Hlavní obsah

Počet obětí v Mogadišu roste, jsou jich téměř tři stovky

Počet obětí útoku v Mogadišu stoupl na 276.Video: AP

 

Reklama

Číslo zřejmě není konečné, řada zraněných je ve vážném stavu. Za nejtragičtějším útokem v historii Somálska pravděpodobně stojí skupina aš-Šabáb.

Článek

Počet mrtvých po sobotních explozích v somálské metropoli Mogadišu stoupl na 276. Zraněných je přibližně 300, oznámil dnes ministr informací. Podle úřadů jde o nejtragičtější útok v dějinách Somálska. Vláda z něj viní islamisty z hnutí aš-Šabáb, ti se však k masakru zatím nepřihlásili.

Většina ze zraněných je ve vážném stavu - počet mrtvých tak zřejmě ještě poroste. Premiér Hassan Ali Khayre v neděli řekl, že zahynuli takřka výhradně civilisté. Prezident Mohamed Abdullahi Mohamed vyhlásil třídenní smutek.

Největší zkázu napáchala exploze nákladního vozidla v hustě osídlené obchodní čtvrti Hodan poblíž ministerstva zahraničí. Výbuch byl tak silný, že se zhroutilo několik budov, auta shořela a na ulicích ležela potrhaná těla dospělých i dětí. Později otřásl Mogadišem druhý, menší pumový útok ve čtvrti Medína.

Krev pro oběti na výzvu lékařů již darovaly tisíce obyvatel města včetně hlavy státu.

Spojené státy, které somálské vládě pomáhají v boji proti aš-Šabábu, i generální tajemník OSN António Guterres masakr odsoudili. Některé země jako Keňa a Turecko nabídly zaslání lékařské pomoci.

Hnutí aš-Šabáb napojené na globální teroristickou síť al-Káida usiluje o svržení prozápadní somálské vlády. V zemi chce pak zavést přísné islámské právo šaría.

Záběry z výbuchem zničené čtvrti Hodan v MogadišuVideo: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované