Hlavní obsah

Počet obětí domácího násilí roste. Karanténa uzavřela pachatele s oběťmi

Svět bez obalu: OSN vyzývá vlády, aby zvýšily svou podporu obětem domácího násilí.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Vyhledat pomoc z domova je v době karantény těžší. Zavřená jsou totiž centra, která obětem domácího násilí běžně pomáhají. Na zvyšující se počet případů domácího násilí upozorňují organizace po celém světě.

Článek

Kvůli karanténním opatřením jsou miliony lidí nuceny zůstat během pandemie doma. S tím se však zvyšuje v mnoha zemích i počet případů domácího násilí. Podle odborníků je důvodem stres, frustrace a omezení pohybu obětí během karantény, což znemožňuje jejich ochranu i odhalení týrání.

„Počet případů, o kterých se každý den dozvídám, stoupá - včetně dnešního rána a víkendu. Je to zdrcující. Neznám přesná celková data, ale je jasné, že počet těchto případů masivně přibývá. A nejde jen o počty obětí, ale také o stoupající agresivitu útočníků,“ říká ruská aktivistka Aljona Popová.

Opatření, jež omezují pohyb lidem a která mají zabránit šíření koronaviru, mají podobný dopad ve všech zemích světa.

„Chtěla bych říct, že jestli je na výběr mezi tím zůstat na místě, kde vám hrozí fyzické násilí nebo kde jste systematicky psychicky týrány či finančně zneužívány, a tím, že porušíte příkaz k izolaci, tak bych porušila ten příkaz, šla bych ven a požádala někoho o pomoc,“ tvrdí Kathy Blacková, ředitelka NGO v San Francisku.

Výbor OSN pro ženy uvádí, že na Ukrajině stoupl počet volání na linku ohledně domácího násilí o 30 %.

Vedení této organizace současně vyzvalo vlády všech států, aby zvýšily svoji podporu azylovým domům a jiným formám pomoci pro oběti násilí.

„Vyzývám všechny vlády, aby udělaly preventivní a ochranná opatření proti násilí vůči ženám jako součást svých národních plánů proti covid-19, to znamená zvýšené investice do online služeb a občanských sociálních organizací, a ujistily se, že soudní systém dostatečně trestá násilníky, a také spustily systém upozornění v lékárnách a prodejnách. A deklarovaly útulky jako klíčovou službu. Prostě vytvořily bezpečné cesty, jak mohou ženy hledat podporu bez toho, aby o tom věděli jejich tyrani,“ vyzval ve svém vystoupení generální sekretář OSN António Guterres.

Podívejte se na další podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované