Hlavní obsah
Online

Policie v souvislosti s výbuchem paneláku v Prešově obvinila tři lidi

Foto: Prezídium Hasičského a záchranného zboru

Fotografie paneláku nedlouho po výbuchu.

Reklama

aktualizováno •

Slovenští hasiči v sobotu ráno zcela uhasili požár ve dvanáctipatrovém bytovém domě v Prešově. Potvrdili už sedm obětí, pátrání po osmé bylo i s pomocí horské služby a psů neúspěšné. V souvislosti s explozí policie obvinila tři lidi.

Článek

Hasiči podle slovenských médií prohledali všechna patra bytového domu, kde v pátek vybuchl plyn. Předpokládají, že obětí je osm, našli ale zatím sedm těl.

Slovenská policie v souvislosti s výbuchem zadržela jednatele stavební firmy i dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Zadržených je šest. Obvinění tři. Krajský vyšetřovatel podle policie zahájil trestní stíhání ve věci obecného ohrožení.

V sobotu slovenská vláda oznámila, že vyčlenila jeden milion eur na pokrytí nákladů za odstranění škod a na pomoc postiženým rodinám.

+1

Exploze nastala kolem poledne mezi devátým a dvanáctým patrem, načež se zřítilo schodiště. Plameny zasáhly část domu od šestého podlaží výše, přičemž čtyři horní patra podle hasičů zcela vyhořela. Exploze poničila i střechu a celý dům má narušenou statiku. Podle statiků je možné, že ho budou muset zbourat.

  • Osmou obětí je žena, pátrají po ní členové horské služby se psy

    Záchranné složky stále pátrají po osmé oběti, ženě, která bydlela ve 12. patře. Hledat by ji měli kynologové a členové horské služby se speciálně vycvičenými psy.

    „Vizuální kontrola bytu nic neodhalila. Předpokládá se, že tělo je zcela zavalené,” prohlásil mluvčí hasičů Peter Kovalík. Během neděle budou pokračovat práce krizového štábu. K dispozici by už měly být znalecké posudky statiků, na základě kterých štáb rozhodne, co se s poškozenou bytovkou bude dít dále, píše server Sme.sk.

  • Sousedi řešili problém s dělníky, co kopali v okolí, už v úterý

    Na pracovníky firmy, kteří před výbuchem v okolí prováděli výkopové práce a které podle slovenských médií v sobotu zadržela policie, si lidé z okolí stěžovali už dny před tragédií. Napsal to list Korzár s odkazem na ženu ze sousedního domu, která řekla, že dva dny před výbuchem jim v domě nešla elektřina zřejmě proto, že ji dělníci přerušili. Informaci o výpadku elektřiny z důvodu poškození kabelu potvrdila Korzáru i Východoslovenská distribučná (VSD).

  • Zbourat se budou muset minimálně vrchní patra

    Podle názorů statiků, které zazněly na jednání krizového štábu, se budou muset zbourat minimálně vrchní čtyři poschodí domu. O tom, zda se budou technici pokoušet zachránit zbytek budovy, krizový štáb ještě nerozhodl. Podle statika Josefa Poláka, to „je možné". S tím spojené technické úkony by ale podle něj byly „náročné”. Komplikace momentálně způsobuje i voda, která v budově zamrzá. Okolí paneláku je nadále velmi nebezpečné. „Z budovy visí panely, které mohou kdykoliv spadnout,” řekl podle listu Korzár Josef Polák.

  • Policie oznámila obvinění tří lidí

    Slovenská policie obvinila tři osoby v souvislosti s páteční explozí plynu v obytném domě na východě země. ČTK o tom dnes informoval šéf odboru komunikace krajského ředitelství policie v Prešově Igor Pavlik.

    Policie vyšetřuje tragédii, při které přišlo o život nejméně sedm lidí, jako podezření z obecného ohrožení. Vyšetřovatel dal prokuratuře podnět, aby žádala u soudu uvalení vazby na trojici obviněných.

  • Osmou oběť se záchranářům najít nepodařilo

    Slovenským záchranářům se dnes nepodařilo najít nezvěstnou osobu v troskách vrchní části dvanáctipatrového domu v Prešově.

    Horští záchranáři se dopoledne ve spolupráci s hasiči zaměřili na prohledávání nejvíce poškozeného 12. patra domu a na prostory, kde před explozí bylo schodiště. Vzhledem k narušení statiky byl do vnitřních prostor budovy vpuštěn pouze speciálně vycvičený pes. HZS informovala, že navzdory snaze záchranářských týmů se v horní části poškozeného domu nepodařilo nikoho najít.

  • Miloš Zeman zaslal kondolenční dopis Zuzaně Čaputové

    Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenční dopis slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, v němž vyjádřil soustrast nad tragickým požárem bytového domu v Prešově.

    „Vážená paní prezidentko, se zármutkem jsem přijal zprávu o ničivém požáru bytového domu v Prešově, který si vyžádal oběti na životech a zanechal desítky rodin bez prostředků a bez přístřeší,“ píše Zeman.

    „Dovolte mi, abych Vám, rodinám zasaženým touto tragédií i slovenskému národu vyjádřil jménem svým a jménem občanů České republiky upřímnou soustrast,“ napsal v závěru dopisu Zeman.

  • Město s rozhodnutím o osudu budovy ještě čeká na posudky

    Mluvčí města Vladimír Tomek po skončení jednání krizového štábu řekl, že s rozhodnutím, zda budovu strhnout nebo ne, město čeká na odborné posudky, které ještě nejsou vypracované.

  • Budovu budou muset pravděpodobně strhnout

    Statici jsou po prohlídce budovy nakloněni názoru, že by se měla celá zbourat. „Pravděpodobně se bude muset provést asanace budovy. Je to nejlepší řešení vzhledem k situaci,” řekl deníku Korzár technický inženýr Josef Polák před zasednutím krizového štábu.

  • Zadržení jsou z firmy, která těsně před výbuchem na místě dělala výkop

    Šestice zadržených se podle deníku Korzár skládá z dělníků i dalších lidí z firmy, která v pátek těsně před výbuchem v Mukačevské ulici prováděla výkopové práce.

  • Policie v souvislosti s výbuchem zadržela šest lidí

    Police v souvislosti s výbuchem zahájila trestní stíhání pro trestný čin všeobecného ohrožení a zadržela šest lidí. Podle deníku Korzár to policisté oznámili na tiskové konferenci v Prešově. K explozi podle předběžných informací došlo po proražení plynovodu.

  • Slovenská vláda vyčlenila milion eur pro Prešov

    Slovenský premiér Peter Pellegrini slíbil, že městu Prešov poskytne milion eur (25 561 750 korun). Město by podle Denníku N mělo peníze dostat už v pondělí. Vedení města by mělo peníze investovat na nejnutnější opravy. Pellegrini také řekl, že pokud bude potřeba, tak částku navýší.

  • Obětí bude zřejmě osm

    Hasiči již prohledali všechna patra a předpokládají, že obětí bude zřejmě osm, přičemž zatím nalezli sedm těl. Řekl to mluvčí hasičů Peter Kovalík.

  • Nešlo o první problém s plynem v Mukačevské ulici

    Páteční problém s plynem podle několika obyvatel Mukačevské ulice nebyl první. V posledním měsíci v ulici proběhla hned dvě hlášení o problému s plynem. Informoval o tom web noviny.sk.

    Poslední hlášení zaznamenané z předmětné ulice bylo 21. listopadu 2019. Šlo o běžný malý únik po revizi plynového zařízení na Mukačevská 17. „Následující bylo až 6. prosince o 12:12, když nám byl nahlášen zápach plynu na ulici v blízkosti kotelny. Prověřili jsme všechna hlášení od 1. 11. do 6. 12.,” uvedl pro Sme mluvčí společnosti SPP – distribúcia Milan Vanga.

  • Prešov obdrží pomoc v podobě milionu eur již v pondělí

    Město Prešov má již v pondělí dostat milion eur, který slíbil premiér Peter Pellegrini na pomoc po pátečním výbuchu plynu. Rozhodla o tom v sobotu slovenská vláda.

  • Výbuch zřejmě způsobila rekonstrukce

    Příčina neštěstí zatím není známá. Jedna z obyvatelek upozornila, že v domě byl cítit plyn. Hasiči mají podezření, že výbuch souvisel s předěláváním plynového potrubí. Z něho nejspíš unikal plyn, který se nahromadil v nejvyšších patrech domu.

  • Nejvyšší patro je nestabilní, informuje Sme

    Statici označili 12. patro zničené bytovky za nestabilní a nedoporučují vstup záchranářům, informuje web Sme. Hasiči budou postupně nejvyšší patro bytového domu rozebírat. Jeho případný propad považují za akutní nebezpečí.

  • Kritika hasičů je podle šéfa Modrého anděla neoprávněná

    Na svém facebooku se vyjádřil k okolnostem i šéf Modrého anděla Radovan Braník, který pomáhá přímo v krizovém centru v Prešově. Velitel zásahu podle něj „odprezentoval na zasedání městského krizového štábu negativní revizní dokument z roku 2017, ze kterého vyplynulo, že řada stavebních a technických řešení byla v naprostém rozporu s bezpečnostními předpisy, včetně odvětrávání a přístupnosti evakuačního schodiště a stavu přívodních šachet. Kritika taktiky a formy provedení zásahu ze včerejška nezohledňovala tyto dosud veřejně neznámé skutečnosti.“

Reklama

Hlavní zprávy