Hlavní obsah

Počet obětí z magnitogorských sutin stoupl na 38, další lidé se pohřešují

Záchranáři vytahují obyvatele domu ze sutin.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Ve zříceninách magnitogorského domu nalezli záchranáři již 38 těl. Rodiny obětí navštívil prezident Vladimir Putin a vyjádřil jim soustrast. Vzpomněl si na ně i magnitogorský rodák, hokejová hvězda z NHL Jevgenij Malkin.

Článek

Záchranáři už z trosek zřícené obytné budovy v Magnitogorsku vyprostili těla 38 obětí. Ve čtvrtek o tom podle ruských médií informovalo ministerstvo pro mimořádné situace. Mezitím pokračuje pátrání po dalších třech lidech. Zatím se podařilo identifikovat těla 22 obětí, informovala ruská verze BBC.

Záchranáři prohledávali sutiny celou noc. Ve městě, které leží asi 1400 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, panuje mrazivé počasí, v noci teploty klesají až k minus dvaceti stupňům Celsia.

Nejpravděpodobnější příčinou pondělního neštěstí je podle úřadů únik a následný výbuch plynu. Podle ministerstva pro mimořádné situace hledání zbylých obětí komplikuje fakt, že záchranáři nevědí, na jakém místě by se mohli nacházet. Z bezpečnostních důvodů pátrají jen v části sutin. Na jiných místech totiž hrozí, že by se mohla zřítit další patra budovy.

Lékaři dnes uvedli, že stav ani ne ročního chlapečka, kterého záchranáři objevili v sutinách živého v úterý, se mírně zlepšil. Už v úterý byl s vážnými poraněními letecky převezen z Magnitogorsku do Moskvy, kde je v jedné z nemocnic na anesteziologicko-resuscitační části chirurgického oddělení.

Ve městě s více než 415 000 obyvateli vyhlásil gubernátor Boris Dubrovskij v pondělí stav nouze. Lidem, které neštěstí zasáhlo, slíbil rychlou pomoc v podobě peněz i náhradního ubytování. Jednotlivým rodinám ze zřícené budovy úřady prý vyplatí od 200 000 do jednoho milionu rublů (od 65 500 do 327 700 korun) v závislosti na tom, jak závažné zranění jejich členové utrpěli. Poškození mohou počítat i s odškodněním ve výši několika set tisíc rublů za zničený majetek a s příspěvkem na pohřeb, pokud ztratili někoho blízkého.

Z Magnitogorsku pochází i hokejová hvězda Evžen Makin. Sportovec, který hraje za tým Pittsburgh Penguins. Na své brusle napsal obětem vzkaz. Na jedné z nich stojí stojí: Magnitogorsk, Jsme s vámi. Na druhé: Magnitogorsk je v mém srdci.

Reklama

Související témata:

Doporučované