Hlavní obsah

Počet lidí bez práce klesá, míra nezaměstnanosti spadla na 3,9 procenta

Foto: Seznam Zprávy

Počet nezaměstnaných meziměsíčně klesl o více než 12 tisíc lidí.

Reklama

Na úřadech práce se evidovalo 285,8 tisíce lidí, firmy však zároveň do databází nahlásily více 346 tisíc volných míst – což je nejvíc od loňského února.

Článek

Podíl nezaměstnaných v Česku v květnu klesl na 3,9 procenta z dubnových 4,1 procenta. Na twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Meziročně byla nezaměstnanost o tři desetiny procentního bodu vyšší. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl oproti dubnu o zhruba 12 100 na 285 822.

„Tato čísla potvrzují, že jsme udělali dobře, když jsme až na karantény vypnuli Antivirus. Ekonomika se otevírá a podniky se teď udrží na nohou bez téhle injekce,“ napsala ministryně.

Program Antivirus měl bránit propouštění. Poskytovaly se z něj příspěvky na mzdy a náhrady firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Proplácení mezd v zavřených provozech či při snížení poptávky skončilo ke konci května. V červnu budou moci firmy z programu Antivirus získat už jen příspěvky na část náhrady pro lidi v karanténě, tedy příspěvek A.

Reklama

Doporučované