Hlavní obsah

Počet pohřešovaných dětí imigrantů roste. Otevírá brexit dveře obchodu s bílým masem?

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Obchod s lidmi, přímo pak s dětmi, je aktuálním problémem nejenom zemí třetího světa. Krizové poradenské služby ve Velké Británii informovaly o tom, že počty pohřešovaných nezletilců z řad uprchlíků vzrostly meziročně téměř o čtvrtinu. Státní organizace pro prevenci násilí na dětech odhalila i případy zneužití a předávkování drogami.

Článek

Britská vláda je pod tlakem. Zprávy místních krizových služeb a organizací ukazují, že počty unesených uprchlických dětí vzrostly od loňského července o 22 procent. Překupníci na severu Francie slibují dětem bezpečný převoz na ostrovy před tím, než se po nich slehne zem. Napsal o tom britský deník The Independent.

Aktuálně se v oblasti pohřešuje 128 dětských uprchlíků. Státní Organizace prevence násilí na dětech (NSPCC) naléhá na vládu, aby na hraničním přechodu s Francií zpřísnila opatření zamezující obchodování s lidmi. Předkládá případy sexuálně zneužitých nezletilých kolem věku jedenácti let. Děti jsou podle nich pod příslibem převozu nuceny i k braní drog.

„Státy mají právní povinnost bránit nezletilé oběti, takže současně nabízené ochrany na hraničním přechodu musejí zůstat součástí mezinárodních dohod i po brexitu. Naši práci při pátrání po dětech a jejich péči by navíc mohla zlepšit dodatečná opatření o sdílení informací mezi Francií a Británií,” tvrdí vedoucí vnitřní politiky NSPCC Almudena Laraová.

Nehumánní a amorální jednání překupníků dokazují zpovědi 68 nalezenců. Na jejich lokalizování a následné ochraně spolupracovalo charitativní poradenské Centrum pro obchod s dětmi a Služby pro nezletilé uprchlíky z uprchlického tábora Džungle v Calais, který byl v roce 2016 rozpuštěn. Podle organizací se zde ale migranti stále srocují.

„Obáváme se toho, že jakmile opustíme (Británie) Evropskou unii, naše práce nebude financována v dostatečné míře. Rozpočet nám stejně krátí již teď,” řekla pro agenturu Reuters Tamara Barnettová z londýnské nadace, která bojuje proti obchodu s lidmi.

Barnettová se obává toho, že mezinárodní spolupráce policejních složek Velké Británie s evropskými vyšetřovateli skončí v momentě, kdy Spojené království z EU odejde.

„Kooperací v oblasti bezpečnosti, vynucování práva a trestní spravedlnosti jsme zavázáni nyní a budeme jí zavázání i poté, co Evropskou unii opustíme,” oponuje tvrzení londýnských charitativních organizací mluvčí britského ministerstva vnitra.

Vláda Velké Británie odhaduje, že zhruba 13 tisíc jejích obyvatel patří k obětem moderního otroctví. Lidé v něm jsou nuceni k práci, sexuálnímu využívání nebo domácí podřízenosti. Policie nicméně udává, že se tato čísla pohybují spíše v řádech desítek tisíc.

Reklama

Doporučované