Hlavní obsah

Počet nelegálních migrantů mírně vzrostl, D1 čekají o víkendu krátké uzavírky a jak bude vypadat Johnsonův brexit

Polední zprávy 26. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Polední zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:50 Počet nelegálních migrantů mírně vzrostl

Počet odhalených nelegálních migrantů v České republice mírně vzrostl – policie jich loni zadržela téměř 5 tisíc. To je o zhruba 250 víc než v roce 2017. Ve srovnání s rokem 2016 jde ale o pokles.

1:26 Koudelka varuje před kybernetickými hrozbami

Kybernetické hrozby budou stále vážnějším problémem a budou narůstat – to očekává ředitel BIS Michal Koudelka. Podle něj bude muset česká tajná služba věnovat v budoucnu pozornost i především pravicovému extremismu – naznačuje to podle něj dění v okolních zemích.

1:58 Víkendová omezení na D1

Čeští řidiči se musí připravit na další velmi náročný víkend. Ke stávajícím zúžením na páteřní dálnici D1 se přidají nové komplikace v úseku mezi Prahou a Mirošovicemi. Zároveň začínají letní prázdniny nejjižnějším německým spolkovým zemím. Je proto potřeba počítat, že provoz bude intenzivnější. Situaci podrobněji probereme se reportérem Petrem Švihelem.

4:57 Odpálení raket jako varování pro Jižní Koreu

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou trvá – vyhrocené vztahy světu připomněl odpal dvou severokorejských raket krátkého doletu. Podle severokorejské státní agentury tím chtěla země varovat svého souseda, aby nenakupoval nové vojenské vybavení a držel se pořádání vojenských cvičení se Spojenými státy.

5:32 Chov slepic míří na půdu Evropské komise

Konec doby klecové – iniciativa s takovým názvem už má, podle zjištění Seznamu, přes milion podpisů Evropanů. Ti požadují úplný zákaz klecových velkochovů, například slepic. Teď už zbývá jen všechny podpisy ověřit – a pak se bude muset peticí zabývat Evropská komise. V Česku se přitom klecový chov týká téměř devíti slepic z deseti.

7:23 Jak bude vypadat Johnsonův brexit

„Evropská unie odmítla návrh nového britského premiéra Borise Johnsona, aby z brexitové dohody úplně vypadla tzv. irská pojistka. Hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier k tomu dodal, že Johnson jen blafuje. Nový ministerský předseda spolu se svým týmem mezitím rozjel masivní kampaň na sociálních sítích, která vypadá jako přípravy na parlamentní volby. Podrobnosti i souvislosti teď doplní náš šéfkomentátor Jiří Hošek.

12:02 Trump se zastává rapera obviněného z napadení

Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtek na svém Twitteru dožadoval propuštění amerického rapera ASAP Rockyho. Ten byl zatčen ve Švédsku a obviněn z napadení. Nyní je ve vazbě a čeká na soud.

13:35 Dostanou Klokánci přidáno?

Peníze navíc pro Klokánky a podobné domovy pro děti v tísni – s tímto plánem přichází ministerstvo práce. To chce, stejně jako v předchozích letech, dát víc financí na provoz – konkrétně by mělo jít o 22 milionů korun. Tento návrh sociálně demokratické ministryně Jany Maláčové by měla v pondělí projednat vláda.

14:06 Jízdenky za plastové lahve

V Itálii rozjíždějí možná nový a velmi neobvyklý trend cestování – do tří stanic římského metra totiž úřady umístily automaty, ve kterých je možné směnit plastové lahve za jízdenku na hromadnou dopravu.

14:38 Předpověď počasí 

Reklama

Doporučované