Hlavní obsah
Online

Koronavirus: Nákaza se potvrdila u prvního Brita

Foto: Twitter.com/VojtechGibis

Oční lékař Li Wen-liang před koronavirem varoval už loni, policie ho obvinila z šíření falešných zpráv.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených koronavirem v Číně stoupl z 24 324 na 28 018, mrtvých je 563. S odvoláním na čínskou národní zdravotnickou komisi (NHC) o tom informovala agentura Reuters. Třiasedmdesát mrtvých je zatím největší nárůst obětí ze dne na den. Ve čtvrtek také zemřel lékař, který snažil varovat své kolegy, když loni v prosinci zaregistroval sedm případů nákazy neznámým koronavirem.

Článek

Oční lékař Li Wen-liang 30. prosince varoval před možným propuknutím epidemie a radil kolegům, aby nosili ochranné oblečení a pomůcky. Lia ale navštívili policisté a obvinili ho ze šíření falešných zpráv a rušení veřejného pořádku. Ve čtvrtek oční lékař Li Wen-liang zemřel poté, co se při ošetřování infikované ženy sám nakazil.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu uvedl, že 80 procent případů infikovaných novým koronavirem je v epicentru nákazy, kterým je provincie Chu-pej ve střední Číně. Na Čínu pak připadá zhruba 99 procent všech případů zaznamenaných ve světě.

Chu-pej ohlásila k dnešnímu ránu tamního času dalších 70 obětí nového koronaviru. Počet úmrtí v této provincii tak vzrostl na 549. Celková bilance potvrzených případů nákazy zde vzrostla na 19 665 lidí.

Nejmladším pacientem je teprve 30 hodin starý novorozenec, u jehož matky se nákaza projevila také. U nakažených dětí do 12 let se navíc symptomy nemusí vůbec projevit.

O jedné oběti koronaviru ve čtvrtek dále informovaly severočínské město Tchien-ťin, provincie Chej-lung-ťiang na severovýchodě země a provincie Kuej-čou na jihozápadě.

Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, se začal šířit z města Wu-chan ve střední Číně. Podle lékařů vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

  • Ve Velké Británii potvrdili třetí případ nákazy

    Jednoho nového nakaženého oznámila také Británie.

    „U dalšího pacienta byly testy pozitivní na koronavirus. Celkový počet případů ve Spojeném království tak stoupl na tři,“ uvedl ve čtvrtek vrchní zdravotnický činitel v zemi Chris Whitty. Zdůraznil, že pacient se nakazil mimo Británii.

  • Itálie hlásí případ nákazy

    Podle italského webu corriere.it se v Itálii objevil první případ nákazy novým typem koronaviru. Údajně jde o jednoho z 56 lidí, které v minulých dnech z Wu-chanu evakuoval vládní speciál.

  • Wuchanská nemocnice nakonec smrt lékaře Wen-lianga potvrdila

    Předchozí pochybnosti nemocnice ve Wu-chanu definitivně rozptýlila a potvrdila, že čínský lékař Li Wen-liang, kterého policie obvinila z šíření poplašné zprávy, když se už v prosinci snažil varovat ostatní kvůli koronaviru, zemřel na nákazu.

  • Lékař Li Wen-liang je podle nemocnice v kritickém stavu, ne mrtvý

    Rozporuplné informace panují ohledně osudu čínského lékaře Li Wen-lianga, kterého policie obvinila z šíření poplašné zprávy, když se už v prosinci snažil varovat ostatní kvůli koronaviru. Podle dřívějších zpráv čínských médií zemřel v nemocnici ve Wu-chanu na nákazu koronavirem. Podle novějších informací agentury AP, která se odvolává na wuchanskou nemocnici, není doktor Li mrtvý, ale v kritickém stavu.

    „Během boje proti epidemii nového koronaviru se Li Wen-liang, oftalmolog naší nemocnice, bohužel nakazil. Nyní je v kritickém stavu a my se ze všech sil snažíme ho zachránit,“ uvedla Ústřední nemocnice ve Wu-chanu v prohlášení zveřejněném o půlnoci místního času na sociálních sítích. Čínské sdělovací prostředky předtím informovaly o tom, že Li zemřel, a Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila na Twitteru kondolenci.

  • U prvního Brita se potvrdila nákaza koronavirem

    První britský státní příslušník se podle Guardianu nakazil koronavirem, došlo k tomu po návratu do Spojeného království ze Singapuru.

  • Čína propustila dva úředníky po smrti nezletilého chlapce

    Dva úředníci Komunistické strany Číny ve střední provincii Chu-pej byli propuštěni po smrti mladistvého chlapce, který měl dětskou mozkovou obrnu. Ten byl bez dostatečné péče po dobu šesti dnů, jeho příbuzní mezitím byli v karanténě kvůli koronaviru, uvedla čínská média.

  • CDC bude dodávat testovací soupravy do kvalifikovaných laboratoří

    Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) začalo tento týden ve středu rozesílat do amerických státních laboratoří testovací soupravy na koronavirus.

    Testy, které mohou přinést výsledky za pouhé čtyři hodiny, umožní státům potvrdit, či vyloučit případy nového koronaviru, aniž by musely čekat na potvrzení od CDC. Doteď bylo CDC jedinou laboratoří ve Spojených státech, která byla schopna přítomnost nového koronaviru testovat.

  • Klíčové poznatky z tiskové konference WHO

    WHO požaduje k zastavení šíření koronaviru 675 milionů dolarů a vyzvala země, aby nyní investovaly do prevence a výzkumu.

    Organizace nezná zdroj nákazy, neví, co je její přirozené prostředí, ani správně nechápe, jak se virus přenáší. Zatím neexistuje ani vakcína, která by šíření nákazy zabránila.

    „Naším největším znepokojením je možnost rozšíření v zemích se slabšími zdravotními systémy,“ uvedl generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Jsme jen tak silní jako nejslabší článek.“

  • Influencer si vymyslel nákazu koronavirem. Letadlo se muselo vrátit do Toronta

    28letý raper James Potok v letadle z Toronta na Jamajku z legrace prohlásil, že se zřejmě nakazil koronavirem, poněvadž se právě vrátil z provincie Chu-pej.

    Let, který měl na palubě 243 cestujících, se odklonil zpět do Toronta asi dvě hodiny po vzletu. Když letadlo přistávalo, Potoka s maskou a jednorázovými rukavicemi odvedla policie.

    Později se ukázalo, že Potok není koronavirem nakažený ani nenavštívil Čínu.

  • Reuters: Koronavirus tlačí vzhůru dodávky ropy z USA do Evropy

    Dodávky americké ropy do Evropy by se měly v nejbližších týdnech zvyšovat, protože poptávka v Asii prudce klesla v důsledku nového koronaviru šířícího se z Číny. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na obchodníky a zprostředkovatele námořní přepravy.

    „Spojené státy musejí přesměrovat barely ropy určené pro Čínu a všechno nyní posílají do Evropy,“ uvedl jeden z obchodníků. Čínská společnost Sinopec, která je největším zpracovatelem ropy v Asii, podle zdrojů Reuters snížila objem své produkce o zhruba 600 000 barelů denně.

  • Ústecký kraj poskytne pomoc čínské provincii kvůli koronaviru

    Ústecký kraj je připraven poskytnout materiální a případně i finanční pomoc partnerskému regionu, čínské provincii Anhui. Provincie je vzdálená asi 250 kilometrů od Wu-chanu.

    „Máme informace, že by měla požádat naše partnerská provincie Anhui, takže čekáme, kdy od nich ta oficiální žádost přijde,“ uvedl hejtman. Radní se podle něj dohodli poskytnout pomoc bezprostředně po obdržení žádosti.

  • Zemřel lékař, který varoval před koronavirem už loni

    Jeden z lékařů v čínském městě Wu-chan se snažil varovat své kolegy, když loni v prosinci zaregistroval sedm případů nákazy neznámým koronavirem, který se podobal viru způsobujícímu nemoc SARS. Ve čtvrtek oční lékař Li Wen-liang zemřel, poté co se při ošetřování infikované ženy sám nakazil.

    V ústřední nemocnici ve Wu-chanu, kde oční lékař Li Wen-liang pracoval, bylo koncem loňského roku umístěno do karantény sedm lidí, kteří údajně prodávali nebo nakupovali na zmíněném trhu. Li 30. prosince poslal zprávu svým lékařským kolegům v diskusní skupině, varoval je před možným propuknutím epidemie a radil jim, aby nosili ochranné oblečení a pomůcky.

    O čtyři dny později ale Liho navštívili policisté a obvinili ho ze šíření falešných zpráv a rušení veřejného pořádku. „Pokud budete tvrdohlavě pokračovat v ilegálních aktivitách, budete povolán ke spravedlnosti – rozumíte?“ stálo v dokumentu, který musel Li podepsat.

  • Vietnam potvrdil dva nové případy koronaviru, školy zůstávají zavřené

    Vietnam potvrdil dva další případy nákazy koronavirem, čímž se celkový počet potvrzených případů v zemi zvýšil na 12.

    Podle vietnamských státních médií jsou dva poslední nakažení rodinnými příslušníky pracovníka, který byl nedávno po návratu z Wu-chanu na přítomnost koronaviru testován pozitivně.

    Místní úřady ve všech 63 provinciích Vietnamu oznámily, že školy budou i nadále zavřené.

  • Hojně sdílené video ukazuje podmínky ve wuchanské nemocnici

    „Uvnitř nově vybudované nemocnice ve Wu-chanu pro karanténní pacienty s koronavirem. Žádné toalety, žádní lékaři (za tři dny), nikdo se o věci nestará. Pozdní příchozí spí na podlaze,“ tvrdí se v hojně sdíleném tweetu.

    Podle některých hlasů byli pacienti do těchto „neizolovaných, špatně vybavených nemocnic“ přijati „jen proto, aby tam zemřeli“, bez naděje na řádné ošetření.

  • USA k WHO: Zapojte se do dění na Tchaj-wanu

    Velvyslankyně USA při OSN Kelly Craftová vyzvala Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby „se přímo spojila s tchajwanskými zdravotnickými organizacemi“.

    Na Tchaj-wanu, který není členem OSN nebo WHO, je nejméně 13 potvrzených případů viru.

  • Si Ťin-pching: Epidemie je zkouškou pro čínský systém

    Čínský prezident Si Ťin-pching nazval epidemii hlavní zkouškou pro čínský systém a kapacitu vlády. Také oznámil, že lidé, kteří podkopávají úsilí vlády o kontrolu nákazy, se dočkají trestů. Tvrdě zasahovat má vláda i proti lidem útočícím na zdravotnický personál, vůči těm, kteří prodávají falešné ochranné pomůcky anebo šíří fámy.

  • Koronavirus ohrožuje čínskou Grand Prix

    Závod ve formuli 1 Grand Prix Číny, který se měl konat v polovině dubna, je kvůli rostoucím obavám z šíření koronaviru ohrožen.

    Pořadatelé závodů podle CNN situaci pozorně sledují, konečné rozhodnutí Mezinárodní automobilová federace (FIA) učiní v příštích dnech.

    Pokud bude závod zrušen, dojde uprostřed kalendáře formule 1 k čtyřtýdenní přestávce. Vietnamská Grand Prix se koná začátkem dubna, bez Šanghaje se další závod nepojede až do květnové Grand Prix Nizozemska.

  • Čína ve Wu-chanu dostavěla druhou novou nemocnici

    Čína dokončila ve městě Wu-chan výstavbu druhé nové nemocnice s 1500 lůžky, která poslouží pacientům nakaženým novým typem koronaviru. Informovala o tom agentura AP.

    V nemocnici jsou laboratoře schopné vyhodnotit 300 krevních vzorků za hodinu. Nemocnice má také speciální ventilační systém, který brání šíření virů z areálu, píší čínská média.

    Práce na druhé nové nemocnici Lej-šen-šan začaly 25. ledna a podílelo se na nich více než 12 000 dělníků. Už o víkendu bylo oznámeno dokončení stavby první nové nemocnice s 1000 lůžky.

  • Německo potvrdilo třináctý případ nákazy

    Německo potvrdilo třináctý případ nákazy novým typem koronaviru. Jde o manželku jednoho ze zaměstnanců firmy Webasto z bavorské obce Stockdorf u Mnichova, která je ohniskem nákazy virem v zemi. Už dříve místní úřady informovaly, že se koronavirus prokázal i u dvou dětí tohoto páru.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy