Hlavní obsah
Online

Lidé nebudou muset od 25. května venku nosit roušky

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Za poslední den přibylo 49 nově potvrzených případů koronaviru. Od začátku epidemie se nakazilo 8157 lidí. Aktuálně je nakažených 3181. Zemřelo 281 lidí, 4695 se uzdravilo.

- Skončila řada vládních omezení. Od pondělí mohou otevřít zahrádky restaurací, obchodní centra a kadeřnictví. Povoleny budou rovněž akce do 100 lidí, což se týká jak návštěv divadel, kin, galerií nebo muzeí, tak i mší či svatebních obřadů. Kompletní přehled si projděte zde.

- Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Schválila to dnes vláda. Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Chození bez ochranných prostředků dýchacích cest by podle návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mělo být možné jen tehdy, pokud člověk bude venku sám nebo se členy své domácnosti.

  • Maďar: Ať si to fotbalisté zkusí, jestli sezonu dokáží dohrát, těžko říct

    Fotbalisty čekají celkem 3 povinné testy na covid-19. V případě pozitivního vzorku rozhodne o karanténě krajská hygienická stanice, říká Rastislav Maďar, garant pracovní skupiny pro zmírňování opatření zavedených kvůli koronaviru.

  • Univerzity v ČR poskytují své počítače k hledání léku

    České univerzity a další akademické instituce poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu Folding@home, který hledá lék na nemoc covid-19 způsobovanou koronavirem. Zapojilo se do něj už 39 týmů z 15 institucí z Česka. Největší výpočetní výkon nyní z českých týmů nabízí Fakulta informačních technologií (FIT) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Následuje Vysoké učení technické v Brně a Západočeská univerzita v Plzni. V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. V celosvětovém žebříčku je FIT ČVUT poskytnutým výkonem na 258. pozici z 253 000 zapojených týmů.

  • Riziko šíření viru dětmi po otevření škol má Prymula za minimální

    V Česku se od začátku epidemie koronaviru podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly nakazilo 250 dětí z více než 8000 nemocných. Riziko šíření viru po otevření škol, které v omezené míře vláda plánuje od 25. května, pokládá proto za minimální.

  • O příspěvek žádalo první měsíc 50 300 firem

    O příspěvky na náhrady mezd od státu požádalo za první měsíc od spuštění programu Antivirus přes 50 300 zaměstnavatelů. Peníze obdržely za tu dobu tři pětiny z nich, tedy zhruba 31 200. Česká národní banka jim za březen vyplatila 1,97 miliardy korun na 283 200 pracovníků. Vyplývá to z údajů Ministerstva práce za období od 6. dubna do 6. května. Podle statistik část žadatelů ještě neposkytla úřadům potřebné podklady k poskytnutí peněz. Někteří podnikatelé si stěžují na dlouhé vyřizování, a to hlavně v Praze.

  • Vláda přemění omezení krizového zákona na opatření MZd

    Zbývající zákazy týkající se provozu obchodů a omezení dalších činností převede vláda z režimu krizového zákona na opatření podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. „Vláda schválila překlopení krizových opatření do mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví od 18. května po ukončení nouzového stavu,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Kabinet dál setrvává na názoru, že už znovu o prodloužení nouzového stavu, který v ČR platí od 12. března, nebude žádat. „Ale ty zbytkové provozy, jak je to v poslední vlně (uvolňování), budou do 25. května regulovány přes zákon o ochraně veřejného zdraví,“ dodal Vojtěch.

  • Zakázky na ochranné pomůcky půjdou zadávat zjednodušeně i nadále

    Veřejné zakázky na výrobu ochranných prostředků proti šíření koronaviru půjdou zadávat ve zjednodušeném řízení i po skončení nouzového stavu. Vyplývá to z novely zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou dnes schválila vláda. Podle Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), jež normu předložilo, vzhledem k nutnosti uzavřít smlouvu co nejrychleji není vhodné trvat na úkonech, které mají zajistit kvalifikaci dodavatele nebo svolat hodnotící komisi. Podle něj převažuje veřejný zájem na rychlém plnění veřejné zakázky.

  • Nové výjimky pro sundání roušky

    Od úterý 12. května Ministerstvo zdravotnictví přidává do opatření výjimku pro účastníky přijímacích řízení a členů zkušebních institucí na školách, a také u účastníků státních zkoušek na vysokých školách při dodržení rozestupů nejméně 1,5 metru a maximálně 15 osobách v místnosti. Výjimku ministerstvo přidalo také pro pacienty a zdravotnické pracovníky, kteří nebudou muset mít roušku po dobu nezbytně nutnou při poskytování péče. Týká se to například logopedů.

  • Kdy zůstává povinnost roušky nosit

    Povinnost nosit roušky zůstává pro vnitřní prostory, prostředky veřejné dopravy, taxislužby a dále pro vnější prostory v případě, že se alespoň dvě osoby nacházejí ve vzdálenosti bližší než dvou metrů. Netýká se to členů domácnosti. „Řešíme v tomto přechodném kroku situace, kdy lidé jsou osamoceni někde na procházce, není nikdo v blízké vzdálenosti kolem nich. V takových případech nebudou muset nosit roušku, v ostatních ano,“ řekl ministr Adam Vojtěch.

  • Vláda posunula přípravu rozpočtu na příští rok

    Přípravu státního rozpočtu na příští rok vláda dnes upravila. Přijala návrh zákona, podle kterého konečný návrh o státním rozpočtu na rok 2021 bude vládě ke schválení předložen koncem září a Poslanecké sněmovně do konce října. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Ministerstvo financí. Podle dosavadních rozpočtových pravidel by vláda měla finální verzi návrhu rozpočtu dostat do konce srpna a Sněmovna do konce září. Sněmovna 22. dubna kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšila letošní schodek rozpočtu na 300 miliard korun.

  • Lidé nebudou muset od 25. května venku nosit roušky

    Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Schválila to dnes vláda. Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Chození bez ochranných prostředků dýchacích cest by podle návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mělo být možné jen tehdy, pokud člověk bude venku sám nebo se členy své domácnosti.

  • Zeman chce proinvestiční rozpočet

    Prezident Miloš Zeman chce, aby státní rozpočet byl proinvestiční a úsporný. Letošní deficit 300 miliard korun kvůli pandemii koronaviru může při rozumném hospodaření stačit a nebude ho nutné znovu zvyšovat, řekl dnes prezident v rozhovoru s ČTK. Zeman bude o státním rozpočtu na letošní rok jednat o víkendu v Lánech s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). „Jsou dvě věci, na které budu apelovat. První věc je, aby tento rozpočet byl proinvestiční. To znamená, abychom neprojídali budoucnost pouhými provozními výdaji. A zadruhé, aby byl úsporný. Úsporný v tom smyslu, že musíme najít, kde plýtváme,“ řekl.

  • Zajištění ochranných pomůcek přes SSHR dnes vláda neprojedná

    Zajištění zásob ochranných pomůcek prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) pro možnou další krizi dnes vláda neprojedná. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnes ČTK sdělil, že materiálem se bude vláda zabývat až na příštím jednání. Státní hmotné rezervy lze vytvářet výhradně pro použití za krizových stavů.

  • Prezident podepsal zákon o pokutování kvůli koronaviru

    Policisté a strážníci budou moci pokutovat na místě obyvatele za porušení opatření zavedených vládou a ministerstvem zdravotnictví k omezení šíření nového typu koronaviru. Předpokládá to návrh zákona, který v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Postih bude moci dosáhnout až 10 000 korun. Zákon nabude účinnosti zveřejněním ve sbírce.

  • Pacientka v Brně dostane remdesivir

    Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přijala v pondělí z ostravské nemocnice pacientku s nemocí covid-19 ve vážném stavu. Je první, které bude nemocnice podávat lék remdesivir. Nemocnice má remdesivir pro deset lidí. Stará se o pacienty s koronavirem ve vážném stavu. Nyní má dva takové pacienty, jeden ale nesplňuje podmínky pro podání remdesiviru.

  • Ústavní soud má na stole ještě 7 stížností

    V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru obdržel Ústavní soud celkem 14 podnětů. Jeden vzal pisatel zpět, dva soud odmítl už na konci dubna, zbývá tedy ještě sedm neskončených řízení. Žádnou ze stížností se soud zatím věcně nezabýval.

  • Ústavní soud odmítl 4 stížnosti na vládní restrikce

    Ústavní soud odmítl další čtyři stížnosti na koronavirová opatření vlády a ministerstva zdravotnictví. Ani jednou z nich se věcně nezabýval, protože nesplňovaly procesní podmínky. Stěžovatelé se ohradili proti zákazu cestování přes hranice, zákazu osobní účasti žáků a studentů na výuce ve školách a také omezení zasedání zastupitelstev.

  • Vyléčilo se přes 4 600 lidí

    V Česku se z koronaviru vyléčilo 4 602 lidí, 281 lidí zemřelo. Aktuálně je v Česku 3 253 nakažených.

  • Vojtěch navrhne vládě konec roušek venku za 14 dní

    Se členy koronavirové expertní skupiny, podle kterých by povinné nošení roušek ve venkovních prostorách mohlo skončit 25. května, souhlasí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ministr bude toto opatření prosazovat na pondělním jednání vlády, řekl pro ČT. Lidé ale budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy, rouška bude nadále povinná například v MHD, obchodech nebo taxíku. Ještě před několika dny přitom ministr tvrdil, že rouška bude venku povinná až do poloviny června.

  • Centrum Prahy se vrací „do normálu“

Reklama

Hlavní zprávy