Hlavní obsah

Pobřeží Dominikánské republiky zamořil plast, s úklidem pomáhají dobrovolníci i námořnictvo

Více než sto tun plastu zaplavilo pobřeží Dominikánské republiky.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Rozvodněná řeka protékající metropolí Santo Domingo vyplavuje na pláž další tuny plastu.

Článek

Na pět set lidí včetně členů námořnictva se zapojilo do úklidu stovek tun plastového odpadu, který začal zamořovat pobřeží Dominikánské republiky. Ekologičtí aktivisté ze skupiny Parley, zabývající se ochranou světových oceánů, zveřejnili záběry ukazující oceán zamořený plastem a dalšími odpadky.

Podle úřadů většina plastového odpadu pochází z metropolitní oblasti hlavního města Santo Domingo. Oblast totiž zasáhly srážky, které rozvodnily řeku Ozama. Ta tak začala z města do oceánu vyplavovat desítky tun odpadu.

Znečištění plastem přitom způsobuje potíže místní přírodě i podnikání. Karibské pláže jsou totiž oblíbenou turistickou destinací a jejich znečištění poškozuje reputaci ostrovní republiky, uvádí agentura Reuters. Hrozbu však odpad představuje také pro místní faunu. Ptáci a vodní živočichové se do něj totiž mohou zamotat, což pro ně ve většině případů znamená jistou smrt.

Podle ekologů ze skupiny Parley se ve světových oceánech vyskytuje přes pět bilionů kusů plastu o celkové hmotnosti zhruba 250 tisíc tun.

Reklama

Doporučované