Hlavní obsah

Počet obětí útoku na konvoj v Sýrii stoupl na 126, více než polovina jsou děti

Počet obětí sebevražedného útoku u syrského Aleppa roste.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Na konvoj, který vezl asi 5000 lidí, zaútočil sebevražedný atentátník v autě plném výbušnin.

Článek

Sobotní útok na konvoj s evakuovanými Syřany nepřežilo 126 lidí. Oznámila to dnes exilová organizace ochránců lidských práv (SOHR), podle níž je mezi mrtvými 68 dětí.

Počet obětí se přitom od soboty opakovaně zvyšuje - předchozí bilance hovořila o 112 mrtvých. Na konvoj u Halabu (Aleppa) zaútočil sebevražedný atentátník s nákladním autem plným výbušnin.

V sobotu na konvoj zaútočil podle exilové organizace ochránců lidských práv (SOHR) sebevražedný atentátník, který řídil nákladní automobil označený jako auto s humanitární pomocí. Nálože, které vezl, nechal explodovat v blízkosti 75 autobusů. V celém konvoji bylo asi 5000 lidí. Mezi mrtvými je podle SOHR 109 lidí z Fúy a Kafráji, zbylí jsou humanitární pracovníci a povstalci.

Na konvoj evakuovaných obyvatel v Sýrii zaútočil sebevražedný atentátník.

K útoku se nikdo nepřihlásil. Syrské úřady ho připsaly teroristům, jak bez rozlišení označují islámské radikály i odpůrce režimu. Povstalecká koalice Ahrár aš-Šám, která má značný vliv v Idlibu, se ale od akce distancovala.

Navzdory sobotní tragédii má evakuace pokračovat i dnes. SOHR a televize libanonského Hizballáhu, který je spojencem Damašku, tvrdí, že z Fúy a Kafráji má být odvezeno dalších 3000 lidí a ze Zabadání a Madáji 200 osob, z nichž většina jsou bojovníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované