Hlavní obsah
Online

Nemocných je na Diamond Princess přes 350, státy chystají evakuaci svých občanů

Foto: Profimedia.cz

Na lodi Diamond Princess v Jokohamě přibylo dalších 70 osob nakažených novým koronavirem.

Reklama

aktualizováno •

Počet osob nakažených koronavirem přesáhl v pevninské Číně v sobotu hranici 68 tisíc, oznámily místní úřady. Na chorobu v Číně do soboty zemřelo 1662 osob. K prvnímu úmrtí mimo Asii došlo ve Francii, kde zemřel 80letý čínský turista. Na lodi Diamond Princess přibylo dalších 70 osob nakažených novým koronavirem, celkově se zde nakazilo už 356 osob.

Článek

V provincii Chu-pej v sobotu zemřelo 139 lidí, tedy stejný počet jako v pátek. Přibylo 1843 infikovaných, což je méně než předchozí den. Celkem se v provincii nakazilo přes 56 tisíc lidí, v celé Číně je pak přes 68 tisíc nakažených. Počty nově nakažených se výrazně snižují ve srovnání se čtvrtkem, kdy bylo v pevninské Číně nahlášeno přes pět tisíc nových případů.

V neděli má dojít k evakuaci amerických občanů z lodi Diamond Princess, která kotví v jokohamském přístavu. Pasažéry, kteří se budou chtít vrátit do Spojených států, čekají testy a čtrnáctidenní karanténa. Američany dopraví z jokohamského přístavu na letiště autobusy, letadlo přistane v Japonsku večer místního času na zatím nespecifikovaném letišti. Evakuaci v neděli oznámila také Kanada, konkrétně jde o 250 osob, a také Hongkong, který má na lodi okolo 330 občanů.

Nejvíce případů onemocnění a úmrtí je v Číně, mimo pevninskou Čínu byla zatím hlášena čtyři úmrtí – v Japonsku, Hongkongu, na Filipínách a ve Francii.

  • Američtí pasažéři Diamond Princess jsou evakuováni

    Američané, kteří byli doposud uvěznění v karanténě na lodi Diamond Princess v Japonsku, odletí z letiště v Tokiu. Za doprovodu policejního konvoje odjeli z Jokohamy v deseti speciálně vypravených autobusech.

    Foto: Profimedia.cz

    Američtí pasažéři Diamond Princess mávají reportérům.

    Po příletu do Kalifornie budou muset dalších 14 dnů zůstat v karanténě.

  • Mezi evakuovanými Američany je 40 nemocných

    Americké úřady dnes z lodi Diamond Princess evakuovaly 400 amerických občanů. U 40 z nich se projevila nákaza koronavirem.

  • Šest nově nemocných hlásí Japonsko, nejde o pasažéry Diamond Princess

    Dalších šest případů nákazy koronavirem dnes nahlásilo Japonsko. Tentokrát ale nepochází z výletní lodi Diamond Princess.

    V Japonsku tak celkový počet nemocných vzrostl na 412, z čehož 356 případů pochází z výletní lodi, která je stále v karanténě.

  • Foto: Pákistánci protestují za evakuaci studentů z Wu-chanu

    V čínském Wu-chanu zůstává přes 800 pákistánských studentů. Ve středu vyslali své vládě vzkaz, že zažívají „psychické mučení“ a chtějí se dostat z Číny.

    Studenti v Číně i jejich rodiny v Pákistánu kritizují premiéra Imrana Khana za to, že odmítl studenty z Wu-chanu evakuovat. Několik pákistánských studentů již koronavirem onemocnělo.

    Pákistánská vláda na studenty naléhá, aby „zachovali klid“. Rozšíření onemocnění v zemi by Pákistán nemusel zvládnout kvůli špatnému zdravotnictví, které by nedokázalo poskytnout potřebnou karanténu a léčbu.

    Foto: Profimedia.cz

    „Nezabíjejte naše děti, přivezte naše děti.“ V pákistánském Karáčí se v neděli shromáždily rodiny studentů, kteří jsou stále ve Wu-chanu.

    Foto: Profimedia.cz

    Rodiny požadují po vládě, aby podnikla kroky pro evakuaci z epicentra nákazy.

    Foto: Profimedia.cz

    „Zachraňte mou sestru před koronavirem.“ Pákistánská vláda uvedla, že pro své občany ve Wu-chanu dělá maximum.

  • „Úsilí se vyplatilo.“ Počet nově nakažených je nižší než v sobotu

    Počet nově nakažených koronavirem za neděli je podle čínských úřadů nižší než předchozí den. Podle nich se tak vyplatilo úsilí vynaložené na zastavení šíření viru.

    Národní zdravotní komise oznámila v neděli 2 009 nových případů, což je oproti sobotní bilance 2 641 nově nemocných pokles. 70 případů z nedělních čísel náleží k výletní lodi Diamond Princess v Japonsku.

    Poslední údaje z čínské strany čítají celkem 68 500 případů nemocných a 1 665 úmrtí, většina z nich je v provincii Chu-pej.

  • Sin-chua: Jak vypadá běžný den v provizorní nemocnici ve Wu-chanu

    Čínská státní zpravodajská agentura Sin-chua uveřejnila záběry pořízené v provizorní nemocnici ve Wu-chanu.

    „Pacientka natočila na telefon běžný den. Pacienti spolu se zdravotníky zpívají píseň Zítra bude lépe,“ stojí v jednom z popisků videa.

  • Ve Wu-chanu se skupiny dobrovolníků starají o opuštěné mazlíčky

    Vypuknutí koronaviru ovlivňuje nejen životy lidí. Na oznámení čínské vlády, že v bytech zůstalo uvězněných více než 30 tisíc domácích mazlíčků, reagují skupiny dobrovolníků.

    „Když Wu-chan vešel do karantény, bylo to jako z apokalyptického filmu, nikde žádní lidé ani auta. Začaly vznikat skupiny dobrovolníků, kteří se starají o zvířata lidí, kteří se kvůli karanténě nemůžou dostat domů,“ popsal pro The Guardian Je Ťia-lin.

    Lidé, mezi nimiž jsou často studenti, mu posílají informace o svých kočkách a psech, o které je třeba se postarat. Někteří mu posílají kódy od domovních dveří, jiní ho prosí, aby dveře případně klidně vyrazil a jejich mazlíčky zkontroloval.

  • Americká evakuační letadla přistála v Japonsku

    Dva Boeingy 747 společnosti Kalitta Air, které do Japonska dorazily v rámci evakuace amerických občanů z lodi Diamond Princess, přistály v Tokiu, informuje CNN.

  • Tchaj-wan oznámil první případ úmrtí

    Tchaj-wan v neděli oznámil první případ úmrtí na nemoc vyvolávanou novým koronavirem, informuje ČTK. Zesnulý muž, který v nedávné době necestoval do zahraničí, pracoval jako taxikář a jeho klientelu tvořili hlavně lidé z Hongkongu, Macaa a pevninské Číny, uvedl ministr zdravotnictví.

  • Singapur hlásí další tři případy nákazy

    Tři nově nakažené osoby hlásí Singapur, všechny se prokazatelně nakazily od již známých případů. Celkově je v zemi 75 osob infikovaných novým koronavirem, informuje web The Straits Times.

  • Itálie evakuuje z lodi Diamond Princess 35 svých občanů

    Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio oznámil evakuaci italských občanů z výletní lodi v jokohamském přístavu. „Itálie nikdy nenechá své občany o samotě. Jsme Italové, nikdo by neměl být opomenut,“ cituje ministra CNN, více detailů k evakuaci ale Di Maio nesdělil.

  • Malajsie do země nevpustí žádné další pasažéry z lodi Westerdam

    Malajsie uvedla, že nedovolí vstoupit do země dalším osobám, které cestovaly na luxusní výletní lodi Westerdam poté, co byl u americké ženy diagnostikován koronavirus, informuje agentura Bloomberg. Výletní loď, která vyplula 1. února z Hongkongu, směla po několika odmítnutích zakotvit v Kambodži a vylodit své cestující.

  • Hongkong hlásí dalšího nakaženého

    Hongkongské úřady potvrdily nákazu novým koronavirem u 54letého muže, který neměl příznak onemocnění a nákaza se projevila až při druhém testu, informuje CNN. Celkem země eviduje 57 nakažených.

  • Vietnamské školy zůstanou zavřené až do konce února

    Kvůli pokračující epidemii nového koronaviru zůstanou školy ve Vietnamu zavřené až do konce února, informoval web Spectator Index.

  • Zákaz používání osobních aut v provincii Chu-pej

    Úřady v čínské provincii Chu-pej, ohnisku nákazy nového koronaviru, od neděle zakázaly používání osobních aut.

  • Mezi nakaženými na Diamond Princess je 46 Američanů

    Na lodi Diamond Princess v jokohamském přístavu je mezi více než 350 nakaženými celkem 46 amerických občanů. Američané, kteří jsou nakažení nebo mají příznaky nákazy novým koronavirem, nebudou moci nastoupit na evakuační let do Spojených států, jenž má proběhnout v neděli večer místního času, informuje CNN. Tyto osoby zamíří do japonských nemocnic.

  • Kojenec může opustit nemocnici

    Lékařům v jihozápadní Číně se podařilo vyléčit 67 dní starého kojence, který se nakazil koronavirem ve věku 55 dní, informuje čínská agentura Sin-chua. Lékaři u dítětě provedli dva testy na přítomnost koronaviru, oba dopadly negativně.

  • Na lodi Diamond Princess se nakazili tři Izraelci

    Tři izraelští občané se nakazili novým koronavirem na lodi Diamond Princess kotvící v jokohamském přístavu, informuje web Times of Israel. Dva z nich odvezli japonští zdravotníci do nemocnice. Podle izraelské ambasády v Tokiu je na palubě celkem patnáct izraelských občanů.

  • Pekingskou policii čeká až 7,6 milionů hovorů

    Policie v Pekingu obvolává obyvatele čínské metropole, kteří se do města nedávno vrátili z prázdnin okolo oslav Nového roku, s otázkami ohledně jejich posledních cest a zdravotním stavu, informuje americká CNN. Takových lidí může být až 7,6 milionu, píše zpravodajka CNN v Číně Lily Leeová, kterou policie také kontaktovala.

  • Čínský prezident věděl o koronaviru už zkraje ledna

    Čínský prezident Si Ťin-pching věděl o epidemii koronaviru už na začátku ledna, píše CNN. Podle přepisu jeho proslovu z 3. února, který komunistická strana zveřejnila ve svém periodiku Qiushi, vydal prezident „rozkazy ohledně prevence a zkoumání nového koronaviru“ už 7. ledna. Dosud se věřilo, že se prezident Si dozvěděl o rozsahu a nebezpečí koronaviru až na konci ledna, kdy veřejně deklaroval, že Čína věnuje „veškeré úsilí“, aby zabránila dalšmu šíření nemoci.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy