Hlavní obsah
Online

Rozhoduje se o povinných rouškách pro Prahu, připustil Hřib

Ilustrační foto.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Za dnešek bylo v Česku zatím potvrzeno 82 nových případů nemoci covid-19, v neděli bylo 102 nových případů, což byl nejmenší denní nárůst za poslední dva týdny. Podíl nově nakažených na počtu testů byl v neděli ale nejvyšší za celý týden. Dosáhl 3,97 procenta, zatímco v sobotu činil 2,67 procenta. Aktuálně nemocných je rekordních 4788, nejvíc od vypuknutí epidemie na začátku března.

- Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první mapu čtyřstupňového systému, který bude označovat jednotlivé okresy podle rizika nákazy covid-19, takzvaný semafor. V Česku nejsou okresy s horší epidemickou situací nákazy covid-19 než stupeň 1 označený zeleně, kterých je devět. Jsou to Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek a dále Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika.

- Několik Čechů se nakazilo na taneční párty na chorvatském ostrovu Pag. Nákazu pak přenesli do několika míst v republice, uvedl vládní epidemiolog Rastislav Maďar.

  • Ministerstvo: Lékaři špatně zhodnotili koronavirus v rodině strážníka

    Ministerstvo zdravotnictví k případu nákazy koronavirem v rodině pražského strážníka uvedlo, co měli lékaři a hygienici udělat jinak. Podle všeho lékaři špatně zhodnotili zdravotní stav dotyčného, píše se v krátkém sdělení na webu ministerstva. Nedostatky podle úřadu nejsou systémové. Středočeská hygienická stanice, která měla případ na starosti, v pondělí uvedla, že ve svém postupu nevidí pochybení. Svědectví strážníka o problémech při hledání pomoci u lékařů a hygieniků pro syna, který se v červenci nakazil v pražském klubu, pražská městská policie o víkendu zveřejnila na svém webu.

  • Čechy možná opět čeká karanténa při cestě do Norska

    Norsko uvažuje o tom, že pro lidi přijíždějící z České republiky znovu zavede povinnou desetidenní karanténu. V pondělí to podle norských médií doporučil tamní institut veřejného zdraví (FHI). Norské ministerstvo zdravotnictví bude o návrhu FHI rozhodovat v pátek, sdělila ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Povinnost izolovat se pro lidi z ČR přitom Norsko zrušilo teprve v půlce července. Stejné doporučení jako pro Česko vydal FHI i pro Švýcarsko a sledovat bude vývoj pandemie covidu-19 v Polsku, kde také případů nákazy přibývá.

  • Kraje chtějí čerpat miliardy na posílení zdravotnictví

    Kraje se hodlají co nejrychleji zapojit do čerpání 35 miliard korun, které mají v příštích třech letech přijít do českého zdravotnictví z EU v souvislosti s bojem proti koronaviru nového typu. Jde o peníze na rychlé projekty, protože ke konci prosince 2023 mají být už i vyúčtovány, řekl ČTK hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Využity mohou být na stavby i přístrojové vybavení. Přípravu krajů na čerpání tohoto balíku peněz dostal Netolický během dnešní videokonference regionálních lídrů za úkol spolu s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL).

  • Speciální opatření kvůli koronaviru v Brně zatím nebudou

    Jihomoravský kraj zatím nechystá žádné speciální opatření kvůli tomu, že podle v pondělí zveřejněného koronavirového hodnocení regionů, tzv. semaforu, spadá Brno spolu s dalšími osmi regiony do zelené kategorie. Pro ČTK to uvedl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (za ANO). Brno tak patří mezi místa s výskytem nemoci covid-19, která se ale nešíří nekontrolovaně. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) řekla, že město situaci pečlivě sleduje. Změny v nastavených opatřeních neplánuje ani Liberecký kraj.

  • Žluté a červené okresy nemáme, chválí si Vojtěch

  • Sto parametrů. Tak se v Česku hodnotí nákaza koronavirem

    Pro hodnocení nákazy covid-19 v okresech se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška posuzuje asi 100 parametrů, velmi podstatných je 25 z nich. Část se analyzuje automaticky a část posuzují odborníci. Jejich denní výstupy pak jednou za týden vyhodnotí epidemiologové a krajské hygienické stanice do čtyřstupňového semaforu, řekl novinářům. V pondělí Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první mapu s devíti okresy, kde je situace mírně zhoršená.

  • Pražané budou možná muset opět nosit roušky ve vnitřních prostorech

    Pražská hygienická stanice by mohla v blízké době zavést v metropoli povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech. Po pondělním jednání rady hlavního města to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle dřívějších vyjádření by zřejmě v září měla začít platit i povinnost mít roušku v povrchové MHD, nyní platí jen v metru. Podle dnes zveřejněného hodnocení regionů, tzv. semaforu, Praha spadá spolu s dalšími osmi regiony do zelené kategorie, což je podle primátora správné.

  • V Praze se otevřelo další odběrové místo

    Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) v pondělí otevřela místo pro odběr vzorků na testy na nemoc covid-19. Lidé tak mají k dispozici ve městě 14 odběrových center. Ve VFN bude jedno odběrové místo, podobně jako ve většině dalších pražských odběrových center. Zájemci se mohou nechat testovat kterýkoli den v týdnu. Místo ve VFN je otevřeno jak lidem, kteří budou mít odběr zdarma na základě žádanky od lékaře, tak i pro ty, kteří si chtějí test sami zaplatit.

  • Pracovníci v Bille nasadí roušky. Ostatní řetězce vyčkávají

    Zaměstnanci supermarketů Billa musí preventivně opět nosit roušky. Firma tak reagovala na rostoucí počet potvrzených případů koronaviru v ČR. Opatření bude platné do odvolání. Další potravinářské řetězce plošné zavedení roušek pro pracovníky zatím neplánují, řídí se nařízeními krajských hygienických stanic.

  • Na Liberecku kvůli nákaze prošetřovali tábory. Skončil jenom jeden

    V souvislosti s koronavirem před týdnem předčasně skončil dětský tábor na Jablonecku. Pozitivní test mělo po návratu domů dítě, které z jiných než zdravotních důvodů předčasně odjelo. U dalších 58 lidí byly výsledky negativní, vztahují se ale na ně karanténní opatření.

    Možnou nákazu koronavirem prošetřovali hygienici v Libereckém kraji v červenci na třech dalších táborech. Bylo to v souvislosti s napojením účastníků na pozitivní případy mimo tábor, k předčasnému ukončení akce ale nebyl ani v jednom případě důvod.

  • 18 % případů s neznámým zdrojem

    V Praze je 18 procent případů, u kterých se hygienikům nepodařilo vytrasovat zdroj nákazy.

  • Škola v září: Třídy v „karanténě“ na oběd poslední

    Pražská hygienička Zdeňka Jágrová popsala, jak by měla v září vypadat situace ve školách. Pokud se nákaza prokáže u žáka, půjde spolu se sousedem z lavice do karantény. Zbytek třídy bude mít nastavená opatření, aby se nepotkával s ostatními žáky. Například bude mít přestávky v jiném čase a na obědy bude chodit poslední.

  • 20 pacientů ve vážném stavu

    V nemocnicích je s koronavirem 253 lidí. 20 pacientů je v těžkém stavu na plicní ventilaci nebo mimotělním oběhu.

  • Takto vypadá 1. semafor

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    I. stupně pohotovosti dosáhlo devět okresů.

  • Dušek: Virus infekčnost neztratil

    Lokálně zvýšený výskyt onemocnění se týká 20 okresů, uvedl statistik Ladislav Dušek. „Virus infekčnost neztratil, taková ohniska se budou zřejmě dál objevovat,“ dodal Dušek. Mortalita je podle něj velmi nízká, necelé procento nemocných má těžký průběh.

  • Češi se nakazili na party v Chorvatsku

    Podle vládního epidemiologa Rastislava Maďara se Češi nakazili na velké taneční party v Chorvatsku.

  • Problém v Praze: dělníci a mladí lidé

    Pražská hygienička Zdeňka Jágrová vyzvala Pražany, aby dodržovali odstup. Zmínila, že až to klimatické podmínky dovolí, znovu bude zavedena povinnost nosit roušky i v nadzemní hromadné dopravě. V Praze je podle ní problém s agenturními dělníky a mladými lidmi, kteří nedodržují prevenci. „Nic je nenutí, aby se chovali jinak, než jsou zvyklí. Neradi bychom omezovali otvírací doby a zakazovali další činnost. Ale pokud by se ta situace vyvíjela nepříznivě, nic jiného nám nezbyde,“ dodala Jágrová.

  • Tři problematická ohniska

    Hygieniky stále vytěžuje ohnisko spojené s pražským barem Techtle Mechtle. Nemoc se odtud šíří nejen v Praze, ale i do dalších krajů. Potíže hygienikům dělá také cluster nemocných spojený s kempem hokejového klubu Slavie. Hygienička Jarmila Rážová bez dalších podrobností představila ještě třetí ohnisko, které je spojeno s párty mladých lidí. Z něj se šíří nákaza do několika regionů.

  • V Moravskoslezském kraji se situace zklidňuje

    V Moravskoslezském kraji se podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové situace zklidňuje. „Vývoj odpovídá postupnému vyhasínání ohniska,“ dodala Rážová. Problematické zůstává Frýdecko-Místecko, kde hygienici podle Rážové pozorují lineární šíření.

  • Riziko v Praze neeskaluje

    Rizikové trendy v Praze neeskalují a nešíří se zásah do rizikových skupin, uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Proto je podle ní Praha pouze ve stupni I. (zeleném). Podíl případů bez prokázané vazby nákazy je nižší než 20 procent.

Reklama

Hlavní zprávy