Hlavní obsah
Online

Babiš chce otevřít sportoviště, obuv i papírnictví. Od seniorů dal ruce pryč

Foto: facebook.com/AndrejBabis/

Andrej Babiš s respirátorem a ochrannými rukavicemi na pardubickém letišti, kam dorazila další zásilka z Číny.

Reklama

aktualizováno •

Nedělní přehled online: Prezident v rozhovoru pro Blesk kritizoval EU a chválil Čínu, Prymulovi slíbil státní metál. Premiér odmítl odpovědnost za situaci v domovech seniorů. A ministr školství má plán, jak to bude dál s výukou.

Článek

Bilance koronavirové nákazy v Česku v neděli večer: od rána zemřelo pět lidí (celkem 67 mrtvých), zjištěných nemocných je přes 4,5 tisíce.

Po dlouhé době se k dění v republice vyjádřil - prostřednictvím Blesku - prezident Miloš Zeman. Káral opozici, chválil Čínu, ovšem „naprosto selhala Evropská unie a zejména Evropská komise“. Vyzval ke zmražení minimální mzdy i platů ve státní správě. Doporučil také, aby hranice pro turisty zůstaly rok zavřené, aby se neznehodnotila práce zdravotníků. A oznámil, že Romana Prymulu vyznamená 28. října Řádem Bílého lva.

Premiér Andrej Babiš v odpoledním živém vstupu v ČT odmítl kritiku za to, že domovy seniorů - tedy nejvíce ohrožené skupiny nemocí covid-19, stále nejsou dobře vybaveny ochrannými pomůckami. „Je potřeba si uvědomit, že vláda není zřizovatel domovů seniorů. Tady je stále nějaké očekávání, že my budeme řešit každý dům seniorů. Je jich 1915. Zřizovatelé jsou kraje, města, soukromníci,“ prohlásil.

Na pondělní vládu jde s návrhem otevřít další obchody a sportoviště.

Ministr školství Robert Plaga nastínil obrysy, jak se budou žáci a studenti vracet do škol. Vysoké školy by podle něho mohly začít omezeně fungovat po Velikonocích. Pro nižší stupně škol platí původně avizovaný plán otevřít je v druhé půli května. A to za podmínek, které definuje resort zdravotnictví - tedy vybavit školy dezinfekcí, rouškami a teploměry.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch večer na svém Twitteru zveřejnil manuál pro občany shrnující opatření, kterými se lidé musí v nouzovém stavu řídit.

Detailní zprávy v online přenosu:

  • MPSV nesouhlasí s návrhem zemědělství o přivýdělku

    Ministerstvo zemědělství navrhlo, aby se zvýšil počet hodin umožňujících práci na dohodu z 300 na 1000 hodin ročně. S tím ale ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) nesouhlasí.

    „Hledáme řešení pro české zemědělství. Aby se ale navyšoval počet hodin v dohodách, to není cesta. Už vůbec ne, aby se limit zvyšoval pro sektor zemědělství,“ nesouhlasí Maláčová s návrhem šéfa rezortu zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD).

    Podle Maláčové ukázala už předchozí hospodářská krize, že dohody o provedení práce jsou jednou z nejprekarizovanějších forem práce, a takoví zaměstnanci se pak ocitají bez pojištění pro nezaměstnanost, nemoc, důchod a invaliditu. MPSV proto navrhuje jinou cestu.

    „Máme pro zemědělce jiné a lepší řešení. V tuto chvíli je možné využít zaměstnance agentur práce, kteří se ze dne na den ocitli na dlažbě. Druhý návrh, který se mi líbí, je, aby si firmy mohly půjčovat navzájem zaměstnance,“ dodává Maláčová.

  • Co všechno se nesmí? Ministerstvo zdravotnictví vydalo manuál

  • Hasiči dosud rozvezli materiál z 19 letadel, celkem 500 tun

    20. března do dnešního dne vyložili zdravotnický materiál z 19 letadel z Číny, celkem šlo o 500 tun. Pomůcky poté shromáždili v centrálním skladu v Opočínku na Pardubicku a následně ho rozvezli po Česku. ČTK o tom dnes informoval jejich mluvčí Rudolf Kramář. Další dvě letadla s materiálem zakoupeným v Číně mají v Praze přistát v pondělí.

  • Babiš: Nemocnice by letos měly dostat navíc zatím 10 miliard Kč

    Zdravotní pojišťovny by letos měly kvůli epidemii nového koronaviru vylepšit financování nemocnic zatím o deset miliard korun. Ve videu zveřejněném dnes večer na serveru YouTube to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má podle premiéra k tomu připravený projekt. Vzrůst by měl podle Babiše objem plateb za státní pojištěnce.

  • Petříček: Pomoc Francii je známkou evropské solidarity

  • Havlíček rozvedl Babišovo oznámení o návrhu otevřít obchody a sportoviště

  • Analýza Seznam Zpráv: Jak číst aktuální data o podpoře stranám

    „Na první pohled to může vypadat hodně paradoxně. Češi nebyli za poslední roky nikdy tak spokojení s politickou situací jako v krizových týdnech, kdy opatření kvůli koronaviru ochromila volný pohyb a fungování mnoha obchodů a podniků. A kdy už bylo celkem zřejmé, že česká ekonomika směřuje do recese,“ píše v čerstvém rozboru redaktor Seznam Zpráv Tomáš Pergler. Článek nabízíme na odkazu níže.

  • Benešová pro ČRo: Testy před schůzkou se Zemanem nařídil Mynář

    Účastníci sobotní schůzky s prezidentem Milošem Zemanem podstoupili test na koronavirus na příkaz prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Výsledek byl ještě v den odběru, vyplývá z vyjádření účastnice schůzky, ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), pro Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Benešová neví, proč výsledky byly tak rychle k dispozici, ani kdo testování platil, řekla ČRo. Zeman dnes v rozhovoru pro deník Blesk uvedl, že na koronavirus testován nebyl.

  • Pražské jaro se letos uskuteční kvůli koronaviru online

    Festival Pražské jaro se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos uskuteční online. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webových stránek Pražského jara. Vybrané koncerty do svého programu rovněž zařadí Česká televize a Český rozhlas.

  • Nákaza covid-19 byla v Olomouci potvrzena u dalších 21 studentů

    Nákaza novým typem koronaviru byla o víkendu v Olomouci prokázána u dalších 21 zahraničních vysokoškolských studentů. „Testováno bylo zhruba osm desítek studentů, kterým byla v předchozích dnech nařízena karanténa,“ řekl v neděli ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Už v týdnu bylo onemocnění covid-19 v Olomouci postupně zjištěno u 28 zahraničních studentů, nakaženo jich tedy celkem je 49. Všichni nakažení byli přemístěni do jedné budovy vysokoškolských kolejí.

  • Banka v prvním kole COVID II přijala 5900 žádostí za 19 mld. Kč

    Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) v prvním kole programu COVID II přijala od podnikatelů postižených v souvislosti s koronavirem 5900 žádostí na bezúročné úvěry v objemu 19 miliard korun.

    Žádosti podávali podnikatelé napříč obory od stavebních a strojírenských firem přes maloobchody, velkoobchody po cestovní kanceláře a ubytovací služby. Na rozdíl od první vlny programu COVID nyní byly zapojeny komerční banky.

    Příjem žádostí byl spuštěn ve čtvrtek ráno, po třech hodinách byla vyčleněná suma 1,5 miliardy korun vyčerpána. Odpoledne vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zvýšil kapacitu programu na pět miliard korun. Podnikatelé mohli žádosti znovu posílat do páteční půlnoci.

  • Nová data: 67 úmrtí, 96 uzdravených a přes 4500 nakažených

    Večerní souhrn čísel z Ministerstva zdravotnictví. Podle aktuálních údajů je v Česku s pozitivním testem na koronavirus 4543 osob. 67 pacientů, kteří měli koronavirus, zemřelo. A celkem 96 lidí se již z nemoci zotavilo.

  • Babiš: Od čtvrtka by se mohly otevřít další obchody a sportoviště

    Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, prodejny a opravny obuvi, hobbymarkety a železářství.

    Premiér v rozhovoru pro ČT24 řekl, že otevřeny by mohly být i sběrny surovin a kompostárny. Zpřístupnit chce vláda také veřejná sportoviště, na kterých by lidé při sportu nemuseli mít roušky. Uvolnění ovšem budou doprovázet přísnější hygienická opatření, jako je například odstup dva metry, pravidla pro dezinfekce nebo měření teploty pracovníků před každou směnou.

    Na soupisce toho, co se případně uvolní, se musí v pondělí shodnout vláda. Šéf krizového štábu Jan Hamáček opakovaně řekl, že na podobné kroky je podle něj ještě brzy.

  • Vláda nemůže řešit každý dům seniorů, odmítl premiér

    Ministerský předseda v živém vysílání ČT24 odmítl otázku, zda má kabinet přehled, jak jsou na tom v současné době domovy seniorů s ochrannými pomůckami a kde ještě chybí.

    „Je potřeba si uvědomit, že vláda není zřizovatelem domovů seniorů. Tady je stále nějaké očekávání, že my budeme řešit každý dům seniorů. Je jich 1915. Zřizovatelé jsou kraje, města, soukromníci. A pokud vím, soukromníci si s tím celkem dobře poradili,“ řekl navzdory tomu, že stát zkraje března vydal direktivu, podle které se ochranné pomůcky budou nakupovat centrálně.

    Podle Babiše dostaly domovy jasnou metodiku od Ministerstva zdravotnictví, jak postupovat. „Některé domovy to vyřešily, některé na to nemají možnosti, tak to řešíme. My samozřejmě… Ministerstvo zdravotnictví na to udělalo metodiku, dodáváme ochranné pomůcky, ale vláda nemůže řešit každý dům seniorů.“

    Klíčové je teď podle něj objednat termokamery, aby se mohly měřit teploty pracovníkům, kteří přicházejí do domova pracovat.

  • Chrudimská nemocnice má nakaženého lékaře

    V nemocnici v Chrudimi onemocněl novým typem koronaviru jeden lékař interního oddělení, nemocnice proto nyní řeší přesun pacientů, kteří se ocitli v karanténě. Testuje zároveň další zdravotníky a pacienty, výsledky by měly být známé v pondělí. „Pro zajištění chodu a příjmu nových pacientů je potřeba mít připravený takový prostor, v němž nebudou do kontaktu přicházet nově příchozí pacienti s těmi, kteří jsou v karanténě,“ uvedla mluvčí Krajských nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

  • Babiš: Přijmeme šest pacientů z Francie

    Andrej Babiš v živém vysílání ČT24 uvedl, že se na něj s žádostí o pomoc obrátil francouzský velvyslanec v Praze. „Francie nás požádala o pomoc, vyhověli jsme. V nejbližších dnech by měla Fakultní nemocnice v Brně přijmout šest nemocných lidí z Francie,“ řekl Babiš.

    Uvedl, že celkově Česko nabídlo čtrnáct lůžek. „Máme dostatečnou kapacitu. A pokud kolegové ve Francii mají velké problémy, tak proč jim nevyhovět,“ dodal.

  • Vědci zjišťují, jak rodiče zvládají domácí výuku

    Výzkumníci vytvořili anketu, jak rodiče v době uzavření škol kvůli koronavirové pandemii zvládají vzdělávat svoje děti doma ve spolupráci s učiteli na dálku. Rodiče mohou anketu vyplnit na webu do úterní půlnoci. Výsledky mohou podle autorů ankety zlepšit situaci rodičů i škol a přispět k efektivnějšímu učení.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy