Hlavní obsah

Zeman by měl zůstat v nemocnici. Do Lán jen občas, doporučuje Zima

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman s kandidátem na premiéra Petrem Fialou 17. listopadu v ÚVN v Praze.

Reklama

Prezident Miloš Zeman oznámil, že se po několika týdnech v nemocnici chystá přesunout na zámek v Lánech. Seznam Zprávy se zeptaly členů jeho lékařského konzilia, zda mu tento plán schvalují.

Článek

Prezident Miloš Zeman předpokládá, že bude propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice během několika dnů a odjede na zámek do Lán, kde začne přijímat kandidáty na ministry v chystané vládě Petra Fialy. Ve středu to řekl v rozhovoru pro televizi Nova.

Člen lékařského konzilia a dosluhující rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ale pro Seznam Zprávy uvedl, že by byl radši, kdyby prezident zůstal v nemocnici.

„Já bych doporučil ještě pobyt v nemocnici s možnými propustkami do Lán či na Hrad k oficiálním aktům,“ napsal Zima.

Jedna věc bude názor lékařského konzilia, ale jak vysvětluje další z jeho členů, profesor Pavel Pafko, tak pokud se Zeman rozhodne opustit nemocnici, nikdo mu v tom nemůže bránit.

„Pan prezident není zbaven svéprávnosti a každý pacient, který neohrožuje svým zdravotním stavem okolí a není zbaven svéprávnosti, tak pokud není v bezvědomí, musí podepsat, že souhlasí s hospitalizací. A tento člověk je svobodný i v době, kdy nemocnici opouští,“ říká Pafko.

Dodal, že prezident má coby pacient výhodu v tom, že je sociálně i zdravotně zajištěn jako málokterý občan v této zemi. „Dal bych na rozhodnutí pana prezidenta. Nikdo nemá podle mého soudu fyzickou příležitost mu zabránit v tom, co chce,“ vysvětluje známý chirurg.

Někdejší šéf Zemanova lékařského konzilia Martin Holcát nevidí v přesunu Zemana do Lán problém. „Já jeho zdravotní stav vůbec neznám. Ale když vidím, jak se teď prezentuje, tak si myslím, že to reálné je. Ale měl by samozřejmě mít nějaký trvalý lékařský dohled. To neznamená, že by tam musel být 24 hodin denně lékař, u Havla byly sestry, ale měl by tam být kontakt asi denní s lékařem,“ řekl svůj názor Holcát.

Předpokládám, že během několika dnů budu propuštěn z nemocnice, odjedu do Lán a tam se intenzita mé práce ještě zvýší.
Miloš Zeman, prezident České republiky

Propuštění prezidenta řešíme

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) už možné propuštění Zemana řeší, zatím ale není stanovené datum, ani případně to, kdo by se o prezidenta v Lánech nebo na Hradě staral.

„Termín propuštění pana prezidenta, ani podíl na další péči, pokud by došlo k propuštění pana prezidenta, nejsou ze strany ÚVN stanoveny, aktuálně jsou diskutovány okolnosti propuštění pana prezidenta z nemocnice,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Prezident se v ÚVN léčí od 10. října. „Pracuji už teď, ale v každém případě předpokládám, že během několika dnů budu propuštěn z nemocnice, odjedu do Lán a tam se intenzita mé práce ještě zvýší, protože tam zejména budu přijímat kandidáty na jednotlivé ministry,“ řekl ve středečním rozhovoru pro televizi Nova Zeman. Naplno se věnovat své práci by chtěl možná i dříve než za měsíc.

Zeman se v ÚVN léčí kvůli zhoršení svého chronického onemocnění, původně byl na klinice intenzivní medicíny.

V pondělí byl přeložen na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. Mohou trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie. V pondělí za Zemanem dorazil premiér v demisi Andrej Babiš, v úterý jej navštívila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ve středu předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala.

Reklama

Doporučované