Hlavní obsah
Online

Johnson opustil JIP

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Ve světě je přes 1,5 milionu potvrzených případů covid-19, z toho více než polovina v Evropě. Ta eviduje podle agentury AFP přes 60 000 z celkových 85 000 obětí koronaviru ve světě. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Americký prezident Donald Trump na brífinku ve středu místního času řekl, že by chtěl ekonomiku navrátit k chodu s „velkým rachotem“, ale než se to stane, bude muset začít v USA ubývat lidí, kteří umírají na koronavirus.

- Ministrům financí EU se nepodařilo najít kompromis v otázce vydání společných dluhopisů ani čerpání úvěrů z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který plní roli záchranného fondu.

- Guvernér provincie Aiči ve středním Japonsku informoval, že od pátku v tomto regionu, kde sídlí například automobilka Toyota Motor Corp., vyhlásí nouzový stav kvůli šíření koronaviru.

- Britský premiér Boris Johnson podle Downing Street 10 už není na jednotce intenzivní péče. Na běžném lůžku v Nemocnici svatého Tomáše se bude nadále zotavovat pod pečlivým dohledem.

  • Na Slovensku se kvůli kontrolám již nezopakovaly dopravní zácpy

    Na slovenských silnicích se dnes ráno nezopakovaly rozsáhlé kolony kvůli kontrolám dodržování omezení volného pohybu lidí v souvislosti s koronavirem. Na rozdíl od středečního dopoledne už dnes policie nezastavovala všechna vozidla, ale přistoupila k náhodným kontrolám řidičů, informovaly dopravní servisy.

    Slovenská vláda s cílem omezit tradiční cestování obyvatel o velikonočních svátcích s platností od středy na šest dnů až na výjimky zakázala volný pohyb obyvatel. Opatření se ale nevztahuje například na cesty do zaměstnání, k výkonu podnikatelských aktivit, k nutným nákupům či na pobyt osob v přírodě v rámci okresu bydliště.

    Podle dopravního servisu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) byly dnes ráno na hranicích okresů už jen náhodné policejní kontroly a řidiči se kvůli tomu zdrželi jen nárazově.

  • Ministři financí EU se shodli na plánu pro oživení ekonomik

    Ministři financí zemí Evropské unie se ve čtvrtek dohodli na tom, že země eurozóny budou moci k oživení ekonomik stižených koronavirovou krizí využívat bez jakýchkoli podmínek záchranný fond ESM. Po dnešní videokonferenci euroskupiny to oznámilo několik ministrů. Shody na vydání společných dluhopisů, o které stály zvláště nejpostiženější země jako Itálie a Španělsko, naproti tomu ministři nedosáhli. O dalších možných nástrojích mají podle nich rozhodnout lídři unijních zemí.

  • Americký stát Georgie již podruhé přeložil prezidentské primárky

    Americký stát Georgia dnes kvůli pandemii nemoci covid-19 přeložil na červen prezidentské primární volby, které se původně měly konat v březnu. Je to již druhý odklad, poprvé byl jako náhradní termín stanoven 19. květen, napsala agentura AP.

  • Díky sníženému znečištění ovzduší jsou po letech vidět vrcholy Himálaje

    Poprvé po třiceti letech spatřili obyvatelé Indie vrcholy Himálaje. Viditelnost se zlepšila vlivem sníženého znečištění ovzduší. Vrcholy hor jsou viditelné z dvousetkilometrové vzdálenosti. Obyvatelé Indie sdílí mnoho fotografií na sociálních sítích.

    Informoval o tom server Le Parisien.

  • Papež odsloužil mši v prázdném chrámu, ocenil zdravotníky

    Papež František ve čtvrtek v téměř liduprázdné bazilice svatého Petra odsloužil mši na památku Ježíšovy poslední večeře a ve svém kázání ocenil obětavou práci všech zdravotníků pečujících o nakažené koronavirem. Podle hlavy katolické církve jsou tito lidé „svatými všedního dne“.

    Velikonoční liturgie zpravidla přitahují do Vatikánu desetitisíce věřících, letos se však kvůli boji s epidemií covid-19 konají jen za účasti několika málo katolických hodnostářů a přenášejí se živě přes internet.

  • Dubaj postaví polní nemocnice pro nakažené koronavirem

    Emirát Dubaj připravuje polní nemocnice pro případ, že by počet lidí s koronavirem nadále prudce rostl. S odkazem na dnešní sdělení představitele tamního zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem se v uplynulém týdnu ve Spojených arabských emirátech více než zdvojnásobil. Dosud se v SAE potvrdila nákaza u 2659 lidí a 12 nemoci podlehlo. Stalo se tak navzdory tomu, že země zavedla přísná opatření včetně zákazu vycházení, zastavení komerčních letů a uzavření veřejných míst.

  • Johnsona už přesunuli z JIP na běžné lůžko

    Britský premiér Boris Johnson podle Downing Street 10 už není na jednotce intenzivní péče. Na běžném lůžku v Nemocnici svatého Tomáše se bude nadále zotavovat pod pečlivým dohledem.

  • Francie hlásí přes 12 000 obětí covid-19

    Od začátku šíření koronaviru SARS-CoV-2 ve Francii umřelo 12 210 nakažených. Oznámil to dnes zástupce francouzského ministra zdravotnictví Jérôme Salomon. Počet úmrtí po hospitalizaci narostl o 424 na celkových 8044, zbylé oběti nemoci covid-19 jsou hlášeny z domovů pro seniory. Salomon při pravidelné tiskové konferenci přinesl i pozitivní informaci, neboť ve Francii poprvé za dobu boje proti covid-19 klesl počet pacientů na resuscitačních odděleních. Ve středu nemocnice hlásily 7148 lidí ve vážném stavu, zatímco dnes 7066.

  • V Turecku rekordně stoupl počet úmrtí, obětí koronaviru je 908

    V Turecku se za poslední den zvýšila bilance obětí koronaviru nejvíce od začátku epidemie, zemřelo 96 lidí. Úmrtí je tak celkem 908. Nakažených registrují úřady přes 42 000, od středy přibylo 4056 nových případů, informoval dnes ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

  • Evropské akcie se zotavují, od poloviny března přidaly 20 procent

    Akcie na evropských trzích se dál zotavují z mohutných propadů, které zaznamenaly v reakci na šíření koronaviru a následné omezení ekonomických aktivit. Panevropský index STOXX 600 dnes obchodování uzavřel růstem o 1,57 procenta na 331,80 bodu. Z mnohaletého minima, na kterém se ocitl v polovině března, už zpevnil o více než 20 procent.

  • Média: Španělští poslanci prodlouží nouzový stav do 26. dubna

    Španělští poslanci dnes od rána debatují o koronavirové krizi, o různých opatřeních, jež vláda přijala a která by měla přijmout. Na závěr mají mimo jiné schválit další prodloužení nouzového stavu, který v zemi platí od poloviny března. Podle místních médií poslanci prodloužení schválí. Španělský premiér Pedro Sánchez dnes také řekl, že podle něj toto prodloužení do 26. dubna nebude stačit a vláda bude posléze žádat prodloužení o dalších 15 dní, tedy do 10. května.

  • Rusko poslalo lékařskou pomoc do Bosny, podpoří tamní Srby

    Rusko poslalo lékařskou pomoc Srbům v Bosně a Hercegovině, aby zde podpořilo boj proti epidemii nemoci covid-19. První z celkem tří letounů s lékařským vybavením dnes přistál na letišti v Banja Luce, která je správním střediskem bosenské Republiky srbské. Bosenští Chorvaté se naopak dočkají pomoci ze Záhřebu. Na finanční podpoře země se dohodla i Evropská unie, přispěje i Česko. Do Republiky srbské podle ruského ministerstva obrany dorazí mimo jiné 24členný tým ruských vojenských specialistů i tři vozidla určená k dezinfekci veřejných prostor. Ministerstvo podle agentury Interfax počítá s vypravením ještě dalších dvou letů.

  • Británie hlásí dalších 881 úmrtí, omezení pohybu zatím neruší

    Nejméně 7978 pacientů s pozitivním testem na koronavirus už zemřelo v nemocnicích v Británii. Oficiální bilance se za poslední den zvýšila o 881 případů, tedy o něco méně než o den dříve. Britský ministr zahraničí Dominic Raab na tiskové konferenci oznámil, že vývoj zatím není takový, aby mohla být uvolňována omezení pohybu obyvatel.

  • Itálie hlásí dalších 610 obětí koronaviru, mrtvých je už 18 279

    V Itálii za poslední den zemřelo 610 pacientů s koronavirem, což je více než po dva předchozí dny. Celkem má země už 18 279 obětí nemoci covid-19. Oproti středě stoupl i počet nově nakažených, infikovaných je celkem už přes 143 000, informoval dnes úřad civilní ochrany.

  • Reuters: V USA zemřelo přes 15 700 lidí nakažených koronavirem

    Pandemie nemoci covid-19 si ve Spojených státech vyžádala již více než 15 700 obětí. Dnes to oznámila agentura Reuters, která si vede vlastní statistiku. Americká Univerzita Johnse Hopkinse, která šíření koronaviru sleduje celosvětové, eviduje v USA přes 14 800 obětí. Stát New York, který je v rámci USA nejpostiženější, dnes oznámil, že ve středu zde zemřelo 799 nakažených. O den dříve infekci podlehlo 779 lidí.

  • Ruský balet byl přerušen, dál probíhá v obývácích

    Divadla po celém Rusku musela kvůli koronaviru přerušit svou aktivitu. Tanečníci z petrohradského Michajlovského divadla ale sehráli představení ve svých domovech, které zkompilovali do videa a publikovali na internetu. Informoval o tom server BBC.

  • Merkelová vidí u koronaviru důvod k opatrnému optimismu

    Nejnovější koronavirový vývoj v Německu dává podle kancléřky Angely Merkelové důvod k opatrnému optimismu. Není nutné zpřísňovat opatření v boji proti nákaze, s pandemií ale bude Spolková republika žít ještě dlouho. Šéfka německé vlády to ve čtvrtek řekla na tiskové konferenci v Berlíně.

    Pozitivní vývoj vidí Merkelová třeba v tom, že už trvá výrazně déle, než se zdvojnásobí počet registrovaných infekcí. Navíc podle ní teď počet nakažených dokonce klesá. Ústav Roberta Kocha (RKI) dosud zaznamenal 108 202 infekcí, kolem 50 000 nakažených se už ale vyléčilo.

  • WHO: Afriku v následujících týdnech čeká plný zásah koronaviru

    Řadu afrických zemí čeká v nadcházejících týdnech plný zásah pandemie nemoci covid-19, a v regionu by se proto měly zásadně zvýšit kapacity pro testování koronaviru. Ačkoli počet nakažených zůstává v Africe zatím relativně nízký a pohybuje se nyní kolem 11 000, tak poslední dobou rychle roste. „Za poslední čtyři dny se čísla zdvojnásobila,“ varoval ve čtvrtek zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michel Yao.

  • Fed uvolní 2,3 bilionu dolarů na podporu podniků a samosprávy

    Americká centrální banka (Fed) uvolní dalších 2,3 bilionu dolarů (56,6 bilionu Kč) na podporu ekonomiky, na kterou nyní tvrdě doléhají dopady pandemie způsobené koronavirem. Peníze jsou určeny na úvěry malým a středním podnikům a místní samosprávě, oznámil Fed v dnešní tiskové zprávě.

    Fed se chystá společnostem, které zaměstnávají do 10 000 lidí, poskytovat prostřednictvím bank čtyřleté půjčky. Kromě toho bude kupovat dluhopisy vydané jednotlivými americkými státy, hustě obydlenými okresy a městy.

  • Slovensko rozšíří program pomoci firmám i na velké podniky

    Slovensko rozšíří stávající program kompenzací negativních ekonomických dopadů koronaviru také na velké společnosti, dosud byl určen malým a středním podnikům. Novinářům to ve čtvrtek řekl vicepremiér a ministr hospodářství Richard Sulík. Bratislava už dříve schválila, že stát například bude proplácet větší část mezd zaměstnanců firem, které v době pandemie choroby covid-19 musely na základě rozhodnutí úřadů uzavřít své provozy. Opatření by mohlo přijít stát na několik set milionů eur.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy