Hlavní obsah

Pobyt ve věznici nebyl tak zdrcující, napsalo ministerstvo Nečesanému

Lukáš Nečesaný.

Reklama

Pobyt ve vězení nebyl podle Ministerstva spravedlnosti pro Lukáše Nečesaného útrapný a zdrcující. Nečesaný žádá za nespravedlivé stíhání dvacet milionů. Informuje o tom portál Česká justice.

Článek

Zástupci resortu podle stanoviska, které České justici Nečesaný poskytl, zjistili, „že pobyt ve věznici pro něj nebyl tak útrapný a zdrcující, neboť sám výslovně uváděl, že je rád, že je sám na pokoji, pobyt ve věznici ho donutil číst a učit se“. Nečesaný takové soudy odmítá s tím, že prožil zkušenost, kterou by nikomu nepřál a na odškodnění trvá.

Jak uvádí Česká justice, za každý den ve vazbě dostal Nečesaný od ministerstva 1000 korun, za den ve vězení pak 1500 korun, 2000 korun pak za období, kdy už byl ženatý. Za samotné nezákonné stíhání přiznal úřad 1500 korun měsíčně, dohromady 108 tisíc.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, Nečesanému se Ministerstvo spravedlnosti za nezákonné stíhání omluvilo. Přiznalo mu odškodné ve výši 1,2 milionu. Nečesaný ovšem požaduje dvacet milionů. Zbylých 18,8 milionu korun se bude domáhat soudně.

Příbuzní Nečesaného se vzdali milionových nároků.

„Je třeba ocenit skutečnost, že ministerstvo se v zákonné lhůtě k požadavku na odškodnění vyjádřilo, přiznanou částku okamžitě vyplatilo a současně sdělilo, na základě jakých skutečností nepřiznalo celých požadovaných 20 000 000 korun,“ uvedl advokát rodiny Nečesaných Michal Pokorný.

S argumenty ministerstva ovšem Pokorný nesouhlasí. Pražský vrchní soud podle jeho názoru nerespektoval dvě rozhodnutí Nejvyššího soudu, totiž že Nečesaný ztratil medializací případu soukromí. A také že stíhání trvalo šest let. „Bude třeba poukázat a prokazovat ojedinělost a mimořádnou závažnost dopadů do nemajetkových práv Lukáše Nečesaného způsobených nezákonným trestním stíháním,“ uvedl advokát.

Útok v kadeřnictví v Hořicích na Jičínsku se stal v únoru 2013. Pachatel udeřil kadeřnici do hlavy polenem a vzal jí přes 10 000 korun. Obžaloba z činu vinila tehdejšího středoškolského studenta Nečesaného, který pak za pokus o vraždu strávil celkem dva roky ve vězení. Justice ho ale nakonec loni definitivně zprostila viny a případ zůstal neobjasněný.

Reklama

Doporučované