Hlavní obsah
Online

Virus sílí jako na jaře, přibylo 323 případů za den. Jen tři okresy jsou výjimka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online reportáži.

Článek

- V pátek přibylo v České republice 323 nových případů nákazy koronavirem. Nulový nárůst případů mají jen tři okresy v celém Česku: Tachov, Děčín a Jeseník.

- Onemocnění covid-19 se od začátku epidemie potvrdilo u 18.060 lidí, z nich 12.749 se z nemoci vyléčilo a 389 zemřelo. Podrobná mapa, kde je teď v Česku nejvíc nakažených, je ZDE.

- Koronavirus sílí i ve světě: sousední Německo hlásí třetí den za sebou přes 1000 nových nákaz, USA za posledních 24 hodin zaregistrovaly téměř 60.000 dalších případů infekce koronavirem a přes 1300 úmrtí pacientů s nemocí covid-19.

Co se dělo kolem koronaviru včera

  • V Moravskoslezském kraji se nakazilo koronavirem dalších 56 lidí

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pátek 56 lidí nakažených koronavirem. Nejhorší situace je stále na Frýdecko-Místecku, odkud je většina nových případů. Celkem v regionu od počátku pandemie onemocnělo 4838 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

  • Lékař z Alzheimer Home: Lidé se chovají jak utržení ze řetězu

    Lidé hřeší na to, že tu nejsou hromadné hroby, chovají se, jako by tu žádná pandemie nebyla, stěžuje si lékař a bývalý poslanec za ODS Boris Šťastný, který dnes stojí v čele sítě pobytových zařízení Alzheimer Home.

  • Víc testujeme, tvrdí hlavní hygienička

    Za nárůstem nakažených v posledních dnech jsou podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové stále známá ohniska. „Dochází v nich k poměrně masivnímu testování, například v ohnisku na Frýdecko-Místecku v Jablunkově, kde včera (v pátek) bylo testováno téměř 300 lidí,“ řekla v České televizi. Testování tam bude pokračovat i dnes a v neděli, podle Rážové tak mohou být vyšší denní nárůsty i o víkendu. Všechna ohniska jsou známá, krajské hygienické stanice je mají pod kontrolou, dodala hlavní hygienička.

  • Covid-19 mají další dva pracovníci prachatické firmy

    Jihočeští hygienici dnes potvrdili další dva nemocné s covidem-19 v prachatické společnosti Intica Systems. Už znají výsledky u takřka všech asi 400 opětovně testovaných lidí, dva s hraničními výsledky se budou znovu testovat. Pozitivní byli dohromady čtyři zaměstnanci, tři z nich jsou zahraničními pracovníky. Z testování v prachatickém domově pro seniory vyšel pozitivní test jednomu ze zaměstnanců. ČTK to řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

  • Důležitý údaj o počtu těžkých pacientů

    Podle epidemiologů je pro vývoj onemocnění v zemi klíčové, že se výrazně nemění počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. V nemocnicích se s covid-19 podle posledních údajů léčilo 116 pacientů, z toho 16 bylo v těžkém stavu.

  • Jen tři okresy bez nových případů

    Výrazně nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100.000 obyvatel více než 85 nových případů covidu-19 za posledních sedm dní. Přes 28 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel má Kolínsko, následuje Praha a Klatovsko s více než 23 nakaženými. Více než 20 nových případů na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní má ještě Karvinsko. Nulový je v okresech Tachov, Děčín a Jeseník.

  • Jako na jaře, ale víc se testuje

    Potvrzených případů přibývá podobným tempem jako na jaře v době, kdy v zemi platil nouzový stav a omezení volného pohybu, podnikání a každodenních aktivit. Nyní se ale častěji testuje cíleně v místech nákazy. Po zrušení plošných opatření se zpřísněná pravidla například pro nošení roušek či konání hromadných akcí zavádějí jen v místech ohnisek.

  • Přes 300 nakažených teprve potřetí

    Páteční přírůstek nanažených je nejvyšší od 3. dubna. Denní přírůstek vyšší než 300 zaznamenaly laboratoře od začátku března, kdy epidemie v zemi vypukla, popáté, naposledy to bylo 28. června. Onemocnění covid-19 se od začátku epidemie potvrdilo u 18.060 lidí, z nich 12.749 se z nemoci vyléčilo a 389 zemřelo. Aktuálně se tak s nemocí potýká 4922 lidí.

    Páteční denní nárůst je celkově třetí nejvyšší od počátku epidemie,

  • Česko: v pátek přibylo 323 nových případů

    Ministerstvo zdravotnictví uvádí na svých internetových stránkách, že se nově v Česku objevilo 323 případů nákazy koronavirem. Od počátku epidemie už jich je přes 18 tisíc. V souvislosti s covidem nikdo další nezemřel. V Česku je nyní 4922 pozitivně testovaných osob.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy