Hlavní obsah
Online

Izolujte studenty po návratu z Číny, nařídili hygienici Univerzitě Karlově

Foto: AP

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Pevninská Čína hlásí za neděli 97 dalších úmrtí způsobených nakažením novým typem koronaviru. Počet mrtvých tak dosáhl 908, oznámila čínská Národní zdravotnická komise. Překonal tak epidemii MERS, na kterou od roku 2012 zemřelo ve světě 858 lidí. Počet infikovaných v pevninské Číně už dosáhl 40 171 poté, co místní úřady v neděli evidovaly 3062 nových potvrzených případů. Pražští hygienici nařídili Univerzitě Karlově izolovat na 14 dní všechny studenty a personál vracející se z Číny.

Článek

Japonsko oznámilo dalších 60 infikovaných novým koronavirem na výletní lodi Diamond Princess, která už několik dní kvůli karanténě kotví v přístavu v Jokohamě. Celkový počet nakažených na lodi Diamond Princess vzrostl na 130. V Japonsku tak je nyní už více než 150 potvrzených případů infekce, což je nejvíc mimo Čínu.

Počet nově infikovaných osob v pevninské Číně se v neděli zvýšil poté, co v sobotu tempo nárůstu zpomalilo poprvé od 1. února, poznamenala v noci na pondělí agentura Reuters. Nové oběti jsou v drtivé většině hlášeny z centrální provincie Chu-pej, která je ohniskem epidemie. V neděli evidovala 91 mrtvých, z toho 73 ve svém hlavním městě Wu-chanu.

Nebezpečný koronavirus si v provincii Chu-pej vyžádal už 871 životů. Tamní úřady evidují rovněž 2618 nových případů onemocnění. Dohromady jich tak provincie má už 29 631.

Čína se má po novoročních svátcích, prodloužených o deset dnů kvůli současné epidemii, ode dneška vracet k běžnému životu. Nákaza se v menší míře dosud rozšířila do dalších téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo pevninskou Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny a Hongkong.

Řada továren v Číně zůstává po novoročním volnu, které bylo prodlouženo kvůli epidemii nového koronaviru, zavřená i v pondělí. Automobilky se potýkají s nedostatkem součástek od čínských dodavatelů. Podle odhadu Citibank se kvůli zmíněným omezením do práce v úterý bude moct vrátit jen 30 procent čínské pracovní síly.

  • Foto: Si Ťin-pching na inspekci v pekingském zdravotnickém centru

    Foto: Profimedia.cz

    Čínský prezident se po delší době opět ukázal na veřejnosti. S Wu-chanem hovořil na telefonické konferenci, zdravotnická zařízení v Pekingu poblíž Zakázaného města navštívil osobně.

  • Pondělní bilance

    Počet potvrzených případů nakažení v Hongkongu vzrostl na 42. Úřady zahájily částečnou evakuaci bytového domu, ve kterém žilo 12 nemocných lidí. Koronavirus se pravděpodobně šířil skrze potrubí, kdy se viry z odváděných splašků mohly dostat do ventilací.

    Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvedlo, že z 398 osob testovaných na přítomnost koronaviru ve 37 státech je jich 12 pozitivních.

    Ve Velké Británii se nakazili dva zdravotní pracovníci.

    Pasažéři Diamond Princess kotvící v Jokohamě stále zůstávají v karanténě přímo na lodi. Nákaza se prokázala u 135 z nich.

    Na veřejnosti se po delší době objevil čínský prezident Si Ťin-pching, když navštívil pekingské zdravotnické centrum. Podle jeho amerického protějšku jsou spolu prezidenti ve spojení a domnívají se, že nákaza by mohla zmizet okolo dubna, s přicházejícím teplejším počasím.

    Podle dostupných údajů je k pondělnímu dni 40 660 nakažených, 910 lidí nemoci podlehlo a 3 670 lidí je považováno za vyléčené.

  • Čínská státní média zveřejňují spokojené tančící pacienty

    „Pacienti s mírnými symptomy způsobené koronavirem tancují v nemocnici ve Wu-chanu. Někteří mají rádi square dancing, což je typický symbol moderního městského života. Je to dobrý způsob cvičení a relaxace,“ píše čínská státní zpravodajská agentura China Xinhua News.

  • Na lodi Diamond Princess jsou v největším ohrožení členové posádky

    Více než 2500 cestujících na výletní lodi Diamond Princess zůstává v izolaci. Většinu času tráví ve svých kabinách, kde dostávají i jídlo. Během krátkých povolených procházek mezi sebou dodržují povolenou vzdálenost šesti stop.

    V podpalubí ale přebývají stovky členů posádky, kde hromadně jedí, žijí a pracují, aby v rámci možností zachovali pohodlí „těch nahoře“. O jednu sprchu se dělí čtyři. Podmínky, ve kterých personál přežívá, vznáší další obavy z ohrožení jejich zdraví, píše NYT.

    Loď v přístavu Jokohama se stala hostitelkou nejvyšší koncentrace případů koronaviru mimo Čínu. Riziko nákazy pro členy posádky a cestující se zvýšilo poté, co počet nakažených na lodi vzrostl na 135. Čtrnáctidenní karanténa má zabránit rozšíření viru z lodi na pobřeží.

  • V Hongkongu evakuují bytový dům. Nákaza se nejspíš šířila potrubím

    Zdravotní úředníci provádějí částečnou evakuaci bytového domu Hong Mei v Hongkongu. Nákaza se nejspíš šíří skrz potrubí, řekl na improvizované půlnoční tiskové konferenci profesor Ky Yuen. „Potrubí, které přenáší splašky, je napojeno ke vzduchotechnice. Je tak velmi pravděpodobné, že se virus ze splašků přenáší vzduchovým ventilátorem na záchod,“ řekl profesor Yuen. Části budovy tak byly preventivně evakuovány a jsou prováděny nouzové kontroly, dodal.

    V Hongkongu koronavirus nakazil 42 lidí, z čehož 12 žilo v budově Hong Mei House, která je právě evakuována.

  • Koronavirus zastaví blížící se teplé dny, myslí si Trump a Si Ťin-pching

    Donald Trump dnes zopakoval své přesvědčení, že by koronavirus mohl ustoupit s blížícími se teplými dny. Trump téma počasí řešil minulý týden v telefonickém rozhovoru se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. „Teplo tyto druhy viru obvykle zabíjí,“ řekl Trump a zopakoval tak prý tvrzení čínského prezidenta. „To by bylo dobré. Mnoho lidí si myslí, že virus zmizí spolu s dubnovým počasím,“ dodal.

    Teorii o koronaviru a teplém počasí poprvé zmínil Trump ve svém tweetu minulý týden. Odborníci na infekční choroby pro CNN řekli, že je příliš brzy na to, tvrdit, že by počasí mělo na virus vliv.

    „Ve skutečnosti ani nerozumíme základům sezónnosti a jsme si samozřejmě vědomi toho, že o viru nevíme prakticky nic,“ řekl William Schaffner, specialista na infekční choroby. „Jeho naděje je nicméně naše naděje,“ dodal.

  • Ulice Wu-chanu podstupují dezinfekci

    Čínský server People's Daily China zveřejnil video z dezinfekčních prací v ulicích epicentra nákazy Wu-chanu, které mají zabránit dalšímu šíření nemoci.

  • Nevhodně žertovat o koronaviru se nevyplácí. Mladým Rusům hrozí vězení

    Moskevští policisté zadrželi mladíka, který z žertu s několika společníky v metru sehrál záchvat po nákaze koronavirem. Spolucestující vyděsil tak, že v podzemce vypukla panika a mnozí začali prchat.

    Mladý muž Karomatullo Džaborov se zdravotní rouškou na obličeji se zhroutil na podlahu vagonu metra. Když se mu spolucestující pokusili pomoci, simuloval záchvat, při kterém škubal rukama a nohama. „Jeho společníci vykřikovali, že je nakažený nebezpečnou virovou infekcí, čímž vyvolali mezi cestujícími paniku,“ uvedla policie v komuniké. Scénku si mladíci natočili a umístili na internet.

    Podle moskevského metra se podobných scének v podzemce odehrálo v poslední době několik. „Nejsou to žerty, ale chuligánství. Obrátíme se na strážce zákona, aby chuligány dopadli a potrestali. Policii se podle mluvčí ministerstva vnitra podařilo jednoho z podezřelých dopadnout, po ostatních pátrá.

    Soud má rozhodnout o uvalení vazby. Obhájce Džaborova jej hájí, že smyslem scénky bylo upozornit na nedostatek masek. Džaborov se za „sociální experiment“ omluvil. Za výtržnost ve veřejné dopravě hrozí v Rusku až pět let za mřížemi.

    V Ťumeni, kde byl odhalen jeden ze dvou potvrzených případů koronaviru v Rusku, šprýmaři zašli až tak daleko, že v kombinézách protichemické ochrany po ulicích před očima kolemjdoucích naháněli svého „nakaženého“ společníka, než ho „dopadli“ v jednom obchodě. I tito mladíci mají nyní opletačky se zákonem.

  • Dolar kvůli obavám z koronaviru stojí k euru nejvýše za čtyři měsíce

    Americký dolar na počátku nového týdne posiluje a k euru stoupl na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce. Obavy z šíření koronaviru zvýšily poptávku po bezpečných investicích, mezi které se dolar řadí. Atraktivitu dolaru zvyšují také příznivé domácí statistické údaje.

    Řada lidí v Číně se dnes po prodlouženém novoročním svátku začala vracet do práce, protože vláda zmírnila restrikce zavedené v rámci boje proti šíření koronaviru. Některé továrny ale zůstávají i nadále zavřené. Investoři se obávají, že šíření onemocnění zhorší globální ekonomický výhled.

  • Bilance USA: Z 398 testovaných je 318 negativních a 12 pozitivních

    Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí k dnešnímu dni zaznamenalo 398 lidí testovaných na koronavirus ve 37 státech. Drtivá většina z nich, 318, byla na přítomnost koronaviru negativní, 12 z nich bylo pozitivních. 68 lidí stále na výsledky čeká.

    Všichni testovaní v nedávné době cestovali v Číně nebo byli v kontaktu s lidmi, u kterých byla nákaza potvrzena.

    Šest případů bylo potvrzeno v Kalifornii, dva v Illinois a po jednom v Massachusetts, Washingtonu, Arizoně a Wisconsinu.

  • Alkohol vás před koronavirem nezachrání, varuje expert Rusy

    V souvislosti s výzkumem výskytu alkoholismu v Rusku expert na závislosti ministerstva zdravotnictví Jevgenij Brjun upozornil, že volit alkohol jako prevenci nákazy koronavirem není vhodné řešení.

    „To není jen chybné vyjádření, to je mýtus na hraně zločinu,“ prohlásil Brjun o tvrzení, že lihoviny pomáhají proti koronaviru. Stejně je tomu podle něj i v případě jiných nemocí a pít lihoviny není dobré ani v případě obyčejné chřipky, protože alkohol negativně působí na srdce. „Nepijte žádný alkohol při nachlazení, chřipce nebo koronaviru – je to zátěž na srdce a srdce slábne,“ varoval lékař.

    „Jeden panák, tedy 50 mililitrů tvrdého alkoholu, pijí každý den celý měsíc. Za měsíc stav jater vykáže, že dotyčný to s alkoholem přehání. A takových lidí je přibližně 30 procent,“ prohlásil expert. Dodal, že tito lidé ale se svými zdravotními potížemi nevyhledávají pomoc odborníků na závislosti. Zamíří totiž obvykle do běžné nemocnice, a tak se ani nedostanou do statistik alkoholismu. Pokud zemřou, bývá jako důvod uváděna zástava srdce, a ne cirhóza jater, o alkoholismu ani nemluvě.

  • Nakažených koronavirem je přes 40 000, po Číně nejvíc v Japonsku

    Nákaze novým typem koronaviru podlehlo již 910 lidí, drtivá většina z nich zemřela v čínské provincii Chu-pej. Počet nakažených v pevninské Číně vzrostl na 40 171. Dalších 65 infikovaných, pasažérů výletní lodi, oznámilo dnes Japonsko. Testy prokázaly nákazu i u čtyř dalších pacientů v Británii. V Číně zároveň skončilo novoroční volno, které úřady kvůli epidemii prodloužily o deset dní. Nová opatření i pomoc na boj s virem ohlásily české úřady.

    Pevninská Čína ohlásila v noci na dnešek dalších 97 mrtvých, 91 z nich zemřelo v centrální provincii Chu-pej, epicentru nákazy. V asijské zemi nákaze podlehl také Američan a Japonec, celkem se zde nakazilo 27 cizinců. Čína kvůli postupu nemoci hodlá urychlit distribuci léků, které při klinických testech prokážou účinnost v boji s virem.

    Japonské úřady ode dneška registrují už 160 potvrzených případů infekce, což je nejvíc mimo Čínu. Většina pacientů pochází z plavidla Diamond Princess kotvícího v Jokohamě, kde se virus potvrdil u 135 pasažérů. Úřady se počátkem února rozhodly držet 14 dní v karanténě všech 1045 členů posádky a 2666 cestujících, kteří na lodi trávili luxusní dovolenou ve východní Asii, nemocné převážejí do zdravotnických zařízení v Tokiu a okolních prefekturách.

  • Ruské úřady nařídily čínskému konzulovi karanténu

    Ruské úřady nařídily novému čínskému konzulovi v uralském Jekatěrinburgu dvoutýdenní karanténu ještě dříve, než mohl absolvovat první pracovní schůzky. Uvedla to dnes agentura Interfax s odvoláním na ruské diplomaty. Kvůli obavám ze šíření koronaviru ruské úřady preventivně umístily do karantény stovky čínských i ruských občanů, kteří nedávno přicestovali do Ruska z Číny.

    Nový čínský konzul Cchuej Šao-čchun přijel do Jekatěrinburgu 6. února. Následující den úřady v tomto uralském městě umístily do karantény v jednom místním sanatoriu 58 čínských občanů. Na rozdíl od nich je konzul ve svém domově. Dalších 70 čínských občanů je v karanténě v ubytovně města Bogdanovič v okolí Jekatěrinburgu. „Všichni, kteří byli vyšetřeni, byli v pořádku,“ citovala agentura nejmenovaného zdravotníka.

    Čínský konzulát v Jekatěrinburgu dnes neodpovídal na telefonáty, poznamenala agentura Reuters.

  • Japonsko nebude testovat všechny pasažéry lodi Diamond Princess

    Japonské zdravotnické úřady oznámily, že nebudou na přítomnost koronaviru testovat všechny pasažéry lodi Diamond Princess. Podle nich by bylo testování všech 3700 lidí na palubě obtížné, přesto však „vláda dělá vše potřebné pro zajištění bezpečí všech pasažérů i personálu“.

    U více než 80 lidí zjistili lékaři zvýšenou teplotu. Otestují také ty, kteří přišli do kontaktu s nemocnými. U 24 Američanů byla nákaza koronavirem potvrzená.

  • Hygienici nařídili studentům po návratu z Číny dvoutýdenní karanténu

    Pražští hygienici nařídili Univerzitě Karlově, aby studenty nebo pedagogy, kteří přijedou z Číny, kvůli tamní epidemii koronaviru na 14 dní izolovala. Musí je také hygienické stanici nahlásit. Studenti se nesmí účastnit výuky nebo jít do knihovny. Vyplývá to z dokumentu, který zveřejnila Fakulta sociálních věd UK.

    „Na základě skutečnosti, že účastník řízení poskytuje výuku a zajišťuje ubytování studentům z ČLR, a to z oblasti omezeného výskytu nového koronaviru (2019-nCoV), je z důvodů ochrany před jeho rozšířením na území České republiky nezbytné přijmout protiepidemická opatření k zamezení možného šíření tohoto koronaviru,“ uvádí v dokumentu Hygienická stanice hlavního města Prahy.

    Hygienici v dokumentu škole nařizují, aby je informovala na nonstop telefon, pokud se dozví o příjezdu vysokoškolských studentů nebo pedagogů z Čínské lidové republiky (ČLR). Dále jim zakazuje po dobu dvou týdnů účast na školní výuce a vstup do studovny či knihovny.

    Škola také musí „omezit styk osob, které se v inkubační době vrátili z ČLR s ostatními fyzickými osobami“, vybavit je alkoholovými dezinfekčními prostředky, které působí i na viry, na jejich sociálních zařízeních musí být papírové ručníky, denně se musí odstraňovat odpad a k úklidu používat dezinfekční prostředky.

  • Si Ťin-pching se objevil na veřejnosti, chtěl dokázat svou empatii

    Čínský prezident Si Ťin-pching se podle zpráv v čínských médiích znovu objevil na veřejnosti, aby „dohlédl na situaci“ okolo dalšího šíření koronaviru. Vycestoval jen několik kilometrů na sever Zakázaného města, kde navštívil místní nemocnici. Zúčastnil se také videokonference se zaměstnanci wuchanské nemocnice. Podle čínské televize CCTV je prezidentovým cílem „postavit se do přední linie“ pekingského úsilí v boji s koronavirem a ujistit zdravotníky, že zajistí „základní potřeby“.

    Foto: Profimedia.cz

    Si Ťin-pching v rámci své cesty Pekingem navštívil centrum Anhui Community, kde zkontroloval práci zdravotníků bojujících proti koronaviru.

    Od doby, kdy epidemie ve Wu-chanu vypukla, se Si Ťin-pching na veřejnosti ukázal jen několikrát. Světová média začala spekulovat o největším ohrožení jeho pozice v rámci komunistické strany od doby, kdy před sedmnácti lety řádila epidemie SARS.

    Před veřejností žádný projev neučinil, státní média ale o jeho slovech píší jako o důkazu jeho zásadní role v řešení problému a jeho empatie s nemocnými.

  • The Lancet: 14 z původních 40 případů nákazy nemá spojení s trhem ve Wu-chanu

    Vědci již dříve vyjádřili podezření, že nový koronavirus se v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan přenesl na lidi na trhu, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř. Podle studie zveřejněné v odborném časopise The Lancet tomu tak není.

    „Čína téměř dva měsíce tvrdila, že koronavirus pramení z trhu ve Wu-chanu. Tak tomu není. The Lancet zveřejnil studii prokazující, že 14 z původních 40 případů nákazy koronavirem nemělo kontakt s trhem s mořskými plody, včetně pacienta nula,“ uvedl na Twitteru americký senátor za Arkansas Tom Cotton.

  • Čína urychlí distribuci léků, jež se osvědčí proti koronaviru

    Čína urychlí distribuci léků, které při klinických testech prokážou účinnost v boji s novým typem koronaviru. Podle agentury Reuters to napsala čínská média s odvoláním na schůzi vedenou premiérem Li Kche-čchiangem.

    V čínském městě Wu-chan, odkud se nákaza novým koronavirem šíří, probíhají v současné době u skupiny infikovaných pacientů klinické testy amerického antivirového přípravku remdesivir. Lék před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

    Preparát, který byl původně zamýšlen pro boj s ebolou, se ukázal být účinný proti koronavirům způsobujícím nemoci SARS a MERS. Na buněčné úrovni tento lék prokázal dobrou antivirovou účinnost i proti novému typu koronaviru, který je virům způsobujícím SARS a MERS blízce příbuzný. Podle listu The Wall Street Journal remdesivir v lednu patrně výrazně zlepšil stav 35letého pacienta s koronavirem ve státě Washington na severozápadě USA.

  • Na výletní lodi Diamond Princess je nejméně 24 nakažených Američanů

    Podle informací z CNN je mezi 135 lidmi infikovanými koronavirem na palubě výletní lodi Diamond Princess nejméně 24 Američanů. Japonské úřady stále testují stovky cestujících na palubě lodi, která už několik dní kvůli karanténě kotví v přístavu v Jokohamě. Na základě testů provedených na palubě plavidla zveřejnil novou bilanci kapitán lodi.

    Japonské úřady počátkem února rozhodly držet 14 dní v karanténě všech 1 045 členů posádky a 2 666 cestujících, kteří na lodi trávili luxusní dovolenou ve východní Asii. Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval.

    Japonský ministr zdravotnictví Katsunobu Kató dnes uvedl, že japonská vláda zvažuje podrobit po skončení karantény testům na nový typ koronaviru všechny pasažéry a členy posádky. Na lodi by museli setrvat, dokud nebudou k dispozici výsledky testování. Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga později ale na tiskové konferenci prohlásil, že testování všech pasažérů by bylo nesmírně složité.

  • Tři země se odvrátily. Teď má loď Westerdam konečně kde zakotvit

    Výletní loď Westerdam, která má na palubě více než 2 000 lidí, zakotví tento čtvrtek v thajském městě Laem Chabang.

    Dříve byl lodi odepřen vstup do Japonska, na Filipíny a na Tchaj-wan, země uzavřely své přístavy výletním plavidlům kvůli obavám z koronaviru.

    Plavidlo provozované společností Holland America mělo plavbu dokončit v japonské Jokohamě 15. února. Japonsko odmítlo, aby loď kotvila v jakémkoli japonském přístavu, přestože na palubě nebyly žádné potvrzené případy nákazy koronavirem.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy