Hlavní obsah

Pobřežní stráž přivezla k břehům Sicílie 177 migrantů, úřady jim zatím nedovolí se vylodit

Na palubě lodi Diciotti k sicilským břehům připlulo 177 lidí.Video: Reuters

 

Reklama

Loď běžence z moře vyzdvihla ve středu. Podle italského ministra vnitra Mattea Salviniho k tomu došlo v maltských vodách poté, co jim Malta neposkytla pomoc. Itálie nyní čeká na příslib přerozdělení uprchlíků státy EU.

Článek

Loď Diciotti italské pobřežní stráže se 177 migranty zakotvila v noci na úterý v sicilském přístavu Katánie. Místní úřady ale nedovolí běžencům se vylodit, dokud italská vláda nedostane slib, že unijní státy si uprchlíky přerozdělí.

Italský deník La Repubblica uvedl, že loď Diciotti má v Katánii oficiálně „technickou přestávku”, aby doplnila pohonné hmoty, vodu a potraviny. Vstup lodi do přístavu povolil v pondělí italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Ministr vnitra Matteo Salvini poté zopakoval, že nenechá vystoupit z lodi jediného běžence, dokud mu EU nepotvrdí, že je převezmou jiné unijní státy.

Diciotti vyzdvihla 190 běženců z moře ve středu. Salvini tvrdí, že vzala běžence na palubu v maltských vodách poté, co jim Malta neposkytla pomoc. Salvini maltské námořnictvo obvinil, že se plavidlo s migranty snažilo doprovodit do italských vod. Maltské úřady tvrdí, že loď s migranty nebyla v nouzi a migranti nebyli v ohrožení života.

Po zásahu italské pobřežní stráže bylo 13 běženců z lodi ve vážném zdravotním stavu přepraveno na ostrov Lampedusa. Se zbylými migranty zůstávala loď v mezinárodních vodách a Řím se snažil vyjednat, aby běžence převzala Malta. Ta je odmítla.

Podobný postup s přerozdělením migrantů mezi více zemí EU aplikovala například minulý týden i Malta, která v přístavu Valletta přijala loď Aquarius se 141 migranty naloděnými u libyjských břehů. Malta povolila lodi zakotvit poté, co se několik států Evropské unie dohodlo, že si migranty mezi sebou rozdělí.

Reklama

Doporučované