Hlavní obsah

Počet obyvatel v izraelských osadách roste rychleji než ve zbytku země. Napomáhá tomu i Trump

Nárůst obyvatel v židovských osadách je dvojnásobný oproti zbytku Izraele.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Nárůst obyvatel izraelských židovských osad za minulý rok dvojnásobně převýšil nárůst populace Izraele. Podle vůdce osadníků Jaakova Kace za to může i Trumpův kladný přístup k osadnické politice. Vůdce očekává, že do konce prezidentova volebního období by mohl počet obyvatel těchto osad přesáhnout půl milionu.

Článek

V židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu rostl loni počet obyvatel dvakrát rychleji než v Izraeli. Sdělil to dnes vůdce osadníků Jaakov Kac. Očekává, že za mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je spojencem Izraele, počet osadníků poroste ještě rychleji.

Podle statistik loni dosáhl počet obyvatel osad 435 000, což je oproti předchozímu roku nárůst o 3,4 procenta. V Izraeli za totéž období počet občanů vzrostl o 1,8 procenta.

Kac řekl, že Trumpův tým, jemuž dominují stoupenci osad, vytvořil příznivou atmosféru pro růst obyvatel v osadách a že jde o protiváhu osmiletého mandátu Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Ten patřil k rozhodným kritikům osadnické politiky Izraele. „Po letech je to poprvé, kdy jsme obklopeni lidmi, kteří nás mají opravdu rádi, milují nás a nejsou zaujatí. Musíme poděkovat bohu, že poslal Trumpa jako prezidenta Spojených států,“ prohlásil Kac.

V minulosti stál vůdce v čele krajně pravicové strany Národní jednota a je zakladatelem instituce, která pořizuje statistiky o obyvatelstvu v židovských osadách. Sponzoruje ji osadnická organizace v Bejt Elu, jež má kontakty s nejbližšími Trumpovými poradci. Své údaje o růstu populace v osadách Kac čerpal ze statistik izraelského ministerstva vnitra, které ještě nebyly zveřejněny. Vyplývá z nich, že se za minulých pět let počet osadníků zvýšil o 21,3 procenta.

Kac se domnívá, že rychlý nárůst obyvatel osad by měl pohřbít představu o vyřešení konfliktu s Palestinci dohodou o jejich státě. Podle jeho propočtů budou mít osady půl milionu obyvatel, než Trump v úřadu skončí. „Měníme mapu. Představa o existenci dvou států (Izraele a Palestiny) je překonaná. A to je nezvratné,“ řekl Kac.

Podle předchozích jednání měla Palestina vzniknout na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalému, tedy na územích, která Izrael obsadil za války v roce 1967. Stáhl se jenom z Pásma Gazy a východní Jeruzalém anektoval. Trump se odchýlil od politiky svých předchůdců - uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a řekl, že řešení v podobě dvou států podpoří, jen pokud se na tom obě strany dohodnou.

Reklama

Související témata:

Doporučované