Hlavní obsah

Indonésie koupí nové detektory tsunami. Ty staré ničivou vlnu neohlásily, zemřelo 430 lidí

Erupce sopky Krakatoa.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Vlna tsunami, která o víkendu zpustošila indonéské pobřeží Sundského průlivu, si vyžádala nejméně 429 mrtvých.

Článek

Nejméně 429 mrtvých si vyžádala vlna tsunami v Indonésii. Zpřesněnou bilanci dnes oznámily úřady, které dalších 154 lidí pohřešují. Zraněno bylo na 1500 lidí, informovala agentura DPA.

Vlna udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ ostrova Jáva. Za příčinu tsunami je považován výbuch místní sopky Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy.

Místní obyvatelé byli vlnou zaskočeni, protože nedostali varování, jaké dostávají v případě hrozby tsunami v důsledku zemětřesení.

Erupce sopky Krakatoa.Video: Reuters

Indonéský prezident Joko Widodo už nařídil národní meteorologické agentuře nakoupit detektory schopné včas varovat obyvatele před vlnami tsunami. „Žádné včasné varování před tsunami lidé nedostali, protože Indonésie nemá systém, který by varoval před tsunami způsobenými sesuvem půdy do moře nebo sopečnými erupcemi. Takže se stalo, že mnoho lidí ani nemělo šanci se evakuovat,“ vysvětlil na tiskové konferenci mluvčí agentury pro přírodní katastrofy Sutopo Purwo Nugroho.

Živel zničil stovky domů. Trosky stále prohledávají s pomocí psů záchranáři, kteří k pátrání po přeživších používají i drony. Vysoké vlny v místě ale hrozí nejméně do středy, jelikož sopka je dále aktivní, informovala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované