Hlavní obsah
Online

Padl rekord v počtu nakažených koronavirem. A přibývá hospitalizovaných

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Do dnešního podvečera přibylo 728 nových případů. To je nejvíc od vypuknutí pandemie

- Ve středu laboratoře potvrdily 1161 pozitivních testů. To je o dva méně než v úterý, kdy byl nárůst rekordní. Česko tak ve středu zaznamenalo druhý denní přírůstek nad 1000 nových případů nákazy koronavirem,

- V posledních týdnech ale značně přibylo hospitalizovaných. Za uplynulý měsíc jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, počet lidí ve vážném stavu pak na více než trojnásobek. V nemocnici je podle údajů na webu Ministerstva zdravotnictví 244 lidí, z toho 57 v těžkém stavu.

- Kvůli zhoršené situaci začala ve čtvrtek v celém Česku platit povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Již od začátku září musí mít lidé zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

- Nemocnice v několika krajích postupně zakazují do odvolání návštěvy.

  • V ostravském azylovém domě je deset nakažených

    V azylovém domě Armády spásy v Ostravě se koronavirová nákaza prokázala u deseti lidí, pozitivní test má k dnešnímu dni šest zaměstnanců a čtyři klienti. Město Ostrava proto obnovilo lůžka v objektu v Radvanicích vyčleněná pro případ, že by se nákaza dostala do obdobného sociálního zařízení. Uvedli to dnes ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) a ředitel zařízení Armády spásy Tomáš Hruška. Primátor řekl, že od dnešního dne by měl být obnoven provoz zařízení v Radvanicích, které město mělo připraveno i v nouzovém stavu. V bývalém bytovém domě může být podle Macury v krajním případě ubytováno až 70 lidí. Zařízení má sloužit pro umístění pozitivně testovaných lidí bez domova.

  • Liberecký kraj vyčíslil škody z nouzového stavu na 30 milionů korun

    Téměř na 30 milionů korun vyčíslil Liberecký kraj škody způsobené krizovými opatřeními v době nouzového stavu, který na jaře vyhlásila vláda ve snaze zpomalit šíření covidu-19. Od vlády chce kraj požadovat kompenzaci těchto škod. Na dnešní předvolební debatě České televize se zástupci subjektů kandidujících v Libereckém kraji to řekl liberecký hejtman a lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta.

  • Rážová: Oranžové regiony na mapě rizika nákazy budou nejméně tři

    Počet oranžových regionů na tzv. semaforu, mapě rizika nákazy koronavirem, stoupne nejméně na tři. Řekla to dnes České televizi hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Aktuálně je podle webu Ministerstva zdravotnictví na oranžovém, tedy druhém stupni rizika ze tří jen Praha. Deset okresů je na prvním - zeleném - stupni pohotovosti v ochraně veřejného zdraví kvůli nemoci covid-19 a zbytek Česka na nultém. Nový semafor má ministerstvo zveřejnit v pátek.

  • Na Vysočině dnes přibylo 38 nemocných s covidem-19, jeden zemřel

    Na Vysočině přibylo od středečního večera dalších 38 potvrzených případů nemoci covid-19. Podle informací, které po dnešních 18:00 zveřejnili krajští hygienici, je v kraji aktuálně 365 nemocných. Uvedli, že jeden nakažený člověk v posledních čtyřiadvaceti hodinách zemřel. Byl to klient domova pro seniory v Humpolci. Na dotaz ČTK to potvrdil ředitel domova Petr Vaněk. Je to druhý klient tohoto domova, který zemřel v souvislosti s covidem-19.

  • Nárůst případů covidu-19 v Praze zpomalil

    Nárůst případů nemoci covid-19 v Praze dnes po předchozích rekordních číslech zpomalil. K dnešním 18:00 přibylo za 24 hodin 179 nakažených, zatímco v úterý i středu přesahovaly přírůstky dvě stovky případů. Úterní nárůst o 221 případů byl nejvyšší v Praze od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice.

    Celkem bylo v Praze zaznamenáno od začátku epidemie 6603 případů covidu-19. Asi dvě třetiny nakažených se už vyléčily a 114 lidí s covidem-19 zemřelo.

  • V domově seniorů v Úpici mezi klienty přibyli tři nakažení

    Mezi klienty soukromého domova seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku za posledních 24 hodin stoupl počet nakažených covidem-19. Odpoledne bylo v domově 45 případů, z toho bylo 31 klientů a 14 zaměstnanců. ČTK to v 17:00 řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. Hygienici testováním za posledních 24 hodin zjistili mezi klienty tři nové případy nemoci, ve středu bylo v domově důchodců Beránek 42 potvrzených nákaz. Jeden klient domova s covidem-19 v úterý v nemocnici zemřel.

  • Za dnešek se nakazilo už 728 lidí. To je nejvíc od vypuknutí pandemie

    Počet prokázaných případů nemoci covid-19 v Česku dnes vzrostl zatím o 728 na 31 759 od začátku epidemie.

    Dosavadní rekord ze středečního podvečera tak byl dnes překonán o 27 případů. Aktuálně nemocných je v Česku 10 588 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, v nemocnicích je podle posledních údajů 249 lidí s prokázanou nákazou.

  • Kvůli koronaviru bude festival Finále schopný trasovat vstupenky

    Pořadatelé 33. ročníku filmového festivalu Finále v Plzni, kteří museli přehlídku českých filmů kvůli koronaviru posunout z tradičního jarního termínu na září, připravili speciální opatření. Kvůli nebezpečí šíření koronaviru snížili počet míst v kinosále, mají speciální dezinfekční tým a budou schopní také v případě potřeby trasovat každou prodanou vstupenku na filmové projekce, řekla dnes ČTK ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Festival se koná od 25. do 30. září.

  • Obrana zpřísnila opatření pro své zaměstnance v boji s epidemií

    Ministerstvo obrany zpřísnilo opatření pro své zaměstnance v boji s koronavirovou nákazou. S lidmi mimo úřad mají jednat pokud možno elektronicky či po telefonu, případné osobní jednání by měli zkrátit na co nejkratší dobu. Úřad by měl zároveň vytvořit oddělené pracovní skupiny, které se nebudou potkávat, a v případě karantény tak zajistí další fungování ministerstva. Vyplývá to z opatření, které k pátku zavedl ministr obrany Lubomír Metnar a státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura. ČTK ho sdělil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Opatření se týká i armády.

  • Nemocnice Na Bulovce čelí náporu zájemců o testy

    Odběrové místo v pražské Nemocnici Na Bulovce je zahlceno zájemci o testy na nemoc covid-19. Mluvčí nemocnice Simona Krautová dnes ČTK řekla, že pracovníci nestíhají přijímat lidi, kteří přicházejí bez online objednání, a nebudou proto moci v případě samoplátců nadále tyto odběry provádět. Kapacita testovacího místa je 1000 osob denně. Mluvčí uvedla, že pokud v online systému objednání zájemce o testy nenajde vhodné místo, je třeba se objednat na další den. „Bez objednání vyšetříme pouze pacienty s příznaky nemoci covid-19, jako je horečka nebo dušnost, kteří mají žádanku od lékaře nebo od hygieny,“ řekla Krautová. Dodala, že s ohledem na skokový nárůst odběrů a testů v posledním týdnu nyní nemocnice není schopna garantovat případným zájemcům o vycestování do Německa vystavení výsledků do 48 hodin.

  • Virus se šíří, ale fotbalové stadiony lze stále z poloviny zaplnit diváky

    Vysoká čísla nakažených vedou vládní i další orgány ke zpřísňování řady hygienických opatření v zemi. Stávající restriktivní pokyny spojené s návštěvností sportovních akcí se ale nemění a ani v Praze zatím nejsou úpravy v plánu.

  • Prymula má živnostenské oprávnění na výrobu respirátorů

    Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula má od poloviny června živnostenské oprávnění mimo jiné pro výrobu zdravotnických prostředků. Vyplývá to z evidence Ministerstva průmyslu a obchodu. Prymula uvedl, že si živnost založil, když po neshodách s ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) odcházel z Ministerstva zdravotnictví, a nic nevyrábí. Prymula je od jara jedním z hlavních protagonistů státu v boji proti epidemii nového typu koronaviru. Mezi zdravotnické prostředky přitom patří také třeba respirátory, které se používají jako ochrana proti koronaviru. Prymula pro server TN.cz uvedl, že jde o obecnou živnost, jejíž platnost nemusí v případě, že ji nevykonává, ani přerušovat. „Proč bych ji přerušoval? Žádný zdravotnický materiál nevyrábím. Nevyrábím nic. Mám to proto, abych mohl třeba přednášet,“ prohlásil. „Dezinfekci ani roušky vyrábět nehodlám. Nepřipadá to v úvahu,“ řekl Prymula serveru iDNES.cz.

  • Podniky se vrací k opatřením z jara, roušky ale někdy překážejí

    Povinnost nosit roušky již platí v uzavřených prostorách. Zakrytí úst však komplikuje život zaměstnancům, kteří musí roušky nosit celý den, jako například v továrnách, ale i pekařům.

    Více v následujícím článku

  • Plzeňská nemocnice zakázala návštěvy několika klinik

    Fakultní nemocnice Plzeň kvůli současné epidemiologické situaci zakázala návštěvy na některých klinikách či odděleních, jinde jsou návštěvy regulované a musí dodržovat přísná pravidla. Zákaz návštěv platí na Urologické klinice, Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny, na JIP Kliniky pneumologie a ftizeologie a na Geriatrickém oddělení. Zdravotníci zároveň žádají, aby lidé, kteří vyhledávají služby a péči Urologické kliniky, v následujících dnech chodili na pracoviště pouze v akutních případech. Případně aby kliniku kontaktovali telefonicky.

  • V pražských nemocnicích přibývá pacientů s covidem-19 jen mírně

    Jen mírný nárůst pacientů s koronavirem zaznamenávají v posledních dnech nemocnice v Praze. Většina z nich pro covidové pacienty, kteří potřebují hospitalizaci, vyčlenila lůžka. Pacienty s těžkým průběhem zatím počítají v jednotkách a část lůžek mají stále volnou. ČTK to dnes zjistila od mluvčích nemocnic. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze speciální lůžka nevyhrazuje, pacienty umísťuje na příslušné oddělení podle diagnózy. Také podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové zůstávají počty covidových pacientů stále stejné, jsou jich denně jednotky.

  • Hamáček: S trasováním by mohla pomoct stovka policistů

    Policisté by mohli pravděpodobně příští týden začít pomáhat hygienikům s trasováním kontaktů nakažených koronavirem. Zapojit by se v první fázi měla zhruba stovka příslušníků policie, sdělil ministr vnitra Jan Hamáček. Již v úterý uvedl, že se na zapojení policistů dohodl s policejním prezidentem Janem Švejdarem. Nyní je podle Hamáčka ještě potřeba doladit právní rámec jejich působení. „Jakmile bude podepsána dohoda, mohou začít pracovat. V první fázi by to bylo kolem 100 policistů,“ uvedl ministr. Hamáček ČTK již dříve řekl, že pomoc policie při trasování nabízel už na jaře. K dispozici by podle něj mohly být desítky zkušených vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů.

  • Hradecký kraj kvůli covidu-19 omezuje návštěvy v nemocnicích

    Královéhradecký kraj zavádí ve svých nemocnicích v souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací mimořádná opatření. Od pátku by měl začít platit zákaz návštěv na LDN a onkologických odděleních a také na odděleních, na nichž pracuje personál v karanténě. Oblastní nemocnice Trutnov vyhlásí nejpozději od pátku zákaz návštěv v celém zařízení. Úplný zákaz návštěv zvažuje i dvorská nemocnice. Královéhradecký kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá nemocnice v Rychnově nad Kněžnou.

  • Cestovky dluží zájezdy za 1,7 miliardy

    Posledním srpnovým dnem skončila ochranná doba, během níž cestovní kanceláře nemusely klientovi za neuskutečněný zájezd vracet peníze. Místo toho mu mohly ve výši zaplacené ceny vystavit poukaz. Co to znamená pro cestovní ruch?

    Více v následujícím článku

Reklama

Hlavní zprávy