Hlavní obsah

„Pobuřující.“ Kreml odmítl podezření z plánované invaze na Ukrajinu

Foto: EPA-EFE/NIK / POOL, Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Rusko odmítlo tvrzení západních médií, podle kterých se Moskva chystá k invazi na Ukrajinu. Jednotky prý zůstanou na místě, pokud je někdo nevyprovokuje. Kreml na oplátku obvinil USA z agresivních kroků v oblasti Černého moře.

Článek

Podle informací agentury Bloomberg americké bezpečnostní složky monitorují pohyb ruských jednotek poblíž ukrajinských hranic, a v jejich blízkosti proto opět pozorují vyšší koncentraci vojáků. Zprávy z Washingtonu jsou podle nejmenovaných zdrojů agentury založené na veřejně přístupných důkazech. O pohybu ruských elitních jednotek probíhajícím především v noci informovala i agentura Janes, která se zaměřuje na obranné a bezpečnostní zpravodajství.

O pohybu vojáků u ukrajinských hranic jel tento měsíc do Moskvy s prezidentem Vladimirem Putinem jednat i ředitel americké CIA William Burns. Ve středu pak zase o možném bezpečnostním riziku hovořil ve Washingtonu s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba.

Kuleba v pátek před novináři také ocenil vystupňování diplomatického úsilí západních zemí, které se snaží dát Rusku najevo, jaké důsledky by měla další ruská agrese proti Ukrajině. Ministr poznamenal, že Moskva touží vytvářet problémy a nutit zbytek světa, aby je řešil.

„Doufám, že svět nyní jasně vidí, kdo skutečně usiluje o mír a kdo soustřeďuje téměř 100 tisíc vojáků na naší hranici,“ komentoval aktuální dění ve svém středečním televizním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko ovšem jakákoliv obvinění odmítá a to, kde rozmístí své vojenské složky, považuje za vnitřní záležitost státu, která nikoho nemusí znepokojovat. „Takovéto články dělají jen to, že nesmyslně a bezdůvodně posilují napětí. Rusko pro nikoho nepředstavuje hrozbu,“ cituje agentura Reuters páteční slova Dmitrije Peskova, mluvčího Kremlu.

„Ne, nikdy jsme nic takového neplánovali a nikdy ani nebudeme,“ reagoval na zprávu agentury Bloomberg již ve čtvrtek Dmitrij Poljanski, zástupce stálého představitele Ruska při Organizaci spojených národů (OSN). Jednotky podle něj zůstanou na svých místech, pokud je Ukrajina nebo kdokoliv jiný nevyprovokuje.

„Máme právo shromáždit naše jednotky, kdekoliv budeme chtít. Tohle není ukrajinské území, je to území Ruska. Když si přečtete výhrůžky, konkrétní výhrůžky ze strany Ukrajiny vůči ruské územní integritě, pak porozumíte, že určitá opatření jsou v takové situaci logickým krokem,“ vysvětlil Poljansky.

V pátek, den po zprávě amerického Bloombergu, pak ze strany Ruska přišla také obvinění Spojených států kvůli aktivitám v oblasti Černého moře, které Moskva označila za bezpečnostní hrozbu. NATO podle Ruska v oblasti momentálně vede cvičení a blízko ruských hranic se zintenzivňují vzdušné průzkumy.

Konkrétně měly ruské radary za posledních 24 hodin zachytit a sledovat šest průzkumných letadel NATO. Stroje se pohybovaly zejména ve střední a severozápadní části Černého moře. V regionu se mají nacházet i lodě amerického námořnictva a podle ministerstva mají tyto akce za cíl oblast prozkoumat.

Napětí v oblasti Černého moře mezi Kremlem a dalšími zeměmi roste od roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. Od té doby Moskva považuje vody okolo poloostrova za své navzdory tomu, že značná část světa i nadále oblast pokládá za součást Ukrajiny. Ukrajinsko-ruské vztahy pak skřípou i kvůli konfliktu na východě Ukrajiny, ve kterém Rusko podporuje separatisty v Donbasu.

Není to poprvé, kdy má Západ obavy kvůli možné ruské invazi na Ukrajinu. Podobné napětí vypuklo i na jaře tohoto roku, když USA a NATO obvinily Rusko z toho, že poblíž hranic s Ukrajinou shromáždilo až 100 000 vojáků, tanků a válečných letadel. Krize opadla, až když se americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem domluvil na konání společného červnového summitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované