Hlavní obsah
Online

Premiér k národu: Nechme obviňování. Čas na skládání účtů zase přijde

Projev premiéra Andreje Babiše.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Premiér Andrej Babiš měl v pondělí večer projev k národu v médiích. Přiznal letní pochybení a vyzval k nošení roušek.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval na svou funkci. Premiér Andrej Babiš v pondělí dopoledne oznámil, že novým ministrem zdravotnictví navrhl jmenovat epidemiologa Romana Prymulu. Změnu na postu ministra předjednal premiér už o víkendu s prezidentem. Ten ho v odpoledních hodinách do funkce jmenoval na zámku v Lánech.

- Vláda v pondělí znovu aktivovala kvůli poslednímu vývoji koronavirové epidemie Ústřední krizový štáb.

- Na aktualizované mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem je v oranžovém stupni pohotovosti 28 okresů. Dosud jich bylo deset. Praha zůstala ve třetím stupni, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos. Žádný okres v Česku už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy.

Dění jsme sledovali i v neděli

  • Školy budou hygieně posílat informace o nakažených

    Školy v Praze mají hygienikům hlásit e-mailem své žáky či učitele nakažené novým typem koronaviru. Podle informací na webu Hygienické stanice Hlavního města Prahy mají poslat jméno a telefonní kontakt na speciální adresu hdm@hygpraha.cz. V Praze je nejhorší epidemická situace v zemi a tamní hygienici si už několik týdnů stěžují, že nestíhají včas trasovat všechny kontakty nakažených. Denně jsou podle nich stovky nových případů.

  • Reakce na Babišův projev: „Podávám demisi. Tohle mělo zaznít“

    Premiér Andrej Babiš opět promluvil k národu. V projevu nic nového nepřinesl, ale nasadil smířlivý tón a prosil Čechy, ať se opět semknou a nosí roušky. Opozice ho za to zkritizovala.

    Více v článku:

  • Babiš: Nechme obviňování. Čas na skládání účtů zase přijde

    Andrej Babiš v dnešním projevu odmítl, že by bylo pro Česko vhodné, aby šlo při řešení koronavirové epidemie podobnou cestou jako Švédsko. „Pokud někdo dává za vzor Švédsko, rád bych uvedl, že šlo cestou promoření, což vyústilo v to, že tam zemřelo 5865 lidí s covidem. Jedenáctkrát víc než u nás. Opatření jsou tam dnes přísnější než v Česku,“ řekl v pondělním televizním projevu k národu Andrej Babiš. „Už nechceme vypnout ekonomiku tak jako na jaře, ale je to těžké rozhodování,“ pokračoval Babiš.

    „Je mi líto neustalých sporů, útoků a obviňování, pojďme toho na chvíli nechat. Čas na skládání účtů zase přijde. Situace je vážná, ale vím, že to zvládneme. V těžkých chvílích se náš národ vždycky dokázal semknout,“ dodal premiér. V projevu zmínil i vládní angažmá ministra Adama Vojtěcha, který v pondělí rezignoval. „Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk, kterého jsem si kdysi přivedl na Ministerstvo financí a v podstatě jsem si ho vychoval, takže k němu mám speciální vztah,“ vyzdvihl Vojtěchovu práci Babiš. Dodal, že věří, že se bude na Adama Vojtěcha vzpomínat jako na nejlepšího ministra zdravotnictví.

  • Teď už nejde o politiku. Roušku nenosíte kvůli Babišovi, řekl premiér

    „Naše společnost je rozdělená. Jsou tu lidé, kteří nosí roušky a dodržují opatření, a lidé, kteří považují virus za obyčejnou chřipku. Starší a nemocné lidi ale musíme ochránit,“ upozornil v dnešním projevu Andrej Babiš.

    „Nenošením roušek chtějí někteří občané vyjádřit protest proti vládě. Chtěl bych jim vzkázat: Tyhle roušky nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi nebo Prymulovi, ale kvůli vašim blízkým. Teď už vážně nejde o politiku. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii,“ dodal premiér.

  • Babiš: Nechal jsem se unést atmosférou ve společnosti, byla to chyba

    „Nacházíme se opět ve velmi složité situaci, epidemie je zpět, bohužel, čísla nákazy závratně rostou. Scénáře vývoje mě značně znepokojují,“ řekl v pondělním projevu premiér Andrej Babiš.

    „Na jaře jsme rázně udělali opatření, zachránili jsme tím tisíce životů. Od prvního července jsme ale zrušili povinnost nosit roušky, všichni jsme se chtěli volně nadechnout a užít si léto. I já jsem se nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti, byla to chyba, kterou nechci zopakovat,“ dodal Babiš.

  • V Česku se dosud nakazilo přes 50 tisíc lidí

    Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie v Česku překročil 50 000. Za dnešek jich zatím přibylo 783 na 50 071. Přibližně polovina z nich už se uzdravila, s nemocí se tak v současnosti potýká 24 214 lidí.

    U většiny z nakažených má nemoc lehký průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 494 lidí, o devět méně než předchozí den. Stav 101 hospitalizovaných hodnotí lékaři jako těžký, což je nejvíc od začátku epidemie.

  • Vývoj počtu nakažených: Co říkají čísla?

    Za pondělí přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 783 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne. Více v článku:

  • Hamáček: SÚKL pochybil, plánujeme trestní oznámení

    Česká pošta podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Vyjádření SÚKL může podle ministra vnitra Jana Hamáčka vyvolat obavy mezi seniory, že jim roušky a respirátory, prostředky, které jim pošta dodala, mohou uškodit. Hamáček proto požádal právní oddělení ministerstva, aby zpracovalo trestní oznámení pro možné šíření poplašné zprávy. Zatím podle něj nelze říct, zda by oznámení mířilo proti úřadu, jeho ředitelce nebo mluvčí, podle něj to budou muset vyhodnotit právníci.

    „Vyjádření SÚKL ke kontrole pošty mě šokovalo. O kontrole jsme byli informováni, ale ani Ministerstvo vnitra, ani Česká pošta o ní neobdržely žádný kontrolní závěr. Nakonec jsme byli seznámeni s výzvou vůči České poště. Jsem přesvědčen, že je celá věc od začátku špatně. Jde o distribuci ochranných prostředků a ne zdravotnických prostředků. Jsem z toho jednání překvapen, vyjádření paní tiskové mluvčí a paní ředitelky vůči seniorům v nich může vyvolat obavy a mohou být vyplašeni. Požádal jsem proto právníky Ministerstva vnitra, aby mi připravili podklady pro podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. Věřím, že to policie prošetří,“ řekl po jednání krizového štábu Jan Hamáček.

  • Počet lidí s virem ve vážném stavu je poprvé nad stovkou

    Přibývající množství lidí s pozitivním testem na covid-19 se odrazil také na rekordním počtu nakažených pacientů, kteří leží ve vážném stavu v nemocnici. Podle aktuálních údajů, které zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví, bylo v neděli v těžkém stavu nebo na lůžku s intenzivní péči 101 pacientů.

    Dosud platil jako nejvyšší údaj rovných 100 pacientů ze dnů 7. a 12. dubna.

    Lidé ve vážném stavu nyní tvoří pětinu všech hospitalizovaných, kterých bylo podle večerních čísel ministerstva celkem 494. V tomto případě padl rekord z první vlny koronaviru už před víkendem.

  • Hamáček: Klíčové budou následující dny. Podle toho se rozhodne

    „Zadali jsme prověření aktuálních kapacit zdravotní péče. Řešíme problém, jak získat data z nemocnic, kde zřizovatelem není stát ani kraj. Rovněž chceme prověřit dopady nákazy na zdravotnický personál a do bezpečnostních sborů, protože se ukazuje, že míra nakažených mezi zdravotníky nebezpečně roste. Diskutovali jsme také o režimech v domovech seniorů. Nediskutovali jsme další epidemiologická opatření. O případných dalších opatřeních bude ÚKŠ informovat ministerstvo,“ upřesnil po obnovení činnosti Ústředního krizového štábu jeho šéf, ministr vnitra Jan Hamáček.

    K epidemiologické situaci dodal, že záleží na nejbližším vývoji. „Klíčové budou následující dny. Uvidíme, zda zafungovalo zavedení roušek, nebo bude třeba přikročit k dalším opatřením. To posoudí odborníci,“ řekl Hamáček.

  • Hamáček: Situace je vážná. Hrozí omezení dostupnosti lůžkové péče

    „ČR má druhou nejhorší situaci v EU z hlediska přírůstu nakažených. Ta situace je vážná. Podle odborníků z ÚZISu (Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR), pokud dojde k přírůstu 80 tisíc nakažených za měsíc, je třeba reorganizovat lůžkovou péči, pokud naroste nad 120 tisíc, znamená to omezení dostupnosti lůžkové péče. Pokud se nezmění současný vývoj a naše chování, je reálné, že se na tu hranici 120 tisíc můžeme dostat už v průběhu měsíce října,“ řekl po jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf, ministr vnitra Jan Hamáček.

    „Budeme pracovat na tom, aby tyto katastrofické scénáře nenastaly,“ dodal Hamáček.

  • Nový semafor: Bez rizika nákazy nezůstal ani jeden okres

    Po aktuálním vyhodnocení aktuální epidemiologické situace v souvislosti s covidem-19 zařadilo Ministerstvo zdravotnictví do druhého stupně pohotovosti mezi oranžové okresy značící počínající komunitní přenos celkem 28 okresů. Praha zůstává v třetím stupni pohotovosti, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos.

    Už dříve byly do oranžového stupně pohotovosti zařazeny okresy: Beroun, Kladno, Kolín, Uherské Hradiště, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Nymburk, Příbram a Cheb. Nově nyní okresy: Plzeň-město, Ústí nad Labem, Ostrava-město, Děčín, Litoměřice, Teplice, Brno-město, Zlín, Chrudim, Pardubice, Havlíčkův Brod, Brno-venkov, Benešov, Mladá Boleslav, Svitavy, Hodonín, Kroměříž a Plzeň-jih.

  • Schillerová: Krizový štáb bude mít užší kompetence

    Vláda dnes znovu aktivovala kvůli poslednímu vývoji koronavirové epidemie Ústřední krizový štáb. „Štáb má především znamenat jakousi základní spojnici mezi vládou a jednotlivými hejtmany. Má se věnovat především koordinaci krajů a vůbec těchto otázek souvisejících s vývojem pandemie. Nicméně témata, která souvisí s pandemií a ekonomickými otázkami, zůstávají výslovně v gesci jednotlivých resortů a příslušných orgánů státní správy, kterým náleží,“ řekla po jednání vlády vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). „Statut doznal změn. Parametry rozsahu kompetencí Ústředního krizového štábu jsou oproti jaru podstatně zúženy, soustředí se především na koordinaci krajů. Jsou tam pracovní skupiny pro koordinaci krajů, pro zabezpečení věcnými zdroji, pro distribuci,“ dodala.

  • Hygienici dostanou dalších 59 milionů za přesčasy

    Ministerstvo zdravotnictví dostane kvůli pokračující koronavirové epidemii od vlády 59 milionů korun na zaplacení přesčasů a pohotovostí na krajských hygienických stanicích (KHS) od října do prosince letošního roku. Na dnešním zasedání to schválil kabinet hnutí ANO a ČSSD, řekla na tiskové konferenci vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Některé hygienické stanice si stěžují na přetíženost, některé už kvůli velkému počtu nově pozitivně testovaných nestíhají trasovat jejich kontakty. Problémy jsou zejména v Praze.

  • Návrat nouzového stavu? Ředitelé nemocnic by byli pro

    Ředitelé nemocnic v krajích by většinou uvítali vyhlášení nouzového stavu kvůli pořizování zdravotnických pomůcek mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Schválení stavu nouze by podle nich přispělo k ulehčení a zjednodušení nákupů ochranných pomůcek. V současné době zatím mají ochranných pomůcek dostatek, zásoby mají většinou na dva až tři měsíce dopředu. Jen někteří ředitelé naopak ČTK řekli, že nouzový stav není nutné vyhlašovat.

  • Masarykova univerzita v Brně přejde většinově na on-line výuku

    Výuka na Masarykově univerzitě (MU) v Brně bude mít v podzimním semestru primárně bezkontaktní podobu v online prostředí. S variantou prezenční výuky se počítá jen u prvních ročníků, u vyšších pouze v nezbytných případech, jako jsou laboratorní cvičení a malé seminární skupiny v praktických a klinických předmětech. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

  • Vojtěcha chválí ředitelé nemocnic i hejtmani

    Ředitelé nemocnic z regionů hodnotí bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jako velmi férového a slušného, jako ministr podle některých z nich udělal maximum. Spolupráci s ním vesměs označují za bezproblémovou a jeho rozhodnutí mnozí ředitelé rozumějí. Chválí ho i hejtmani, zjistili zpravodajové ČTK v anketě. Vojtěch rezignaci oznámil dnes ráno, prezident Miloš Zeman odpoledne jmenoval ministrem Romana Prymulu (oba za ANO).

  • Úřady práce omezí v Praze úřední hodiny

    Úřady práce v Praze omezují ode dneška kvůli riziku šíření koronavirové nákazy úřední hodiny. V úterý a ve čtvrtek zůstanou dočasně pobočky všech pražských městských částí a Prahy východ i západ zavřené. Otevřeno budou mít jen v pondělí, ve středu a v pátek. Běžný provoz ale zůstává v pražském krajském úřadu práce.

Reklama

Hlavní zprávy