Hlavní obsah

Počet nakažených klesá, přesto Česko stále patří k nejhorším v Evropě

Hodnota, jež ukazuje, kolik v České republice denně přibylo lidí pozitivně testovaných na koronavirus, poslední dva týdny postupně klesá. Česko však i nadále patří mezi nejpostiženější státy.

Reklama

Článek

Česká republika se pravděpodobně dostala za vrchol zimní vlny epidemie koronaviru. I přes klesající čísla však platí, že v přepočtu na obyvatele je zde třetí největší množství nakažených za poslední týden. Hůř na tom jsou jen Španělsko a Portugalsko.

To je jeden z důvodů, proč bude ve čtvrtek Sněmovna hlasovat o prodloužení nouzového stavu a s tím souvisejícím udržení současných opatření. Kromě stále rychle přibývajících nakažených patří Česká republika mezi země s největším počtem zemřelých v souvislosti s koronavirem – přepočteno na velikost populace. Data zveřejňuje server Worldmeters.info.

Z patnácti zemí s nejvíce oběťmi pandemie po přepočtu na počet obyvatel je jen pět s populací přes 10 milionů. Argument, že čísla jsou vysoká, protože masivně testujeme, přitom neplatí. V tomto parametru je Česká republika až na 38. místě.

Reklama

Doporučované