Hlavní obsah
Online

Slovensko dodatečně prodlužuje stav nouze o dalších 40 dnů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj koronavirové nákazy ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Téměř devět milionů Američanů už dostalo svou první dávku vakcíny proti covidu-19 ze dvou. Celkem zdravotníci podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí naočkovali 8 987 322 lidí, což má představovat méně než třetinu z celkového počtu dávek vakcíny distribuované po Spojených státech.

- Nový Zéland bude požadovat po cestujících z většiny zemí světa negativní test na nákazu covidem-19 před nastoupením na let směřující do této země. Důvodem je šíření nákazy novým kmenem covidu-19, který má původ na jihu Spojeného království.

- Čtvrtinu hospitalizací s covidem-19 ve Velké Británii tvoří lidé mladší 55 let, uvádí ministerstvo zdravotnictví. Britské nemocnice zažívají rekordní nápor, podle údajů ministerstva je v londýnských nemocnicích průměrně 30 % pacientů nakažených covidem-19, některá zařízení ale hlásí až dvojnásobná čísla.

- Slovenský parlament v úterý podle očekávání dodatečně schválil prodloužení nouzového stavu o 40 dnů, o kterém v souvislosti s koronavirovou krizí na konci prosince rozhodla vláda.

  • Slovensko prodlužuje nouzový stav o 40 dnů

    Slovenský parlament v úterý podle očekávání dodatečně schválil prodloužení nouzového stavu o 40 dnů, o kterém v souvislosti s koronavirovou krizí na konci prosince rozhodla vláda. Příslušný návrh kabinetu premiéra Igora Matoviče při hlasování podpořili poslanci stran vládní koalice, které mají ve Sněmovně pohodlnou většinu. Opozice kromě jiného kritizovala, že parlament se k nouzovému stavu může vyjádřit až po jeho prodloužení.

    Nouzový stav využila vláda například k nařízení o omezení volného pohybu lidí ve snaze zpomalit šíření pandemie nemoci covid-19, které se v zemi zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. Nouzový stav také umožňuje úřadům podle potřeby nasazovat do práce zdravotníky.

    Na Slovensku platí nouzový stav od 1. října.

  • V USA kvůli covidu odložili popravy dvou odsouzených

    Soud ve Spojených státech v úterý nařídil odložení dvou poprav, aby se odsouzení muži mohli plně zotavit z nemoci covid-19. Nové datum výkonu trestu nesmí být podle soudu dříve než 16. března, napsala agentura Reuters.

    Původně měli být popraveni ve věznici ve státě Indiana tento čtvrtek a pátek. Obhájci obou mužů v žádosti o odložení trestu uvedli, že kombinace látek, které se používají k popravě, a zdravotních obtíží způsobených koronavirem by u odsouzených vedla k plicnímu edému a muži by několik minut měli pocit, že se topí. Obhájci to označili za formu mučení a soudkyně jim dala za pravdu, že by šlo o zbytečně bolestivou smrt, což ústava zakazuje.

  • Britská mutace tvoří ve Francii procento nákazy

    Nakažlivější mutace koronaviru, spojovaná často s Británií, představuje nyní přibližně jedno procento pozitivních testů na covid-19 ve Francii. Vyplývá to podle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana z předběžných výsledků studie provedené ve dvou dnech minulého týdne. Francie, která má téměř 68 milionů obyvatel, za posledních 24 hodin potvrdila dohromady 19 753 nových případů koronavirové nákazy.

    Véran v úterý při slyšení v Senátu řekl, že o výsledku studie ho informoval virolog Bruno Lina. V pondělí mu prý řekl, že „našel přibližně jedno procento varianty anglického původu mezi pozitivními PCR testy ve Francii“. Podle ministra bylo pozorováno rozptýlení mutace po celém území, aniž by byla v některém regionu vyšší koncentrace případů. Studie, jejíž podrobné výsledky ještě nebyly zveřejněny, zahrnovala všechny pozitivní případy na základě PCR testů z minulého čtvrtka a pátku.

  • Video: restaurace v Mexico City rebelují proti restrikcím

    Někteří majitelé restaurací v hlavním městě Mexika otevřeli své provozovny i přes vládní restrikce. Jiní podnikatelé proti nařízením protestovali. Video přinesla agentura AFP.

  • Grand Prix Austrálie se bude konat až koncem roku

    Australská Grand Prix byla odložena. Závod, který obvykle zahajuje sezonu, se místo v březnu bude pravděpodobně konat v listopadu. Informaci přinesla agentura AFP.

  • V Rakousku se objevilo 17 podezření na zmutovaný vir z Británie

    Podezření na další výskyt britské mutace koronaviru v Rakousku se objevilo u 17 lidí, převážně Britů, kteří byli v prosinci na lyžařském kurzu v tyrolském Jochbergu, a také ve vídeňském domově seniorů. Informovala o tom v úterý agentura APA s odvoláním na místní úřady. Dosud Rakousko hlásilo čtyři potvrzené případy mutace na svém území. Alpská země, která se nachází uprostřed třetí rozsáhlé uzávěry, hlásí za posledních 24 hodin více než 1500 lidí nově infikovaných koronavirem SARS-CoV-2.

  • V Polsku je podle ministra zdravotnictví „česká mutace“ viru

    Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v pondělí před novináři prohlásil, že polští hygienici doposud nezachytili žádný případ varianty koronaviru, která se objevila v Anglii, zato se podle něho do Polska dostala česká mutace viru.

    Přečtěte si více zde:

  • V Sasku zrušili lyžařskou sezonu, ta kvůli koronaviru ani nezačala

    Sasko se v úterý dohodlo s provozovateli sjezdovek a vleků na ukončení lyžařské sezony, která kvůli pandemii nemoci covid-19 ani nezačala. Oznámila to saská ministryně turistiky Barbara Klepschová. Regionální vláda této spolkové země, která je koronavirem v Německu nejvíce postižena, bude nyní s vlekaři jednat o kompenzacích.

    Současná karanténní opatření, která v Sasku platí nejméně do 7. února, znemožňují provoz vleků. „Aby na zbytek sezony měly sjezdovky dostatek sněhu, museli by provozovatelé již nyní začít s umělým zasněžováním. Aktuální epidemická situace je ale nadále velmi vážná. Proto jsme se s těžkým srdcem společně rozhodli, že zimní turistickou sezonu ukončíme,“ řekla po jednání s provozovateli Klepschová.

  • Podnikatelé v polských Tatrách chtějí i přes restrikce otevřít

    Někteří podnikatelé z polské strany Tater, kteří jsou naštvaní kvůli restrikcím souvisejícím s koronavirem, varují, že od příštího pondělka svoje restaurace, penziony nebo vleky otevřou. Vláda přitom v pondělí až do konce měsíce prodloužila platnost nařízení, podle kterého mají být takové provozovny uzavřené.

    Na znamení protestu proti restrikcím se aktivisté oblečení v tradičních krojích a s pochodněmi v rukou v pondělí večer sešli v Zakopaném. „Ukončíme toto šílenství. Jeho cílem je zničit Polsko, zničit střední třídu a malé a střední podniky a zabít několik stovek lidí denně,“ řekl podle agentury Reuters Sebastian Piton, šéf iniciativy nazvané Horalské veto. Polská média uvádějí, že tento muž o koronavirové infekci mluví jako o „lehké, příjemné nemoci“ a tvrdí, že lidé umírají kvůli restrikcím přijatým ve snaze zastavit šíření nákazy. Piton na čtvrtek plánuje svolat tiskovou konferenci, na níž oznámí otevření podniků v horských turistických oblastech.

  • Další členka Kongresu je po nepokojích pozitivní na covid-19

    Od středečních nepokojů, při kterých se museli členové amerického Kongresu ukrývat v těsném kontaktu s mnohými kolegy, ohlásily pozitivní test na koronavirus už dvě členky Sněmovny reprezentantů. Po pondělní zprávě od demokratky Bonnie Watsonové Colemanové oznámila zjištění nákazy i její stranická kolegyně Pramila Jayapalová. V prohlášení uvedla, že mnozí republikáni si po evakuaci na bezpečné místo odmítli nasadit roušku.

    Jayapalová je nejméně pátým členem Kongresu, který měl od začátku minulého týdne pozitivní test na virus SARS-CoV-2. Dva republikáni z Texasu o nich informovali těsně před středeční schůzí obou komor k prezidentským volbám, republikánský kongresman Jake LaTurner pak dostal zprávu o odhalení koronaviru přímo v době potvrzování výsledků voleb.

  • Řecko žádá po EU, aby zavedla certifikáty pro očkované

    Řecko chce přesvědčit Evropskou unii, aby oživila cestovní ruch zřízením jednotných osvědčení, která by mohli získat lidé očkovaní proti covidu-19. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v dopise předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové napsal, že jeho cílem není povinná vakcinace, ale to, aby očkovaní lidé měli v rámci Unie možnost svobodně cestovat bez dalších omezení. Informovala o tom agentura Reuters.

    Příjmy z turistického sektoru tvoří v Řecku pětinu hrubého domácího produktu, a tamní vláda proto kvůli nepředvídatelnému vývoji pandemie bojuje za záchranu letošní turistické sezony. Certifikáty o absolvování očkování proti covidu hodlá vydávat vlastním občanům a Atény chtějí o výhodnosti takového postupu přesvědčit celou Unii.

  • Švédsko celkem eviduje půl milionu nákaz, naočkovalo se 80 tisíc lidí

    Ve Švédsku se od počátku epidemie covidu-19 nakazilo koronavirem již více než půl milionu lidí. S odvoláním na místní zdravotní úřad o tom v úterý informovala agentura Reuters. Od konce prosince, kdy se začalo v zemi stejně jako v dalších státech Evropské unie očkovat, už vakcínu dostalo zhruba 80 000 lidí.

    Od pátku ve Švédsku, které má 10,2 milionu obyvatel, přibylo dalších 17 395 nově nakažených, a celkem tak bilance infikovaných přesáhla 500 000 případů. S covidem-19 tam zemřelo 9667 lidí.

  • Bavorsko zavádí v obchodech a MHD povinné respirátory FFP2

    Kvůli šíření koronaviru bude v Bavorsku od příštího týdne platit povinnost nosit v obchodech a v hromadné dopravě respirátory FFP2. Rozhodl o tom dnes kabinet premiéra Markuse Södera, informovala agentura DPA.

    Podle Södera je běžná rouška vhodná pro ochranu druhých lidí, respirátory FFP2 ale chrání své nositele. Cílem opatření je zvýšit v době pandemie bezpečnost při jízdě hromadnou dopravou a při nakupování. „Dostupnost respirátorů FFP2 v obchodech je dostatečná,“ zdůraznil zemský premiér.

  • Na Baleárách mají lidé kvůli koronaviru cestovat autobusy mlčky

    Na Baleárských ostrovech dostali obyvatelé kvůli rostoucím počtům nakažených koronavirem doporučení, aby v prostředcích hromadné dopravy pokud možno nemluvili. Už nyní platí povinnost nosit v autobusech a vlacích roušky, regionální vláda se ale domnívá, že riziko infekce se sníží, když cestující budou co nejméně otevírat ústa. S odvoláním na německojazyčný list Mallorca Zeitung to dnes napsala agentura DPA.

    Baleáry patří v posledních týdnech v rámci Španělska k regionům, kde případů nákazy virem SARS-CoV-2 přibývá nejrychleji. Podle dat ministerstva zdravotnictví z pondělí mělo souostroví ve Středozemním moři v posledních sedmi dnech 309 nakažených na 100 000 obyvatel. Vyšší hodnoty hlásil jen region Extremadura a Madrid.

  • Další předbíhání ve frontě. Očkovat se nechali slovenští olympionici

    Mezi osobami s přednostním právem na očkování na Slovensku je více sportovců a členů realizačních týmů. O kolik osob jde, ale ministerstvo odmítá uvést, zjistil server SME. Konání olympijských her i povinnost očkování jsou navíc stále nejasné.

  • Téměř polovina zemřelých v Anglii a Walesu na konci roku měla covid-19

    Téměř polovina lidí, kteří zemřeli v Anglii a Walesu v posledním prosincovém týdnu v nemocnicích, měla covid-19, uvádí server LBC News.

  • EU usiluje o uzavření smluv na vakcíny od Novavaxu a Valnevy

    Evropská komise by tento týden mohla uzavřít první fázi jednání o nákupu vakcíny proti covidu-19 od francouzské společnosti Valneva. Exekutiva Evropské unie také usiluje o dokončení kontraktu s americkým výrobcem Novavax, aby mohla dále rozšířit nabídku očkovacích látek pro členské státy. Europoslancům to dnes řekla hlavní unijní vyjednávačka společných nákupů vakcín Sandra Gallinaová.

    „Chceme mít co nejpestřejší portfolio vakcín,“ řekla zákonodárcům Gallinaová, podle níž by mohla Komise tento týden zahájit jednání o podrobnostech kontraktu s Valnevou. S firmou Novavax, která očkovací látky vyrábí i v Česku, uzavřela Evropská Komise první fázi rozhovorů v polovině prosince a chystá se podepsat smlouvu na nákup až 200 milionů dávek.

  • Na Slovensku loni na podzim výrazněji stoupl počet úmrtí

    Na Slovensku loni v říjnu a listopadu, tedy během druhé vlny epidemie nemoci covid-19, zemřelo ve srovnání s průměrem předchozích pěti let výrazně více lidí. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad. Přírůstek úmrtí ve zmíněných měsících byl zároveň mnohem vyšší než počet zemřelých na covid-19, který hlásí národní centrum zdravotnických informací.

    Loni v říjnu zaznamenal slovenský statistický úřad celkově 5 277 úmrtí, což bylo o pětinu více v porovnání s průměrem za období let 2015 až 2019. V listopadu pak podle předběžných údajů zemřelo na Slovensku 5 842 osob, tedy téměř o 36 procent více oproti průměru předchozích pěti let.

  • Britský premiér čelí kritice kvůli vyjížďce na kole

    Britský premiér Boris Johnson čelí kritice kvůli vyjížďce na kole, kterou podnikl v době plošné uzávěry kvůli šíření koronaviru. V neděli jej spatřili zhruba jedenáct kilometrů od sídla v Downing Street, kde s rodinou pobývá, informoval list Evening Standard. Podle kritiků tím porušil opatření, která sám zavedl. Náměstek ministryně vnitra dnes ale řekl, že cvičení v okolí bydliště je povolené. Přesnou definici však okolí bydliště v anglických pravidlech nemá.

    Johnsona v neděli viděli na kole v Olympijském parku na východě Londýna, tedy zhruba jedenáct kilometrů od Downing Street. „Vzhledem k současné situaci jsem byla v šoku, když jsem ho viděla, jak bezstarostně jede na kole,“ řekla listu Evening Standard svědkyně Johnsonova výletu. Podle pravidel, která britská vláda v Anglii minulý týden zavedla spolu s plošnou uzávěrou, je možné sportovat venku, ale jen „lokálně“, tedy v okolí bydliště.

  • Počet obyvatel Německa loni stagnoval, vliv měl koronavirus

    Ke konci loňského roku žilo v Německu 83,2 milionu lidí, počet obyvatel tak poprvé od roku 2011 stagnoval. Vyplývá to z dnes zveřejněného odhadu statistického úřadu. Německo již od 70. let minulého století spoléhá v růstu populace na přistěhovalectví, bez kterého by vymíralo, pandemie nemoci covid-19 ale loni migraci zkomplikovala.

    Údaj 83,2 milionu obyvatel odpovídá stavu na konci roku 2019, kdy se populace v Německu oproti předchozímu roku zvýšila asi o 165 000. V loňském roce se sice meziročně mírně zvýšila porodnost ze 755 000 na 775 000 lidí, zároveň ale výrazněji i kvůli koronaviru vzrostla úmrtnost. V loňském roce v Německu podle statistiků zemřelo nejméně 980 000 lidí, zatímco v roce 2019 to bylo 939 000 úmrtí.

Reklama

Hlavní zprávy