Hlavní obsah
Online

Počet obětí koronaviru překonal 2 tisíce, Írán hlásí první nakažené

Foto: Profimedia.cz

Lékaři v Hongkongu převážejí do nemocnice nakaženého pacienta.

Reklama

aktualizováno •

Nemoc COVID-19, způsobená novým typem koronaviru, si v pevninské Číně vyžádala už více než dva tisíce životů. Nakažených je celosvětově přes 74 tisíc.

Článek

Za úterý přibylo 1749 nových případů nákazy, od pondělí tak počet nakažených klesl – tehdy jich přibylo 1886. Zároveň jde o nejnižší počet nově nakažených od 29. ledna.

Podle úterního prohlášení čínských úřadů je pokles počtu nakažených důkazem, že fungují preventivní opatření proti dalšímu šíření nemoci. Podle Světové zdravotnické organizace je však ještě brzy na to usuzovat, že je epidemie na ústupu.

Mimo pevninskou Čínu podlehlo nemoci celkem šest lidí pocházejících z Hongkongu, kde nemoci podlehli již dva lidé, Tchaj-wanu, Filipín, Japonska a Francie. Kromě čínského území je nejvyšší počet nakažených v Singapuru a v Japonsku. V České republice se výskyt nového koronaviru SARS-CoV-19 doposud nepotvrdil.

Po dvou týdnech v karanténě začali opouštět výletní loď Diamond Princess první cestující. Během úterý má opustit palubu zhruba pět set lidí, vyloďování zbylých pasažérů potrvá podle agentury Reuters až do pátku.

Plavidlo je označováno za místo s největší koncentrací infekce koronavirem, který se šíří z Číny. V karanténě je od 3. února. Úřady na ní dosud potvrdily 542 případů nákazy.

Loď původně převážela kolem 3700 cestujících a posádky. Polovina z nich byli Japonci, osazenstvo nicméně tvořili lidé z více než 50 zemí světa. Mnoho z nakažených již bylo převezeno do japonských nemocnic.

  • Čínští vědci stanovili úmrtnost na koronavirus na 2,3 %

    Čínské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí stanovilo úmrtnost případů nového koronaviru na 2,3 %. To je vyšší než chřipka, u které se úmrtnost pohybuje kolem 0,1 %, ale mnohem nižší než SARS (9,6 %) a MERS (35 %). Informovala o tom CNN.

    Nové informace odhalila komplexní studie více než 72 000 potvrzených a podezřelých případů nového koronaviru provedená čínskými vědci. Tato studie byla zveřejněna v pondělí a je dosud největším a nejkomplexnějším vhledem na případy koronaviru.

    Přestože výsledné onemocnění Covid-19 není případ od případu tak fatální, rozsah nakažených již vedl k většímu počtu úmrtí než související koronaviry.

  • Egypt otočil. Pacient v izolaci se nakonec koronavirem nenakazil

    Pacient, který byl v Egyptě v nemocnici pod dohledem kvůli koronaviru, je podle nejnovějších informací na nemoc negativní. Podle tamních úřadů šlo o cizince, který byl poslán do izolace v nemocnici.

    Ale o čtyři dny později egyptské ministerstvo zdravotnictví a Světová zdravotnická organizace oznámily, že opakovaná analýza vyšla negativně a pacient tedy nákazou koronavirem netrpí. V Africe tak stále zatím není ani jeden případ.

  • Ropa výrazně zdražuje kvůli poklesu obav z koronaviru

    Ceny ropy se ve středu výrazně zvyšují. Zpráva o zpomalení růstu počtu nakažených koronavirem totiž zmírnila obavy o poptávku. Ke zdražování ropy přispěly rovněž nové kroky Spojených států k omezení venezuelského exportu, napsala agentura Reuters.

    Severomořská ropa Brent si kolem 17:30 SEČ připisovala zhruba 2,5 procenta na 59,19 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 2,3 procenta na 53,27 dolaru za barel.

  • V Íránu zemřeli dva lidé nakažení novým koronavirem

    Dva lidé zemřeli v nemocnici v íránském městě Kom na nákazu novým typem koronaviru. Informovala o tom íránská agentura Mehr, podle níž byli oba nemocní občany Íránu. Agentura ISNA předtím oznámila, že jsou v Komu potvrzeny dva případy nákazy.

    „Dva Íránci, u nichž dnes testy prokázaly nákazu novým koronavirem, zemřeli na respirační onemocnění,“ uvedla Mehr.

  • Čína kvůli koronaviru vypustila v únoru o 25 procent méně emisí

    Epidemie virového onemocnění Covid-19, která pozastavila život v řadě čínských měst i továren, přispěla ke snížení emisí skleníkových plynů. S odvoláním na analýzu, kterou zveřejnil odborný server Carbon Brief, o tom informovala agentura AFP. Čína je největším světovým producentem oxidu uhličitého, emise se však díky novému typu koronaviru v první polovině února snížily až o 25 procent, dokládá studie.

    V Číně každoročně na přelomu ledna a února poklesne výroba – země během oslav čínského nového roku na týden uzavře stavby a obchody a většina závodů omezí provoz. Prázdniny tak mají po celé zemi významný krátkodobý dopad na poptávku elektřiny, produkci, a tím pádem i objem emisí.

    Letos však čínské úřady kvůli koronaviru prázdniny prodloužily o dalších deset dní až do 10. února a mnoho továren zůstalo i poté zavřených.

  • Ruský vývoz do Číny kvůli koronaviru klesl téměř o třetinu

    Ruský vývoz do Číny se kvůli novému koronaviru v prvních šesti týdnech roku snížil téměř o třetinu. Největší pokles vykázal export dřeva, nerostů a dalších surovin. Moskva navázala s Pekingem kvůli západním sankcím užší ekonomické styky, čínská poptávka ale nyní slábne. Informuje o tom agentura Bloomberg.

    Lednový export z Ruska do Číny meziročně klesl o 21 procent na 620 000 tun. V prvních deseti únorových dnech se podle ruského listu Izvestija, který se odvolává na údaje ruské celní správy, snížil na polovinu – 118 000 tun.

  • Čínské autority ponižují lidi, kteří nenosí roušku

    Podle hojně sdíleného videa zveřejněného na Twitteru čínští policisté svazují do pout každého, kdo se prochází po ulici bez roušky přes ústa. Následně místní policie ženu donutila, aby se postavila vedle nápisu „Prosím, noste masku“ a nechala se u toho natočit.

  • USA propustily z karantény 346 navrátilců z Wu-chanu

    USA propustily z karantény 346 Američanů, kteří byli evakuováni z čínského Wu-chanu. „U jednoho člověka se nemoc COVID-19 potvrdila, je stále v péči v místní nemocnici,“ uvedlo ve sdělení zaslaném NPR Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

    Skupina zahrnuje 180 Američanů, kteří žili v povinné karanténě 40 mil jihozápadně od Sacramenta na letecké základně Travis Air Force Base, a 166 amerických občanů, kteří žili na základně Air Corps Air Station Miramar poblíž San Diega.

  • Česko podle Babiše není ohroženo koronavirem

    Čeští občané v současnosti nejsou ohroženi epidemií koronaviru. V rozhovoru na serveru Blesk.cz to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého i Světová zdravotnická organizace (WHO) dělá vše pro to, aby se podařilo situaci zvládnout. Babiš neočekává ani výrazné ekonomické dopady epidemie na Česko.

    „Počet mrtvých (v Číně) je hrozivý, ale myslím, že i Světová zdravotnická organizace dělá všechno pro to, aby se to zvládlo,“ uvedl premiér.

    Premiér připomněl, že jediný případ úmrtí na nákazu koronavirem v Evropě byl zhruba osmdesátiletý čínský turista ve Francii. U několika desítek lidí testovaných kvůli podezření na nákazu v Česku byly všechny vzorky negativní. Podle Babiše tak není v Česku důvod se bát.

    „V této chvíli nemám obavy, že by byli naši lidé nějak ohroženi,“ dodal.

    Babiš připomněl, že vláda rozhodla o zastavení přímých letů z Číny do Česka a ministerstvo zahraničí přestalo čínským občanům vydávat víza. Česko také posiluje státní hmotné rezervy zdravotnického materiálu pro případ, kdyby se nákaza v zemi objevila.

  • V Severní Koreji podle WHO případy nákazy koronavirem nejsou

    WHO uvedla, že v sousední Severní Koreji se zatím žádné případy nákazy neobjevily. Tuto informaci potvrdila i severokorejská média. Podle některých expertů má však WHO jen omezené možnosti, jak situaci v autoritářské a tajnůstkářské zemi monitorovat. Některá jihokorejská média již dříve hovořila o případech nákazy novým koronavirem na severu i o několika obětech, tyto informace však podle Reuters nelze nezávisle ověřit.

  • Adidas a Puma pociťují negativní dopady koronaviru

    Němečtí výrobci sportovního oblečení a obuvi Adidas a Puma varovali, že epidemie nového typu koronaviru v Číně poškozuje jejich aktivity. Jednak proto, že prodejny v Číně musely být kvůli šíření nákazy uzavřeny, a také proto, že teď menší počet čínských turistů nakupuje v zahraničí.

    Společnost Adidas uvedla, že její obchodní aktivity v Číně v období od lunárního Nového roku, tedy od 25. ledna, zaznamenaly meziroční propad zhruba o 85 procent. Čína se předloni na celkových tržbách Adidasu podílela asi 20 procenty.

    Puma předpověděla, že epidemie koronaviru bude mít negativní dopad na její tržby i zisk v letošním prvním čtvrtletí. Upozornila, že epidemie si vyžádala dočasné uzavření více než poloviny jejích prodejen v Číně. Dodala nicméně, že očekává brzký návrat k normálu a že stále doufá ve splnění svých celoročních cílů.

    Téměř třetina tržeb společností Adidas a Puma pochází z Asie, která je v posledních letech důležitým růstovým trhem i pro další výrobce sportovního zboží. Pro oba podniky je navíc Čína významná i z hlediska výroby, uvedla agentura Reuters.

  • Koronavirus se šíří dál. V Íránu jsou první dva nakažení

    Írán potvrdil první dva případy nakažení novým koronavirem. „V posledních dnech jsme ve městě Qom zaznamenali několik podezřelých případů pravděpodobné nákazy koronavirem. Dopravili jsme je do izolovaného prostředí a následně je testovali. Několik minut poté přišly z laboratoře pozitivní výsledky,“ popsal mluvčí ministerstva zdravotnictví Kijánúš Džahánpúr.

  • Egypt se opravil. Pacient nakažený koronavirem není, informuje státní televize

    U cizince v Egyptě považovaného za prvního nakaženého novým typem koronaviru v Africe se onemocnění neprokázalo. S odvoláním na egyptskou státní televizi o tom informovala agentura Reuters. Egyptské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že testy na koronavirus vyšly pozitivní u cizince, který však nevykazuje žádné vážné symptomy nákazy. Úřady přitom sdělily, že pacienta zachytily při kontrole příchozích ze zemí, odkud se nákaza šíří. O jakou zemi se jednalo a jaké byl národnosti, však neupřesnily.

  • Koronavirus brání čínským investicím i v Česku

    Koronavirus pozastavuje asijské investice také v Česku, ale může se stát spouštěčem globální recese. Pokud se situace nezlepší do tří měsíců, hrozí krize na finančních trzích, píše se v následujícím článku.

  • Peking vykázal ze země tři reportéry deníku The Wall Street Journal

    Čínská vláda ve středu oznámila, že odebere akreditace třem reportérům amerického deníku The Wall Street Journal. Důvodem je podle čínského ministerstva zahraničí kritický článek. Trojice autorů v něm odsuzuje reakci Číny na šíření nového koronaviru, která podle nich nebyla dostatečná. Novináři musí zároveň opustit zemi do pěti dnů.

    Na novináře působící v Číně se běžně vztahují striktní pravidla a omezení. Podle CNN ale není obvyklé, aby čínská vláda nařídila vykázání žurnalistů ze země. Deník se Číně za komentář odmítl omluvit.

  • USA varují proti propouštění pasažérů z lodi Diamond Princess

    Cestující z japonské lodi Diamond Princess, kteří jsou postupně evakuováni, představují riziko pro okolí. Tvrdí to americké středisko pro kontrolu nemocí, které zároveň varuje, že karanténa na palubě lodi nebyla dostatečně efektivní. Stejný názor zastávají i odborníci z Hongkongu a Japonska, kam se mají evakuovaní pasažéři v následujících dnech rovněž vracet. Píše o tom deník Financial Times.

  • Si Ťin-pching vzkázal Johnsonovi, že v boji s koronavirem zaznamenal „viditelný posun“

    Počet lidí, kteří zemřeli na nemoc Covid-19, v pevninské Číně překonal dva tisíce a nakažených novým koronavirem nadále přibývá. V telefonickém rozhovoru ale čínský prezident Si Ťin-pching ujistil britského premiéra Borise Johnsona, že země za pomoci preventivních opatření „dosahuje viditelného posunu“.

    „Čína mobilizovala celou zemi a přijala nejvíce rozsáhlá, přísná a důkladná preventivní a kontrolní opatření,“ řekl čínský prezident podle tamní zpravodajské agentury Xinhua.

  • Evakuovaní cestující z výletní lodi přebývají v karanténě v Kalifornii

    Reportér havajské televizní stanice KITV Tom George na Twitteru sdílel fotografie z karanténních prostorů určených pro lidi evakuované z lodi Diamond Princess. Ta kotví od 3. února v japonském přístavu u Jokohamy, jednotlivé státy z ní postupně začínají evakuovat své občany.

  • U japonského páru se prokázala nákaza krátce po návratu z Havaje

    Letecká společnost Delta Airlines upozorňuje cestující, kteří se na palubě jejich letadla vraceli šestého února do Japonska, že s nimi na palubě letěla dvojice, u které se krátce po návratu prokázala nákaza novým typem koronaviru. Havajské úřady proto zkoumají, co všechno pár na ostrovech dělal a jaká místa navštívil, aby mohl vyšetřit lidi, kteří s nimi během jejich pobytu přišli do kontaktu.

Reklama

Hlavní zprávy