Hlavní obsah

Počet obětí cyklonu Idai na jihu Afriky přesáhl tisícovku

Počet obětí cyklonu Idai stoupl na tisíc.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Počet obětí cyklonu Idai, který před čtyřmi týdny zasáhl Mosambik, Zimbabwe a Malawi, přesáhl 1 000 osob, napsala to ve středu agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Článek

Počet obětí cyklonu Idai, který před čtyřmi týdny zasáhl Mosambik, Zimbabwe a Malawi, přesáhl 1 000 osob, napsala dnes agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Cholerou se v postižených oblastech Mosambiku nakazilo přes 3 500 lidí, řekl v rozhovoru s BBC zástupce Dětského fondu OSN (UNICEF) v této jihoafrické zemi Michel Le Pechoux.

„Vláda s lítostí oznamuje, že počet mrtvých se zvýšil na 344,“ oznámila v úterý zimbabwská ministryně informací Monica Mutsvangwaová. Oficiální počet obětí v Mosambiku byl téhož dne 602 lidí. V Malawi způsobila tlaková níže před vlastním průchodem cyklonu rozsáhlé záplavy, při nichž zemřelo 59 osob.

Le Pechoux zároveň v rozhovoru s BBC informoval o více než 3 500 osobách, které se léčí s cholerou. Do úterý bylo podle něj proti této infekční nemoci očkováno 800 000 lidí. V postižených oblastech zbývá ještě zajistit očkování 100 000 osob, z nichž mnohé žijí v odlehlých lokalitách. Do logisticky náročné operace, která má skončit za dva dny, jsou proto nasazeny čluny a vrtulníky, uvedl Le Pechoux.

Cyklon Idai se zformoval u východního pobřeží Mosambiku 4. března, poté způsobil v Mosambiku a okolních zemích záplavy, než udeřil plnou silou 14. března na pevninu u mosambického přístavu Beira. Město z 90 procent zničil. Vítr, který bouři provázel, dosahoval rychlosti až 200 kilometrů za hodinu.

Reklama

Doporučované