Hlavní obsah
Online

Hygienici nedoporučují úplné otevření škol do konce června

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v době pandemie nového koronaviru sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Česku bylo k pondělnímu večeru 6 022 lidí s prokázanou nákazou koronavirem, od rána tak přibylo 31 případů. Ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 519 uzdravených a 143 mrtvých s Covid-19.

- Za první dva dny velikonočních svátků policie řešila na 600 případů, kdy lidé nedodržovali nařízená opatření. Je to o polovinu více než obvykle.

- Vláda po úterním jednání zveřejní scénáře uvolňování restrikcí pro obchody a služby, uvedl to vicepremiér Karel Havlíček.

- Hygienici na jihu Moravy v neděli poprvé vytvořili u člověka s covid-19 takzvanou vzpomínkovou mapu.

  • V úterý končí plošný zákaz vycestovat

  • Hygienici doporučují nechat do června školy zavřené

    Epidemiologové nedoporučují úplné otevření škol do konce června. Prioritu by měli mít ti, kteří zakončují ročník nějakou závěrečnou nebo postupovou zkouškou. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to dnes řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Stanovisko epidemiologů projedná vláda, která bude mít rozhodující slovo. Školy jsou kvůli šíření koronaviru zavřené od 11. března. „Je to nastavené tak, aby to (návrat dětí) nepřineslo velké epidemiologické riziko. Takže jsou to spíše menší skupiny. A je otázkou, jestli bude ve hře vůbec (do června) povinná docházka. Myslím si, že spíše ne,“ řekla Rážová.

  • O otevření škol nemá rozhodovat petice, ale analýza rizik, varují odborníci

    Petice požadující otevření škol až v září, kterou její autoři poslali vládě minulý týden, podle členů skupiny KoroNERV-20 nebere v potaz situaci velkého množství rodin, které jsou postiženy nouzovým stavem. Rodiče a opatrovníci dětí z mateřských škol a prvního stupně základních škol se nemohou věnovat své práci, nebo tak mohou činit jen částečně. „Pro mnoho z nich to znamená existenční ohrožení. Za současného stavu nemají reálnou možnost najít provizorní řešení,“ uvedli. Odkázali i na studii, podle které uzavření škol hraje v kontrole šíření viru minimální roli. „Je zcela zásadní, aby takové rozhodnutí padlo na základě co nejpřesnější znalosti o stavu imunizace české populace proti viru SARS-CoV-2. Nikoliv na základě nátlakových akcí a paniky,“ uvádí skupina, v níž figurují například sociální ekonomka Mariana Čapková, ekonom Mojmír Hampl či ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček.

  • Hygienici na jihu Moravy vytvořili první vzpomínkovou mapu

    „Systém se ještě stále ladí, včera (v neděli) jsme ale vygenerovali první vzpomínkovou mapu,“ uvedl pro ČTK ředitel krajské hygienické stanice David Křivánek. Z mapy vygenerované podle čísla mobilu dotyčného a dat od operátora hygienici zjistí, kde se nakažený člověk pohyboval.

    „První případ, který jsme měli odsouhlasený, ukázal na šedého operátora (přeprodejce tarifů), který nikdy nepůjde vytrasovat. Řešili jsme to s operátorem. To nebylo jediné, řešili jsme i další věci,“ uvedl ředitel. Především pak ale to, že v Jihomoravském kraji je v posledních dnech málo případů, na kterých by se systém dal vyzkoušet.

    „Většina nově pozitivně testovaných byla buď z domovů pro seniory nebo z nemocnic. To znamená, že se nikde moc nepohybovali a generovat nějaké mapy u nich nemá smysl,“ uvedl ředitel.

  • Průzkum: Většině sportovišť hrozí v nejbližších měsících krach

    Většině sportovišť v České republice hrozí, že bez podpory státu v nejbližším měsíci či v tom následujícím zkrachují. Za nejvhodnější formu pomoci považují necelé dvě pětiny provozovatelů sportovišť dotaci na mzdové náklady, zhruba třetina podnikatelů by ocenila úlevy a odklad daní ve větším rozsahu a na delší dobu, než je nyní schváleno. Vyplývá to z průzkumu společnosti MultiSport Benefit mezi 533 partnerskými sportovišti v celé republice. Kvůli vládním opatřením proti šíření nového typu koronaviru jsou posilovny, další vnitřní sportoviště, ale také koupaliště, wellness centra a sauny od 13. března uzavřené. Od úterý mohou být znovu v provozu venkovní sportoviště pro individuální sporty nebo pro takové, kde jsou na každé straně hřiště rozděleného sítí nanejvýš dva lidé.

  • Nový zákon je pro nás likvidační, tvrdí některé cestovky

    Zákon, díky kterému cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zájezdy zrušené kvůli koronaviru, je likvidační pro ty kanceláře, jež pořádají výhradně školní zájezdy. V dopise Senátu to napsali zástupci některých těchto CK, text dopisu má ČTK k dispozici. Zákon už schválila Sněmovna a nyní ho posoudí Senát. České CK budou moci podle navrhovaného zákona odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Poukaz bude na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, CK bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy. Hotovost CK bude muset lidem vrátit i v případě, že náhradní zájezd v ochranné době nevyčerpají, a to nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby.

  • Vondráček se pochlubil fotkou z koledy. Navzdory vládním doporučením

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček zveřejnil na Twitteru fotku s pomlázkou a velikonočními vajíčky. Komentář naznačuje, že se vydal koledovat, a nedodržel tak doporučení premiéra Andreje Babiše nebo předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka, aby lidé tento zvyk letos vynechali.

  • Poslanec Kučera se omluvil za zprávu o perníku od armády

  • Karanténa e-shopům s módou způsobila jen dočasný propad

    Vyhlášení nouzového stavu a následné omezení volného pohybu způsobilo internetovým prodejcům s módou jen dočasný propad. Vyplývá to z dat vyhledávače módy Glami. Z dotazníkového šetření mezi 150 e-shopy vyplynulo, že karanténa způsobila změnu zákaznického chování. Češi začali více kupovat levnější zboží, častěji se zajímali o dobu doručení, pětina zákazníků se dotazovala na bezpečnost doručení. Kvůli koronaviru a vládním opatřením polovina českých internetových prodejců s módou zaznamenala snížení návštěvnosti webu. Více než půlka obchodníků proto snížila marketingové náklady. Spolupráci s agenturami a nezávislými profesionály pozastavilo 20 procent e-shopů, 13 procent snižovalo platy a devět procent propouštělo.

  • S chytrou karanténou pomohou ve středních Čechách armádní studenti

    Na chytré karanténě ve středních Čechách se má podílet 15 armádou nasazených studentů zdravotnických oborů z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Brně. Jejich úkolem je pomáhat s vkládáním dat do informačních systémů, s epidemiologickým šetřením a zajišťováním komunikace s veřejností, praktickými lékaři i s ostatními prvky systému chytré karantény.

  • Středočeští hygienici spouštějí Chytrou karanténu

    Středočeští hygienici spouštějí takzvanou Chytrou karanténu, která umožňuje po souhlasu nakaženého využít data o pohybu jeho mobilního telefonu k vytvoření vzpomínkové mapy. Mapa má sloužit hygienikům při rozhovoru s nakaženým, aby si lépe vzpomněl, kde byl, s kým se mohl potkat, a je ho tedy třeba kontaktovat, případně otestovat. Projekt je ale zatím na začátku, naplno se rozjede po Velikonocích. „Dílčí vyhodnocení bude během příštího týdne,“ řekla dnes ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

  • Petříček: Z Jižního ostrova Nového Zélandu už Češi odletěli

    Podle Ministerstva zahraničí je návrat 329 Čechů a dalších Evropanů, kteří uvázli v Austrálii a na Novém Zélandu, organizačně nejnáročnější a nejdelší let při repatriacích. „Ministerstvo zahraničí tímto letem ukončilo plán repatriací českých občanů souvisejících s pandemií koronaviru. Nevylučujeme, že se situace změní a budeme muset ještě v souvislosti s vývojem v některých částech světa toto rozhodnutí přehodnotit, ale v tuto chvíli žádný další let neplánujeme,“ uvedl dnes náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Podle něj české ambasády sice ještě řeší situaci jednotlivců či malých skupin Čechů v různých zemích, návrat do vlasti by jim ale ministerstvo chtělo zprostředkovat prostřednictvím evakuačních letů jiných států Evropské unie.

  • Nejvíce lidí s nemocí covid-19 je stále v Praze

    Podle trvalého bydliště pacienta zůstává nadále nejvíce lidí s nemocí covid-19 v Praze, a to 1435, tedy zhruba čtvrtina ze všech případů v zemi. Následuje Středočeský kraj se 721 případy a Moravskoslezský kraj s 674 případy. Nejméně nakažených je v Jihočeském kraji, podle aktuálních údajů 153. Praha má také největší podíl výskytu lidí s covid-19 v přepočtu na obyvatele. Na každých 100 000 obyvatel hlavního města připadá zhruba 105 případů. Naopak na jihu Čech to je 24 případů na 100 000 obyvatel.

  • Místo koledníků vyrazili do ulic Prahy rekreační běžci

    Opatření proti šíření koronaviru ovlivnila v Praze Velikonoční pondělí. Lidé se museli obejít bez chození s pomlázkou a obdarovávání koledníků malovanými vajíčky. Dnes se koledovalo především v úzkém rodinném kruhu. V prázdných ulicích Prahy také byli ráno místo koledníků rekreační běžci a lidé venčící psy. Ústřední krizový štáb již dříve vyzval, aby lidé upustili od návštěv příbuzných a doporučil komunikaci přes videoaplikace.

  • Pracovníci Domu s pečovatelskou službou v Újezdu jsou v karanténě

    V karanténě je všech deset zaměstnanců, kteří pečovali o seniory v Dolním Újezdu. Charita shání výpomoc profesionálů i dobrovolníků. Nemoc covid-19 se prokázala u klientky a čtyř pracovníků. „Snažím se zmapovat klienty, které je potřeba otestovat, a zajistit všechny služby. Poptáváme okolní obce. Zůstala mi jedna sestřička,“ řekla ředitelka Farní charity Dolní Újezd Jana Kalibánová. Sama v karanténě není, protože je na neschopence.

  • Testy v moravskoslezských sociálních službách jsou negativní

    Plošné testování v pobytových sociálních službách v Moravskoslezském kraji zatím neukázalo další hromadnou nákazu. Rychlotesty má za sebou zatím zhruba tisíc zaměstnanců a klientů těchto zařízení a jejich výsledky jsou negativní. V Moravskoslezském kraji se v minulých dnech objevila hromadná nákaza v Alzheimercentru Ostrava, v němž onemocnělo 40 klientů a 17 zaměstnanců, a také v Domově pro seniory Iris v Ostravě. Pozitivní test na covid-19 mělo jeho 18 klientů a pět zaměstnanců.

Reklama

Související témata: