Hlavní obsah
Online

Italové obsadili bary a pláže, padaly pokuty za porušování pravidel

Foto: Profimedia.cz

Italové se vypravili na pláž poblíž Říma.

Reklama

aktualizováno •

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem ve světě překonal hranici 5,3 milionů. Více než dva miliony lidí se uzdravily a 342 105 nakažených zemřelo. Nejvíce obětí hlásí USA, je jich přes 97 000. Světové dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Spojených státech zemřelo už přes 97 000 lidí s nemocí covid-19, z toho na 1100 za poslední den, což je méně než o den dříve. Celkem se v USA dosud potvrdilo na 1,62 milionu případů nákazy, což je už více než třetina z 5,3 milionu nakažených evidovaných ve světě.

- Brazílie oznámila za poslední den 16 508 nakažených koronavirem a 965 úmrtí s nemocí covid-19. Celkem se dosud v této největší zemi Latinské Ameriky potvrdilo 347 398 nakažených koronavirem. Úmrtí pacientů s covidem-19 evidují brazilské úřady 22 013. Reálné počty úmrtí i nakažených jsou ale podle expertů v Brazílii mnohem vyšší.

- První víkend po konce omezujících opatření zaplnili Italové pláže v prázdninových letoviscích i městské parky, večer se pak ve velkém scházeli v barech a restauracích. Úřady si stěžují na porušování pravidel proti šíření nákazy a policie rozdávala tučné pokuty, informovala dnes agentura APA.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Anglie chystá bydlení pro bezdomovce v době po koronaviru

    Úřady v Anglii během roku opatří asi 3 300 domů určených pro ubytování bezdomovců v době po koronavirové pandemii. Operace za 160 milionů liber (asi 4,9 miliardy Kč) má zabránit návratu bezdomovců na ulice, napsal dnes list The Guardian na svém webu. Připomněl, že po zavedení vládních opatření proti šíření koronaviru bylo asi 5 400 lidí bez přístřeší v Anglii a Walesu ubytováno v hotelech.

  • Nejhlubší důl světa v JAR byl uzavřen, nakazilo se 164 pracovníků

    Nejhlubší důl na světě Mponeng v Jihoafrické republice musel být dočasně uzavřen kvůli šíření nákazy koronaviru. Infekce se potvrdila u 164 dělníků, oznámila dnes nadnárodní společnost AngloGold Ashanti, pod kterou tamní zlatý důl spadá. Důl, dříve uzavřený v rámci celostátních přísných opatření proti koronaviru, se částečně jako ostatní doly znovuotevřel teprve v dubnu.

    Společnost AngloGold Ashanti, která provozuje doly v Africe, Jižní Americe a Austrálii, uvedla, že v Mponengu dosud provedla 650 testů, nyní na jejich výsledky čeká už jenom hrstka pracovníků. Nákazu firma poprvé zjistila u jednoho ze svých zaměstnanců minulý týden.

  • Španělsko má 70 úmrtí s nemocí covid-19, Madrid se těší na uvolnění

    Španělsko dnes v souvislosti s nemocí covid-19 oznámilo 70 dalších úmrtí, tato denní bilance se již osm dní drží pod hranicí 100. Metropole Madrid a hlavní město Barcelona se s nedočkavostí připravují na uvolnění části přísných opatření, která přestanou platit od nového týdne, píše agentura Reuters.

    Počet nově zemřelých v porovnání se sobotou, kdy bylo oznámeno 48 úmrtí s covid-19, mírně vzrostl. Země však dnes zaznamenala nejméně nových případů hospitalizací a pacientů přijatých na jednotky intenzivní péče od března, píše deník El País.

  • Počet úmrtí v Británii dál klesá

    Počet úmrtí oficiálně spojovaných s covid-19 v Británii narostl o 118 na 36 793, uvedl dnes britský premiér Boris Johnson. O den dříve činil denní přírůstek úmrtí 282.

  • Itálie hlásí 50 obětí s covid-19, chybí však data z Lombardie

    Itálie dnes zaregistrovala 50 nových úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19, oproti předchozímu dni jde o značný pokles. Statistika však kvůli technickým potížím nezahrnuje data z nejhůře postiženého regionu Lombardie, oznámila tamní civilní ochrana. Oproti sobotní bilanci poklesl i počet nově potvrzených případů nákazy, za uplynulých 24 hodin jich je 531.

  • Benátský filmový festival začne v září podle plánu

    Filmový festival v Benátkách se bude konat podle plánu na začátku září, oznámil dnes guvernér regionu Benátsko (Veneto) Luca Zaia. Nejstarší filmový festival však kvůli koronavirové krizi, která zasáhla i filmový průmysl, navštíví podle něj méně produkcí. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Francouzi si směli užívat pláž u Středozemního moře

    Vděčné francouzské rodiny dnes zaplnily pláž u letoviska La Grande Motte na pobřeží Středozemního moře, koupaly se a opalovaly se v pečlivě vyznačených zónách, aby je udržovaly v bezpečném odstupu od ostatních návštěvníků. Kordony z provazů a dřevěných kůlů byly úhledně nataženy přes písek, čímž poskytly každému návštěvníkovi nebo skupině vlastní prostor o rozloze osmi metrů čtverečních, napsala dnes agentura AP.

    Rezervace místa na pláži je zdarma, ale je povinná. Již existuje čekací listina, na kterém se zájemce svého místa na pláži dočká po dvou dnech. Ti, kdo měli štěstí, získali místo na slunci o nynějším čtyřdenním víkendu, který ve Francii začal ve čtvrtek pohyblivým křesťanským svátkem Nanebevstoupení Páně.

    Jinde ve Francii se znovu otevřely pláže pouze pro individuální sporty nebo procházky. Návštěvníci si nesmějí sednout ani ležet. La Grande Motte se chlubí, že se stalo prvním městem, které zavedlo nová opatření na udržení vzájemného odstupu umožňující další aktivity.

  • Johnson svého poradce podržel. Cummings jede dál

    Britský premiér Boris Johnson se dnes podle BBC postavil za svého poradce Dominika Cummingse, očekávání, že by Cummings mohl na svém postu skončit, se nenaplnila. Výzvám k odchodu čelil kvůli porušení pravidel karantény, kdy se navzdory povinnosti setrvat v izolaci vydal na dlouhý výlet za svými rodiči. Johnson k tomu dnes řekl, že Cummings jednal „správně, legálně a podle instinktu každého otce a rodiče“.

    Více podrobností o kauze zde:

  • Johnson chystá tiskovou konferenci, osud jeho poradce je nejasný

    Britský premiér dnes odpoledne vystoupí před novináři na tiskové konferenci, kde bude mluvit o situaci kolem koronaviru. Tiskovku Johnson svolal v době, kdy jeho hlavní poradce Dominic Cummings čelí kritice a výzvám k odstoupení kvůli porušení pravidel karantény při cestě za rodiči.

  • Rakouský prezident se omluvil za setrvání v restauraci

    Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se omluvil poté, co jej policie přistihla v jedné vídeňské restauraci v době, kdy podnik měl mít podle pravidel pro dobu pandemie už zavřeno.

    Policejní hlídka podle deníku Kronen Zeitung při běžné kontrole přistihla prezidenta i s manželkou na zahrádce italské restaurace, kde na stole měli objednané nápoje. Bylo už po půlnoci, přestože restaurace musí zavírat o jedenácté večer podle pravidel, která tento měsíc dovolila těmto podnikům opět otevřít.

    Policie potvrdila přítomnost Van der Bellena. Prezident podle rakouské agentury APA vyjádřil politování.

    „Šel jsem poprvé od vyhlášení protinákazových opatření se najíst s dvěma přáteli a manželkou. Zapovídali jsme se a bohužel jsme ztratili přehled o čase,“ uvedl. „Je mi to opravdu líto. Byla to chyba,“ dodal.

  • Na Svatopetrské náměstí se po třech měsících vrátili věřící

    Na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu se u příležitosti tradičního vystoupení papeže Františka dnes po třech měsících vrátili věřící. Náměstí bylo pro veřejnost uzavřené kvůli šíření koronaviru, jež Itálii tvrdě zasáhl. Informovala o tom agentura Reuters.

    Na náměstí, které se veřejnosti spolu s Bazilikou svatého Petra znovuotevřelo v pondělí, se k nedělnímu poselství shromáždilo pouze několik desítek věřících. Lidé mezi sebou dodržovali bezpečné rozestupy a ústa a nos jim zakrývaly roušky. Před koronavirovou krizí se na pravém břehu Tibery scházely každou neděli desítky tisíc lidí.

  • Jsme otevření k vyšetřování původu viru, vzkazuje Čína

    Čína je podle státní agentury Xinhua otevřená k připojení se k vědeckému pátrání po původu viru. Musí jít ale o profesionální, nestrannou a konstruktivní práci.

  • Nové lokální ohnisko v Německu: Bohoslužba ve Frankfurtu nad Mohanem

    V Německu za poslední den přibylo 431 nových případů koronavirové infekce, čímž celkový počet nakažených vzrostl na 178 281. Nové lokální ohnisko nákazy se v posledních dnech objevilo ve Frankfurtu nad Mohanem. Infekce se šíří mezi účastníky bohoslužby, která se 10. května konala v místním baptistickém kostele. Počet nakažených k dnešnímu dni vzrostl na 107, uvedla s odvoláním na hesenského ministra zdravotnictví agentura DPA. Ještě v sobotu hovořily úřady o 40 nakažených.

  • Produkce opia roste, nezastavil ji ani koronavirus

    Přestože se mezinárodní síly v Afghánistánu snaží už přes patnáct let produkci opia omezit, nedaří se. Výroba heroinu vzkvétá jak maková pole.

  • Francie podmíní vládní pomoc podnikům ekologií i relokalizací

    Ekologickými opatřeními či relokalizací výroby hodlá Francie podmínit vládní pomoc pro automobilku Renault a leteckou společnost Air France, které čelí potížím v důsledku celosvětové pandemie covid-19. Podle agentury Reuters to dnes prohlásila ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová.

    Výrobce automobilů Renault by podle ministryně měl obdržet státní pomoc teprve poté, co se zaváže k tomu, že přestane rozvíjet výrobní kapacity v zahraničí.

  • Hráč anglického fotbalového klubu AFC Bournemouth má koronavirus

    Jeden z hráčů fotbalového klubu AFC Bournemouth má pozitivní test na koronavirus. Klub informaci potvrdil v neděli, zároveň odmítl uvést, o koho se jedná. Dotyčný bude nyní v karanténě.

  • V Indonésii je zakázáno navštěvování mešit

    Indonésie coby země s největším počtem muslimů na světě má po dnešním oznámení nových případů 22 271 infikovaných a 1372 mrtvých, což jsou nejvyšší čísla ze zemí jihovýchodní Asie. Muslimové se tam ale nemohou přijít modlit do mešit a zákaz platí i pro venkovní modlitby. Je rovněž zakázáno shromažďování rodin, které se většinou vzájemně obdarovávají. Modlitby povolila nejkonzervativnější provincie Aceh, která jako jediná v Indonésii praktikuje islámské právo šaría. Lidé tam mohou do mešit, ale nesmějí si podávat ruce. Modlitby jsou zkrácené. Mimořádná opatření zavedená kvůli koronaviru mají v Indonésii platit do 4. června.

  • Dominic Cummings na návštěvě v Downing Street

    Podle jednoho z reportérů zpravodajského serveru Sky News dnes Dominic Cummings zamířil na návštěvu za britským premiérem Borisem Johnsonem. Je pravděpodobné, že bude řešit skandál ohledně porušení karantény.

  • Koronavirus mění podobu oslav v Malajsii

    V Malajsii se sice otevřely znovu obchody, ale pořád je v platnosti zákaz shromažďování a cestování. Policisté zastavili 5000 aut a pohrozili pokutami všem, kdo se pokusí dostat se z domu do jiných částí země. Povoleny jsou pouze návštěvy u příbuzných, kteří žijí poblíž, a sejít se smí maximálně 20 lidí. V Malajsii po započtení sobotních údajů zaznamenali 7245 infikovaných a 115 úmrtí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy