmě hází hrozné světlo, v první řadě na asociaci. Ale já vím, že pro FAČR pracuje spousta výborných, poctivých lidí. Tu práci dělají dohře. Ale v očích veřejnosti je samozřejmě kvůli věcem kolem Romana Berbra ten obraz jiný. Já to chápu, ale mě to mrzí za ty lidi. Trenéry a spoustu dalších.

Co si myslíte o předsedovi Martinu Malíkovi? Řada lidí se domnívá, že by měl přijmout spoluzodpovědnost za to, co se na jeho místopředsedu Romana Berbra provalilo, a proto už by on sám neměl znovu kandidovat.

To je hlavně otázka na něj, jestli bude kandidovat, nebo ne. Já jsem z jeho vyjádření pochopil, že asi kandidovat bude. A co si o tom myslím? Samozřejmě že se s Martinem Malíkem i o těch věcech, co vypluly na povrch o Romanu Berbrovi, spolu bavíme. Martin Malík si je jistý, že se jeho jméno v těch vyšetřovacích spisech v žádné nekalosti objevit nemůže. Pokud se na tom nepodílel, tak je na něm, jestli bude chtít pokračovat. Jak říkám, nic není černobílé. A také za Martina Malíka se na Strahově odvedlo pro český fotbal spoustu práce. Jsem přímo u toho, tak vím, o čem mluvím.

Reklama

Doporučované