Hlavní obsah
Online

Požár v Kalifornii si vyžádal už padesát obětí. Další dvě stovky lidí jsou nadále pohřešovány

Plameny pohltily Malibu.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Na severu Kalifornie nalezlli dalších šest těl, počet obětí tak stoupl na 48. Dvě oběti si vyžádal požár v okolí Malibu na jihu Kalifornie. Podle šerifa okresu Butte County jde o nejhorší požáry v historii země.

Článek

Požár na severu státu nazývaný Camp si vyžádal dalších šest mrtvých, tím počet obětí vzrostl na 48. Svou silou, destrukcí a úmrtností se stal nejhorším požárem v historii západního pobřeží USA. Asi dvě stovky lidí jsou nadále pohřešovány.

V úterý požár stále rostl, i když se díky slabším větrům podařilo hasičům dostat některé jeho části pod kontrolu. Podle meteorologů zůstane síla větrů dalších pár dnů stejná a nebude stoupat, déšť se však objeví nejdříve k Díkuvzdání.

Na severu Kalifornie tento požár spálil přes 130 tisíc akrů půdy a zničil skoro devět tisíc budov. Více než 15 a půl tisíce budov je stále v ohrožení.

Kdy se budou moci obyvatelé vrátit do svých domovů není jasné. Velitel hasičů Todd Durham doufá, že to bude v následujících dnech, přesné časové okno však nemají.

Požár v Kalifornii se stále nedaří zkrotit.Video: Jan Marek, Reuters

Jih Kalifornie pustoší požár Woolsey, který zatím podle CNN usmrtil dva lidi. Ohni se podařilo také zničit i známé sídlo celebrit Malibu poblíž Los Angeles, kde hasiči evakuovali 170 tisíc lidí.

Woolsey zatím sežehl přes 97 tisíc akrů půdy a zničil nejméně 435 budov. Dalších více jak 57 tisíc domů, které ohni stojí v cestě, jsou aktuálně v ohrožení.

Třetí z požárů, který také pustoší jih Kalifornie, takzvaný Hill Fire spálil přes čtyři a půl tisíce akrů půdy.

  • Malé ohně se podařilo zkrotit. Většina z nich však stále roste

    Podle posledních informací se hasičům zatím podařilo zkrotit 40 procent z celkového rozsahu požáru Woosley na jihu Kalifornie. Nejrozšířenější požár Camp na severu Kalifornie se podařilo dostat pod kontrolu z 35 procent díky ustupujícímu větru. Oheň však postupuje dál a během úterka narostl. Třetí z požárů Hill hasiči dostali z 90 procent pod kontrolu během úterního rána.

  • Na pomoc přijíždějí hasiči z jiných států či vězni z nápravného zařízení

    Více než osm tisíc hasičů se snaží zkrotit požáry napříč státem Kalifornie. Mnoho z nich je z jiných států například Texas, Colorado nebo Georgie. Kalifornští hasiči na svém twitterovém účtu umístili mapu USA se státy, které se zapojily v pomoci.

    Kromě hasičů z jiných států napříč Spojenými státy americkými, se najdou jako pomocníci i vězni z Kalifornského korekčního a rehabilitačního zařízení, momentálně jich pomáhá 3 400. Ti, kteří nebyli odsouzeni za žhářství, sexuální obtěžování, pokusy o útěk z vězení nebo k doživotnímu trestu, mají možnost zúčasnit se dvoutýdenního výcviku v oblasti požární bezpečnosti. Proti aktivnímu požáru momentálně bojuje i 58 mladistvých delikventů.

  • Některé rodiny se vracejí ke svým domovům. Město Paradise je spálené na prach

    Zatímco se požár Camp stále rozšiřuje, některé rodiny už se vracejí ke svým domovům. Většina z nich celá shořela a obyvatelé přišli o všechno. Zkázu města Paradise zachytilo video CNN.

  • Lidé, kteří přišli o všechno, se spojili, aby zachránili zvířata

    Mnoho z evakuovaných nemělo šanci zachránit své zvířecí mazlíčky, záchranáři ve všech zasažených kalifornských oblastech tak mají plné ruce práce se záchranou psů, koček, oslů, kachen nebo želv.

    Záchrany se účastní i dobrovolníci, někteří z nich přitom sami přišli o domov. Na severu Kalifornie bylo podle CNN zachráněno více než tisíc zvířat. Jeff Hill v bazénu svého souseda našel klisnu, která se při útěku zamotala do plachty. S pomocí záchranářů se klisnu podařilo zachránit a následně odvézt pryč od ohně, píše CNN.

    Místní komunity zřizují provizorní útulky, ve kterých pak budou majitelé moci najít svá zvířata. V pátek například losangeleská County Animal Care & Control vzala do útulku 815 zvířat, která byla v oblasti ohňů Woolsey a Hill. CNN píše, že 550 z nich byli koně. Jedna z poboček útulku v Los Angeles přitom musela být evakuována.

    Zaměstnanci útulků také upozorňují, že by majitelé měli do jejich zařízení jezdit osobně, protože zvířata mohou na fotografiích vypadat jinak.

  • „Počasí jde proti nám, nikdo neví, kdy se budeme moci vrátit,“ řekla Češka z Malibu

    Češka žijící v Malibu Klára Hnízdová pro Seznam Zprávy uvedla, že neví, kdy se s rodinou bude moci vrátit zpět. V současné chvíli zůstává v Santa Monice.

    „Nikdo nečekal, že to bude taková katastrofa. Předpověď počasí a vítr všechno zhoršují,“ uvedla Hnízdová.

    V Severní části Kalifornie se spousta lidí snažila ochránit domy, proto je tam větší počet obětí. Vláda také vydala povinné nařízení pro nošení roušky v okolí požárů.

    Rozhovor s Češkou žijící v Malibu.Video: Seznam Zprávy

  • Hasiči v Malibu se obávají nových poryvů větru

    Kalifornským hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár ze zhruba 30 procent, i přesto v Malibu shořelo nejméně 435 domů, které se proměnily ve spáleniště plné žhavých uhlíků. Hasiči se tak obávají větru, který by měl nejvíce zesílit ve středu, vítr by podle AP nicméně neměl být tak silný jako minulý týden.

    „Tuhle práci dělám už 31 let a v posledních pěti, možná sedmi letech se situace každý rok zhoršuje,“ řekl agentuře AP vedoucí kalifornských hasičů Scott Jalbert.

  • Odborníci vyvrací Trumpovo obvinění lesní správy

    „Přírodní faktory a dopady globálního oteplování zapříčiněného člověkem došly k fatálnímu zhmotnění, a to právě v těchto plamenech,“ říká odbornice na požáry Kristen Thornicková z Institutu pro výzkum dopadu klimatu Postupim v Německu.

    Závažnost požárů v Kalifornii zapříčinilo několik důvodů, ale „správa lesa nebyla jedním z nich”, přidává se vědec z Univerzity v Utahu Philip Dennison, který se požáry rovněž zabývá. „Tohle totiž nejsou lesy,” dodává odborník.

    Odborníci tak vyvrací sobotní tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve kterém vinil „špatnou” lesní správu a litoval miliard dolarů, které do ní federativní vláda USA investovala.

  • Na jihu Kalifornie se předpokládá zesílení požáru

    O zkrocení požáru Woolsey usiluje podle serveru CBS News přes 3 000 hasičů, kteří zasahují jak pozemně, tak vzdušně za pomoci vrtulníků s nádržemi s vodou. Plameny však hoří na území o délce 32 a šířce 22 kilometrů. V průběhu úterý mají navíc podle agentury Reuters poryvy větru v oblasti dosáhnout až 64 kilometrů v hodině.

    „Obáváme se hlavně toho, že se k rozptýleným uhlíkům dostane nové palivo k jejich dalšímu vznícení,“ vyjadřuje znepokojení kapitán kalifornských hasičských sborů Richard Cordova. Hasiči varují, že v ohrožení je přes 57 tisíc budov. Připomínají také, že hašení ohně komplikuje i sucho, které je pro Kalifornii v tomto období typické.

  • Příčiny požárů se vyšetřují. Dvě energetické firmy hlásily přepětí minuty před vypuknutím

    Zatímco počet obětí v noci z pondělí na úterý přesáhl čtyři desítky, kalifornské úřady vyšetřují dvě energetické společnosti, které v době i oblasti blízké počátku požárů Woolsey a Camp hlásily elektrická přepětí.

    Na severu Kalifornie jde o firmu Pacific Gas and Electric, která ve čtvrtek asi 15 minut před vypuknutím požáru Camp hlásila výpadek v přenosovém vedení přibližně míli severovýchodně od města Pulga, kde se poprvé objevily plameny.

    Na jihu státu se vyšetřování týká společnosti SoCal Edison, která nahlásila přepětí v obvodech rozvodné stanice města Chatsworth u Los Angeles přibližně dvě minuty předtím, než zde propukl požár Woolsey.

    Oba podniky nyní spolupracují s kalifornskou komisí California Public Utilities Commission (CPUC), která incidenty vyšetřuje. Její mluvčí uvedl, že hlášení musí porovnat s pravidly a předpisy platnými pro elektrická zařízení v oblastech ohrožených požáry. Uvedla to televize CNN.

  • Evakuace Malibu zahrnovala mimo statisíce lidí také zvířata z přilehlých farem

    Města Oija a Malibu zasáhl požár o víkendu. Zatímco většina záchranných složek dohlížela na evakuaci více jak 200 tisíc lidí, další pracovníci přemisťovali zvířata z okolních farem. Snímky zveřejnila v úterý prostřednictvím agentury Reuters organizace zabývající se ochranou zvířat Humane Society v okrsku Ventura. Koně, osli, prasata, ale i menší zvířata jako králíci zde nalezli útočiště v úkrytech a útulcích.

    Videozáběry organizace Humane Society z přemisťování zvířat. Video: Jan Marek, Reuters

  • Oficiálně se stále pohřešuje 228 lidí. Na vyřízení však čeká 1 500 žádostí o kontrolu domácností

    Šerif okrsku Butte County Kory Honea, který na tiskové konferenci v pondělí v noci ve městě Chico oznámil dalších 13 obětí požáru Camp, potvrdil také 228 stále pohřešovaných lidí. Dodal však také, že jeho kancelář obdržela více jak 1 500 žádostí o kontrolu domácností. Stovky lidí se však podle něj vůbec nedostaly k tomu, aby svůj požadavek policistům podaly.

Reklama

Hlavní zprávy