Hlavní obsah

Počet Čechů v karanténě bude vyšší. Hygienici ji doporučují nejen těm, co byli v Itálii

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Kvůli koronaviru musí být lidé, co se vrátí z Itálie, v karanténě. Snímek z pražského Letiště Václava Havla.

Reklama

Každý Čech, který se od soboty vrátí z Itálie, musí zavolat svému praktickému lékaři a ten mu nařídí na 14 dní karanténu.

Článek

Zhruba 16 tisíc Čechů, již se od soboty vrátí z Itálie, musí zůstat kvůli mimořádnému opatření, které vyhlásilo v pátek Ministerstvo zdravotnictví, v karanténě.

Tu jim nařídí jejich praktický lékař. Pokud by karanténu porušili, hrozí jim pokuta až do výše tří milionů korun.

Redakce Seznam Zpráv zjistila, že Sdružení praktických lékařů k tomu v sobotu v průběhu dopoledne dostalo doplňující komentář z dílny Adama Vojtěcha.

Jak uvedl šéf sdružení Petr Šonka, lékaři teď řeší, koho by se měla karanténa týkat. Jestli jen těch, co se vrátili z Itálie, nebo třeba i dalších lidí, co s nimi žijí ve společné domácnosti. Ale v Itálii nebyli.

Hygienici však doporučují, aby v karanténě zůstala celá rodina. Tedy i ten člen, co třeba v Itálii nebyl.

„Případy z Prahy ukazují, že když se někdo nakazí koronavirem, tak toho, kdo s ním žije v jedné domácnosti, to postihne brzy také. Proto by bylo lepší, aby karanténa byla nařízená všem – dětem i dospělým,“ řekl pro Seznam Zprávy vedoucí protiepidemického oddělení Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

Komu je karanténa nařízena, nesmí vycházet z domova. V sobotu vláda premiéra Andreje Babiše navíc rozhodla, že karanténa se bude týkat po návratu z Itálie i těch, kteří mají v Česku trvalý či přechodný pobyt.

„Ta karanténa pro daného člověka znamená, že by měl po návratu z Itálie po dobu čtrnácti dnů zůstat doma. Neměl by se dostat do kontaktu s okolním světem. A měl by sledovat, zda se u něj neprojevily příznaky nemoci,“ řekl Šonka.

Hygienici zaregistrovali kvůli mimořádnému opatření rostoucí počet telefonátů. Jak uvedl ředitel liberecké hygienické stanice Vladimír Valenta, šlo v této souvislosti zhruba o 200 volajících.

„Počet telefonátů se u nás zvýšil kvůli začínajícím prázdninám,“ uvedl pro Seznam Zprávy Valenta. Doplnil, že lidé nemají jasno, co přesně karanténa je. „Karanténu samozřejmě vysvětlujeme,“ dodal.

Podobná situace nastala třeba také ve středních a jižních Čechách, nebo v Moravskoslezském kraji.

„Je to stejné. Nestíhali jsme a teď nestíháme také,“ uvedl Kopřivík z hygieny Moravskoslezského kraje.

„Nápor na infolinku je značný. V souvislosti s víkendovým návratem lidí z Itálie registrujeme nárůst telefonátů, volajícím podáváme informace a instruujeme je, jak se mají zachovat. Podáváme i informace o podmínkách domácí karantény,“ uvedla mluvčí středočeské krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Do sobotní 17. hodiny pak vyřešila Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje 66 telefonátů.

„Dotazy se týkaly kamionové dopravy, dále se odpovídalo turistům vracejícím se z Itálie a řešily se případy lidí s klinickými potížemi,“ napsala Gabriela Žampachová z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Podle Šonky i praktičtí lékaři registrují telefonáty od svých pacientů. Většinou jde ale o jejich známé, nápor očekávají až v pondělí.

„To možná lékaři nebudou řešit nic jiného, ale nemyslím si, že to bude tak hrozné. Jde v celé republice o zhruba 16 tisíc lidí,“ dodal Šonka.

Reklama

Doporučované