Hlavní obsah

Počasí na začátku prázdnin v Česku nepotěší milovníky koupání

Foto: ČTK

V červenci nemá příliš pršet, teploty ale budou spíše na cykloturistiku.

Reklama

aktualizováno •

Na přelomu června a července mohou teploty klesnout pod průměr. V týdnech od 21. června do 4. července klesnou na 22 stupňů.

Článek

V příštích týdnech budou zřejmě teploty v Česku mírně klesat. Tento týden a na začátku příštího budou teploty kolísat od 20 až po 29 stupňů Celsia a mohou se objevit bouřky. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi ústavu.

Nejbližší čtyři týdny, počínaje dneškem, se budou nejvyšší denní teploty pohybovat pravděpodobně kolem dlouhodobých průměrů pro toto období. Na přelomu června a července ale mohou klesnout pod průměr. Týdenní průměry nejvyšších teplot budou nejprve ode dneška do 20. června kolem 24 stupňů a v dalších dvou týdnech od 21. června do 4. července klesnou na 22 stupňů.

Už v příštích dnech budou teploty kolísat. Zatímco v úterý může být přes den ještě 24 až 28 stupňů, koncem týdne nejvyšší denní teploty klesnou podle ČHMÚ na 20 až 25 stupňů. Začátkem příštího týdne ale zase vystoupají na 24 až 29 stupňů.

V tomto týdnu očekávají meteorologové přeháňky a ojediněle i bouřky. Celkově budou po čtyři týdny ode dneška do 4. července úhrny srážek v Česku průměrné až podprůměrné.

Po Medardovi 40 dní sucha?

Na Medarda letos zřejmě zaprší, ale dalších 40 dní deště se lidé asi bát nemusejí. Stará pranostika říká „Medardova kápě čtyřicet dní kape“. Na svátek Medarda, 8. června, nyní Český hydrometeorologický ústav předpovídá přeháňky i bouřky. Podle měsíčního výhledu počasí ústavu budou ale objemy srážek v příštích týdnech průměrné až podprůměrné. Z posledních 30 let pršelo na Medarda aspoň v části Česka ve 23 letech. Podle pranostiky by tak Česká republika po většinu své historie na začátku léta zažívala pokaždé období dešťů. Údaje meteorologů to však nepotvrzují.

Například v roce 2015 na Medarda podle údajů, které poskytl hydrometeorologický ústav, pršelo na většině území Česka a úhrn srážek byl jeden z nejvyšších pro tento den od začátku 90. let. První týdny v červnu po Medardovi pak sice přinesly podle portálu Intersucho srážky, ale hlavně na západě země, zatímco východ se potýkal se suchem. Na začátku července se pak už na velké části území Česka vyskytovalo navzdory pranostice, slibující 40 dní dešťů, extrémní sucho. Podle dat ČHMÚ byly v roce 2015 objemy srážek za červen i červenec hluboko pod dlouhodobým průměrem. V červenci tehdy dokonce spadlo jen asi 40 procent úhrnu srážek obvyklého pro tento měsíc.

Jak bývá v Česku od 7. června do 4. července

Průměrná teplota v České republice v tomto období: 17,3 °C

Teplotní rekordy (od roku 1941)

Nejnižší průměrná teplota: 13,6 °C v roce 1985

Nejvyšší průměrná teplota: 19,9 °C v roce 2003

Průměrný úhrn srážek v České republice v tomto období: 75 mm

Srážkové rekordy (od roku 1941)

Nejnižší úhrn srážek: 19 milimetrů v roce 1976

Nejvyšší úhrn srážek: 145 milimetrů v roce 2020

Statistické informace (1991-2020), zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Také v roce 2012, kdy na Medarda pršelo téměř v celém Česku, přineslo následujících 40 dní velká sucha. Především na konci června tehdy bylo ve velké části země sucho extrémní. Až začátek července přinesl zlepšení, ale jen pro západ Česka, kdežto na východě velké sucho přetrvávalo. Objem srážek v červnu byl tehdy podle ČHMÚ na úrovni dlouhodobého průměru. Až v červenci se pak dostal nad průměr.

Třeba loni, kdy na Medarda pršelo jen zhruba ve třetině Česka a napršelo velmi málo vody, pak zemi zasáhly silné deště. V červnu se objevily bouřky i místní povodně a objem srážek nakonec dosáhl téměř dvojnásobku dlouhodobého průměru. I v červenci pak ještě pršelo, ale za celý měsíc byl objem srážek podprůměrný.

Sami pracovníci ČHMÚ loni zkoumali platnost pranostiky na 11 vybraných meteorologických stanicích na různých místech Česka. Pranostika se téměř vyplnila v roce 2009 na šumavské stanici Churáňov, kde pršelo na Medarda a poté i ve 35 z následujících 40 dní. Celkem ale jen v osmi případech z let 2000 až 2019 propršelo na vybraných stanicích více než 30 dní po Medardovi. Z těchto osmi případů pršelo na Medarda v šesti, zatímco ve dvou případech nespadla 8. června ani kapka. Nejvyšší úhrn srážek za 40 dní po Medardovi byl na Lysé hoře v roce 2000, a to přes 450 milimetrů. Ve zmíněném roce ale zrovna na Lysé hoře na Medarda nepršelo.

Meteorolog Miloš Dvořák již dříve v tiskové zprávě ČHMÚ uvedl, že spojování 8. června s počasím je ovlivněno tím, že je na vrcholu takzvaná medardovská cirkulace. Na jaře a počátku léta se totiž nad prohřívající se pevninou snižuje tlak vzduchu. Naopak nad chladnějším oceánem se tlak zvyšuje a tato nerovnováha se podle Dvořáka vyrovnává vpády chladnějšího a vlhčího vzduchu od moře.

Svatý Medard je zejména patronem sedláků, pastýřů či vinařů a lidé se k němu v minulosti obraceli právě s modlitbami za suché počasí při senoseči a proti dešti, který by mohl poškodit úrodu.

Jaro bylo nejchladnější za 50 let

Letošní jaro bylo v Česku šesté nejchladnější od roku 1961. Průměrná teplota činila 6,2 stupně, nižší byla naposledy v roce 1987. Před 34 lety průměrná teplota vzduchu na jaře dosáhla 5,2 stupně, tehdejší jaro tak bylo dosud nejchladnější od roku 1961. Meteorologické jaro trvá od 1. března do 31. května.

„Jarní sezona byla na území ČR jako celek velmi chladná, průměrná sezonní teplota vzduchu na území ČR 6,2 stupně Celsia byla o 1,7 stupně Celsia nižší než normál 1981–2010. Jedná se o šesté až sedmé nejchladnější jaro v období od roku 1961,“ uvedli meteorologové.

Všechny tři jarní měsíce letošního roku byly chladnější než normál z let 1981 až 2010. Březen byl s průměrnou teplotou 2,6 stupně teplotně normální, duben s průměrem 5,1 stupně a květen s průměrem 10,6 stupně byly silně podnormální. Květen byl obdobně chladný i v předchozích dvou letech, naopak březen a duben byly letos chladnější. Velmi teplá byla jarní sezona 2018, a to díky mimořádně teplému dubnu a květnu.

Letos na jaře meteorologové napočítali pouze šest letních dní, kdy maximální teploty vzduchu překročí 25 stupňů Celsia. Obdobně nízké počty zaznamenali i na jaře 2019 s osmi a 2020 sedmi letními dny. Naopak na jaře 2018 byl počet letních dnů mimořádně vysoký, dosáhl 36.

Po většinu letošního jara se průměrné teploty vzduchu v Česku pohybovaly pod hodnotami normálu. Výrazně tepleji bylo pouze od 29. března do 1. dubna, kdy denní maxima přesahovala 20 stupňů Celsia. Tepleji bylo také od 9. do 12. května, což byly jediné dny, kdy se teplota v květnu pohybovala nad letními 25 stupni. Tropické dny s teplotami nad třicítkou panovaly 10. a 11. května.

Srážkově bylo letošní jaro normální. Průměrný úhrn srážek dosáhl 158 milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční. Zatímco březen byl na srážky chudý, spadlo jen 58 procent normálu, duben už byl normální a květen byl hodně deštivý. Spadlo 142 procent srážkového normálu.

Reklama

Doporučované