Hlavní obsah
Online

Testy za 500 Kč a do 24 hodin. Cestovky chtějí kvůli Řecku změnit pravidla

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku se v úterý oproti pondělí zdvojnásobil, přibylo 288 pozitivně testovaných. Od začátku epidemie potvrdily laboratoře onemocnění covid-19 u 18 783 lidí, přes 70 procent nakažených se už z choroby vyléčilo a 391 zemřelo. Aktuálně nemocných je tak 5170.

- Testy na covid-19 se musejí podle Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) zlevnit. Jejich cena by se měla pohybovat kolem 500 korun. Nařízeno by také mělo být, aby testovaný dostal výsledek do 24 hodin, nikoliv do 48 hodin, jak je stanoveno nyní. Ministerstvo zdravotnictví ale návrh odmítlo. Cena i čas jsou podle něj nastaveny vhodně.

- Ti, kdo cestují do Řecka a potřebují tedy potvrzení o negativním testu na koronavirus, se nemusí na odběry rezervovat, stačí mít s sebou doklad o cestě. Uvedlo to Ministerstvo zdravotnictví s tím, že oficiální vyhlášku pro cestování do Řecka vydají tamní úřady do konce týdne. Podmínky se tak mohou ještě lehce změnit.

Dění jsme sledovali také v úterý

  • Kromě testu na covid-19 chce Řecko dál i QR kód

    Při cestování do Řecka je i nadále potřeba vygenerovaný QR kód, který země po přijíždějících turistech žádá od konce června. Na potvrzení od lékaře o negativním testu na covid-19 vydaném laboratoří musí být číslo cestovního dokladu - pasu, nebo občanského průkazu. Formulář, takzvaný Passenger Locator Form (PLF), po jehož vyplnění je cestujícímu vygenerován QR kód, nesmí být starší než 48 hodin před překročením hranice. K dispozici je v angličtině na webu. Povinný je bez ohledu na způsob dopravy a místo vstupu do země, včetně letišť, kde ho musí kontrolovat letecké společnosti. Je tedy nutné ho vytisknout nebo ho mít uložený například v telefonu.

  • Nárůst případů covidu se v úterý zdvojnásobil, přibylo jich 288

    Denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku se v úterý oproti pondělí zdvojnásobil, přibylo 288 pozitivně testovaných. K dnešní 18. hodině bylo v Česku potvrzeno zatím 201 nových případů nemoci covid-19, což je více než třeba v pondělí za celý den.

    Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko, počet zaznamenaných případů covidu-19 za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel tam ale klesá. Zatímco podle pondělních podvečerních údajů to bylo 82 lidí, podle posledních údajů ministerstva je to zhruba 52 nakažených. Následuje Klatovsko s 38 případy a Praha s více než 31 případy. Přes 20 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel mají ještě okresy Praha-východ, Kolín a Příbram. Za posledních sedm dnů není žádný nový nakažený jen v okresech Sokolov, Tachov, Jeseník a Bruntál.

  • Zájem o testování samoplátců ve středních Čechách stoupl

    Zájem o testování na covid-19 u samoplátců ve středních Čechách stoupl, a to v souvislosti s vývojem šíření onemocnění i podmínkami pro cestování do zahraničí. V Mladé Boleslavi vzrostl tento týden počet odběrů i kvůli ukončení celozávodní dovolené ve Škodě Auto. Mladoboleslavská nemocnice vystaví zájemcům lékařské potvrzení platné pro vycestování do Řecka a dalších zemí za poplatek 250 korun, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Kromě formuláře samoplátci hradí cenu testu, a to 1756 korun.

  • Ostravští hygienici zvládnou otestovat turisty mířící do Řecka

    Otestování turistů mířících z Moravskoslezského kraje do Řecka by neměl být problém, půjde v průměru o 100 až 200 lidí za den. ČTK to dnes řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. Takové množství by současné kapacity odběrových míst a laboratoří v kraji podle ní měly zvládnout. Svrčinová to řekla v reakci na rozhodnutí Řecka, podle kterého budou čeští občané pro vstup do země od 17. srpna potřebovat negativní test.

  • Ministerstvo: Cena testů je dostatečná a 48 hodin na výsledek také

    Ministerstvo zdravotnictví požadavky Asociace cestovních kanceláří ČR na zrychlení a zlevnění testů na koronavirus pro cestující do Řecka odmítlo, cena je podle něj přiměřená a limit 48 hodin dostatečný, aby lidé test stihli za požadovaných 72 hodin před příjezdem do Řecka. Vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Renata Povolná na dotaz ČTK uvedla, že resort neplánuje upravit zastropování ceny pro samoplátce. Tu ministerstvo upravovalo už v polovině května, kdy stanovilo jako maximální cenu částku 1 756 korun. O ni se dělí odběrové místo a laboratoř. „Odvíjí se od ceny, kterou platí laboratořím zdravotní pojišťovny podle číselníků zdravotních výkonů. Cílem je jak přijatelnost ceny pro samoplátce, kteří těchto testů stále více využívají, tak zároveň udržitelnost pro testující laboratoře.

  • Nemocnice Pardubického kraje zvyšují kapacitu odběrů

    Krajská společnost Nemocnice Pardubického kraje (NPK) se připravuje na zvýšenou poptávku po testech na koronavirus, jejichž negativním výsledkem se budou muset prokázat od pondělí 17. srpna turisté při cestě do Řecka. Již nyní se na základě rozhodnutí epidemiologické komise NPK rozšiřuje kapacita odběrových míst, uvedla na dotaz ČTK Karolína Frýdová z oddělení komunikace a marketingu společnosti.

  • Zájem o testování v Liberci je velký

    Zájem o testování na covid-19 v Krajské nemocnici Liberec je značný. Telefonní linka je přetížená a ne všem se daří dovolat. Nemocnice proto začala vytvářet elektronický rezervační systém, který spustí v nejbližší době. Liberecká nemocnice je aktuálně jediným místem v Libereckém kraji, kde se testování na koronavirus provádí. Dá se očekávat, že se zájem o testy ještě zvýší kvůli rozhodnutí Řecka, podle kterého budou čeští občané pro vstup do země od 17. srpna potřebovat negativní test. Test nesmí být starší než tři dny. O případném navýšení počtu odběrových míst se podle hejtmana kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude teprve jednat.

  • Brněnské fakultní nemocnice kvůli Řecku navyšují kapacitu testů

    Fakultní nemocnice Brno i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně navyšují testovací kapacitu na covid-19, odběry budou možné i o víkendu. Důvodem je povinnost předkládat test na koronavirus při cestě do Řecka. Samoplátci dají za test 1 756 korun, vystavení certifikátu potvrzujícího negativní výsledek stojí 250 korun. Výsledek žadatelé získají nejpozději do 48 hodin.

  • Ostravská nemocnice otevřela Covid centrum

    Ostravská fakultní nemocnice dnes otevřela ve svém areálu Covid centrum. Za den v něm zvládnou odebrat vzorky až od tisícovky lidí. Je to o 750 více než dosud. Všechny vzorky by pak měla vyhodnotit nemocniční laboratoř. Její kapacita ale zatím není dostatečná, odpovídat bude koncem září. Součástí centra je také informační centrum, kde působí pracovníci krajské hygienické stanice.

  • Testy na covid-19 musí zlevnit, výsledek je nutný do 24 hodin, tvrdí cestovky

    Testy na covid-19 se musejí podle Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) zlevnit. Jejich cena by se měla pohybovat kolem 500 korun. Také by mělo být nařízeno, aby testovaný dostal výsledek do 24 hodin, nikoliv do 48 hodin, jak je stanoveno nyní. Hrazení testů cestovními kancelářemi (CK) klientům jedoucím do Řecka bude mít silný dopad na jejich ekonomiku. ČTK to dnes řekl místopředseda ACK Jan Papež. V úterý úhradu testů na koronavirus oznámila CK Alexandria, další CK volí příspěvek formou slevy na zájezd. Všem svým zákazníkům mířícím do Řecka testy zaplatí CK Fischer a Exim Tours, sdělili mluvčí kanceláří dnes ČTK.

  • Ve FN Hradec Králové stoupá počet odběrů na covid-19

    Odběrové místo pro vzorky na covid-19 ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové v posledních dnech zaznamenává zvýšený zájem o provedení odběru. Postupně také stoupá počet samoplátců. Zavedení povinného testování na koronavirus pro cestující do Řecka se ale zatím neprojevilo, kapacita centra FN by měla být dostatečná, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Centrum je v provozu denně od 7:30 do 15:30. Například v úterý 11. srpna bylo na odběrovém místě nemocnice provedeno 131 odběrů.

  • Žádat o podporu v programu COVID kultura bude možné od 18. srpna

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s ministerstvem kultury na webu zveřejnilo výzvu k programu COVID kultura. Zájemci o státní dotaci z řad pořadatelů kulturních akcí, kteří je museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru zrušit, se ve výzvě dozvědí konkrétní parametry programu a požadavky. Žádosti bude možné podávat od 18. srpna do 18. září. Přijímat se budou pouze elektronicky. Na program COVID kultura je vyčleněno 900 milionů korun. Žadatelé budou moci získat až polovinu uznatelných výdajů za zrušené či přesunuté akce. Maximální výše podpory činí pět milionů korun na žadatele.

  • Testy do Řecka bude na Vysočině dělat Nemocnice Jihlava

    Testy na koronavirus, které budou od 17. srpna potřebovat cestovatelé do Řecka, bude na Vysočině dělat krajem zřizovaná Nemocnice Jihlava. Kraj nyní čeká na přesnější metodický postup a údaje o počtech klientů cestovních kanceláří. Je také připraven podle potřeby upravit evidenci žadatelů o test a rezervační systém.

  • Cestující do Řecka se nemusí na testy rezervovat, stačí potvrzení cesty

    Ti, kdo cestují do Řecka a potřebují tedy potvrzení o negativním testu na koronavirus, se nemusí na odběry rezervovat, stačí mít doklad o cestě.

  • Odběrová místa v Ústeckém kraji se chystají na cestující do Řecka

    Společnost Krajská zdravotní (KZ), která v Ústeckém kraji spravuje pět nemocnic, plánuje rozšíření alespoň jednoho odběrového místa kvůli lidem cestujícím do Řecka. Čeští turisté budou mít od pondělí povinnost při příjezdu do Řecka prokázat se negativním testem na koronavirus. Nesmí být starší než 72 hodin. Odběrové místo KZ by mělo být k dispozici také o víkendu. „Plánujeme rozšířit kapacity na víkendové dny tak, aby minimálně jedno odběrové místo v rámci nemocnic KZ bylo o víkendu k dispozici,“ uvedl mluvčí společnosti Ivo Chrástecký. Zájemci o testování se k odběru musí objednat e-mailem nebo telefonicky. Jedno vyšetření zahrnující odběr a zpracování vzorku přijde samoplátce na 1 756 korun.

  • Plzeňská nemocnice zavádí infolinku k odběrům

  • Na jihu Čech se za dva dny uzdravilo z koronaviru 33 lidí

    V Jihočeském kraji se podle údajů hygieniků v posledních dvou dnech uzdravilo 33 pacientů, kteří byli nakaženi koronavirem. Za stejnou dobu covidem-19 onemocnělo 13 lidí. Počet aktivních případů nákazy tak klesl na aktuálních 142 případů. Informovala o tom v tiskové zprávě ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

  • Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v úterý 35 lidí nakažených koronavirem. Je to více než v pondělí. Nejvíce potvrzených případů je stále z Frýdecko-Místecka. Od počátku pandemie v regionu onemocnělo 4 938 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Z dat vyplývá, že na Frýdecko-Místecko připadá 14 nových případů. Deset nemocných přibylo v Ostravě a na Karvinsku osm. Tři noví pacienti s nemocí covid-19 jsou na Novojičínsku. Bruntálsko a Opavsko jsou bez nárůstu.

  • Nárůst případů covidu-19 se v úterý zdvojnásobil

    Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v Česku se v úterý oproti pondělí zdvojnásobil, přibylo 288 pozitivně testovaných. Od začátku epidemie potvrdily laboratoře onemocnění covidem-19 u 18 783 lidí, přes 70 procent nakažených se už z choroby vyléčilo a 391 zemřelo. Aktuálně nemocných je tak 5 170. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 00:30.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy