Hlavní obsah
Online

Na Sulawesi zmizela celá vesnice se stovkami obyvatel. Pohltilo ji moře a bahno

Odhady počtu obětí zemětřesení na Sulawesi jdou do tisíců.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Indonéská vláda dnes vyzvala k mezinárodní pomoci poté, co si série zemětřesení a ničivá vlna tsunami na indonéském ostrově Sulawesi vyžádaly oficiálně 832 mrtvých, mluví se ale už o čísle 1200. Počet obětí stále roste, úřady se obávají, že jich můžou být tisíce.

Článek

Indonéská vláda zároveň vyzvala k mezinárodní pomoci. Připraveny jsou desítky humanitárních i nevládních organizací a státy jako Austrálie či Thajsko.

„Prezident Joko Widodo nás pověřil přijmout naléhavou mezinárodní pomoc, v reakci na pohromu,“ prohlásil vládní představitel Thomas Lembong podle AFP.

V singapurském tisku se mezitím objevily údaje, že počet obětí pátečního zemětřesení přesáhl 1200 a nepřestává stoupat, jak záchranáři nalézají čím dál více mrtvých těl. Humanitární pomoc podle listu The Straits Times potřebuje okolo 2,6 milionu lidí.

Mrazivé záběry z dronu: Sulawesi po tsunami

Video: Jan Marek, Reuters

Nejsilněji postižená jsou města Palu a Donggala. Úřady se obávají, že na jihu Palu v podoblasti Petobo zemřely asi dva tisíce lidí. Proud bahna způsobený vlnou tsunami tam doslova smetl jejich domy. Bahno se podle jednoho ze svědků na domy valilo jako vlny. Donggala je odříznutá od proudu a komunikačních kanálů.

Úřady mluví o takzvaném zkapalnění – tedy jevu, kdy půda s extrémně vysokým obsahem vody „polyká“ domy. Poblíž města Petobo severně od Palu takto v bahně a moři zmizela celá obec se zhruba třemi stovkami obyvatel.

  • Indonésie dala zelenou mezinárodní pomoci

    Indonéská vláda dnes vyzvala k mezinárodní pomoci v reakci na sérii zemětřesení a ničivou vlnu tsunami, po kterých na ostrově Sulawesi zahynulo nejméně 844 lidí. Podle singapurského tisku již počet obětí katastrofy z konce minulého týdne přesáhl 1 200 a předpokládá se, že dál poroste, až se záchranáři dostanou do míst odříznutých od okolního světa. Téměř všechny oběti pocházejí z Palu, které má asi 380 tisíc obyvatel. Své domovy muselo v důsledku zemětřesení opustit na 50 tisíc lidí.

  • Obětem přírodní katastrofy kondoloval i americký prezident Trump

    Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci v Růžové zahradě u Bílého domu kondoloval obětem katastrofy v Indonésii. Trump uvedl, že se brzy spojí s indonéským prezidentem. Vlna tsunami se podle amerického prezidenta řadí mezi nejhorší přírodní katastrofy. „Na místo jsme už poslali pomoci se záchrannými pracemi mnoho záchranářů a také armádu. Je to opravdu špatná, špatná situace,“ dodal Trump.

  • Přeživší se vracejí do postižených oblastí pro osobní věci

    Přeživší se vracejí do postižených oblastí pro osobní věci.Video: Reuters

  • Zemětřesení zasáhlo ostrov Timor

    Zemětřesení o síle 4,6 stupně zasáhlo podle americké agentury United States Geological Survey oblast poblíž města Kefamenanu v provincii Východní Nusa Tenggara na ostrově Timor. Město je od sídla Palu na ostrově Sulawesi vzdáleno více než tisíc kilometrů vzdušnou čarou.

  • Letecká evakuace přeživších

    Na letišti v Palu za pomoci armády začala letecká evakuace přeživších. V blízkosti letiště se podle agentury Reuters začali shromažďovat také lidé, kteří čekají na přistání letadel s humanitární pomocí.

  • Evropská unie obětem katastrofy poskytne pomoc ve výši 1,5 milionu eur

    Generální ředitelství pro humanitární pomoc a civilní ochranu Evropské unie na svém twitterovém účtu uvedlo, že obětem katastrofy poskytne pomoc ve výši 1,5 milionu eur. Humanitární pomoc EU poskytne zasaženým oblastem základní potraviny, pitnou vodu, hygienické a lékařské pomůcky a provizorní přístřešky.

  • Z věznic uteklo více než tisíc vězňů

    The Guardian informuje o tom, že z menších věznic na ostrově uniklo více než 1 400 vězňů. Většina vězňů na útěku si podle indonéských médií v káznicích odpykávala tresty za korupci a trestné činy spojené s narkotiky.

  • Kvůli nedostatku paliva dochází k násilnostem

    Policisté v Indonésii musejí doprovázet humanitární konvoje s potravinami, vodou nebo palivem. Agentuře Reuters to řekl jeden z místních. Policejní složky tím předcházejí případnému rabování. Podle svědka se kolony například u čerpacích stanic táhnou i několik kilometrů a vznikají v nich konflikty. Jeden z humanitárních pracovníků agentuře řekl, že jeho organizace kvůli nedostatku paliva zaznamenala několik násilných střetů mezi přeživšími.

  • Video z dronu ukazuje, jak ničivá byla vlna tsunami

    Video: AP

  • Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

    Charita Česká republika vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země.

    Konto pro Indonésii:

    Sbírkový účet Charity Česká republika, číslo účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 115.

    Přispět je možné rovněž prostřednictvím dárcovské SMS na číslo 87 777:

    DMS CHARITASVET 30

    DMS CHARITASVET 60

    DMS CHARITASVET 90

    Cena jedné DMS je 30, 60 respektive 90 korun. Službu provozuje Fórum dárců.

    „Konkrétní forma české pomoci bude dohodnuta ve spolupráci s naší partnerskou organizací Caritas Indonesia,“ řekl Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

  • Video: Řidič těsně unikl před vlnou plnou trosek

    Španělská televize CMM na Twitteru sdílela dramatické video, které ukazuje těsný únik řidiče automobilu před ničivou vlnou.

  • Mrtvých je oficiálně 844, bilance se ale bude zvyšovat

    Oficiální počet obětí vzrostl na 844. Číslo je menší, než se očekávalo. Důvodem je pravděpodobně skutečnost, že do nejhůře zasažených oblastí se záchranáři ještě nedostali a nezačali vyprošťovat těla a přeživší z trosek. Očekává se proto další nárůst. Informují o tom světová média.

  • Kvůli nedostatku zásob rostou obavy z možného násilí

    Svědci řekli agentuře Reuters, že fronty na pohonné hmoty se táhnou celé kilometry. Konvoje převážející jídlo, vodu a palivo doprovází policejní eskorty, aby zamezily krádežím. Jeden ze záchranářů řekl, že na místě roste bezpráví a hrozba násilí. Státní energetická společnost uvedla, že na místo dopraví čtyři tisíce litrů paliva a na cestě by měly být i stovky tun rýže. Vláda na pomoc vyhradila zhruba 37,5 milionu dolarů.

  • Hladovějící lidé se snaží dostat z ostrova, na letišti se jich nahromadily tři tisíce

    Místní televize uvedla, že na letišti v Palu se nahromadily asi tři tisíce lidí. Obyvatelé Palu a okolí se snaží dostat z místa pryč. Lidé, kterým se nepodařilo odletět vojenským letadlem, křičeli a byli naštvaní, napsal The Guardian. Z letiště odlétají jen některé komerční lety. „Nejedli jsme tři dny,“ křičela jedna žena z davu a dodala, že si přeje jediné – být v bezpečí.

  • Úřady: Takto vypadá „zkapalnění půdy“

    Video podle indonéských úřadů ukazuje fenomén zvaný zkapalnění půdy. Na Twitteru ho sdílel korespondent pro zahraniční události britského Channelu 4 Jonathan Miller. Zemina nasáklá vodou po zkapalnění tvoří ničivé vlny, které polykají vše v dosahu.

  • Obec s 300 obyvateli potopená do moře

  • První potvrzené zprávy ze severu: Obrovská zkáza

    Do oblasti severně od Palu dorazili první záchranáři. Agentura Reuters cituje Liana Gogaliho, jednoho z prvních, kteří se dostali do zničeného okresu Donggala. Stovky domů byly zcela zničeny, píše záchranář, jenž se do oblasti plné trosek dostal na motorce.

  • Nejde elektřina

    Největším problémem pro záchranáře je absence těžké techniky, nefungující elektřina a nedostatek pohonných hmot. Na severu Sulawesi jsou stále oblasti, kam se zatím nikomu od tsunami nepodařilo proniknout.

  • Zmizelá vesnice

    V oblasti Balaroa zmizel z povrchu obytný komplex, ve kterém žilo před přírodní pohromou zhruba devět stovek lidí. Po vesnici nezůstala ani stopa, uvádí the Guardian.

  • Pohřbívání do hromadných hrobů

    V Pale, jednom ze středisek Sulawesi, začaly záchranářské týmy pracovat na pohřbívání velkého množství obětí zemětřesení a tsunami. Kvůli obavám ze šíření nemocí těla umísťují v jednoduchých rakvích či v pytlech do hrobu pro tisíc obětí.

Reklama

Hlavní zprávy