Hlavní obsah

Pobřežní stráž chytila ponorku s kokainem za miliardy, nyní zveřejnila video z akce

Americká pobřežní stráž zajistila ponorku s osmi tunami kokainu.Video: U.S. Coast Guard

 

Reklama

Ponorky pašeráků drog jsou velmi těžko detekovatelné, pobřežní stráž jim navíc technicky nestačí. Podobných plavidel, jaká se podařilo zajistit ve východním Pacifiku, existuje jen malé množství, jelikož jsou náročná na výrobu a utajení.

Článek

Americká pobřežní stráž dopadla ponorku drogového kartelu. Do USA se pašeráci snažili dostat kolem osmi tun kokainu v ceně 232 milionů dolarů (kolem pěti miliard korun). Strážci zákona zajistili náklad ve východním Pacifiku 18. června a nyní zveřejnili dramatické video z akce. Příslušníci pobřežní stráže v něm ze zásahového člunu naskakují na zpola ponořené plavidlo a násilím otevírají poklop.

Jak připomíná web americké televize CNN, drogové ponorky jsou relativně vzácné – plavidla jsou velmi drahá na výrobu a provoz, jejich stavba také musí probíhat v přísném utajení, většinou uprostřed džungle. Pokud se ale plavidlo podaří dostat na vodu, je téměř nezjistitelné.

Pokud dojde k zásahu, musí pobřežní stráž jednat bleskově. Posádka se dokáže zbavit inkriminujících důkazů velmi rychle a je také velké riziko, že se plavidlo znovu ponoří, upozornil v CNN velitel pobřežní stráže Stephen Brickey.

Brickey zmínil i problém, se kterým se pobřežní stráž potýká. Flotila jejích zásahových lodí je zastaralá, 70 procent plavidel slouží zhruba 50 let a technicky se nedokážou vyrovnat strojům pašeráků.

Reklama

Související témata:

Doporučované