Hlavní obsah
Online

Sněmovna v noci schválila 15 protikrizových zákonů. Odpoledne zasedne Senát

Foto: vlada.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Počet případů nákazy novým koronavirem v Česku překročil 5000. Dění kolem koronavirové pandemie sledujeme on-line.

Článek

Co byste měli vědět:

- s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo v nemocnicích od začátku epidemie 91 lidí. Naopak 181 pacientů se podle údajů Ministerstva zdravotnictví uzdravilo.

- vláda měla ve středu prodloužit nouzový stav do 30. dubna, datum schválila Sněmovna. Jednání se ale odkládá na čtvrtek.

- poslanci se chystají schvalovat změny v insolvencích, ochranu nájemníků před výpovědí z bytu nebo úpravu přijímacích zkoušek na vysoké školy.

  • Týmy lékařů mohou posílit i lékaři z třetích zemí bez zkoušek

    Práce lékařů ze zemí mimo Evropskou unii i bez potřebných aprobačních zkoušek v nemocnicích po dobu nouzového stavu byla Sněmovnou schválena. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

    Lékaři z takzvaných třetích zemí by mohli pracovat v nemocnicích po dobu nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronavirové krizi a ještě tři měsíce po jeho skončení. Pokud by nouzový stav trval déle než půl roku, lhůta by se prodloužila na dalších šest měsíců od jeho konce. Obdobná pravidla mají platit pro nelékařské zdravotnické pracovníky.

  • Schůze Senátu začne ve 14:00

    Od čtvrtečních 14:00 zasedne horní komora parlamentu.

    V rámci pružného zavedení protikrizových opatření vlády do praxe rozhodne ve zrychleném řízení o první čtveřici Sněmovnou schválených zákonů.

    Jedná se o návrhy, které poslanci schválili přednostně v úterý v noci – o kompenzační bonus pro živnostníky, změnu v evidenci nezaměstnaných a některá opatření pro úřady práce v souvislosti s vyplácením dávek a příspěvků.

  • Schůze je ukončená, návrhy schválené

    Poslanci deset minut před třetí hodinou ráno ukončili aktuální schůzi, jednali od devíti hodin ráno. Schůze trvala 18 hodin. Znovu se sejdou až na následující řádné schůzi Sněmovny, a to 21. dubna.

    Zbývající čtyři neprojednané body na schůzi byly zákony vrácené Senátem, ty Sněmovna z probíhající schůze vyřadila. Odloženo je i projednávání novely, která má mimo jiné dát České národní bance zákonnou pravomoc vydávat závazná omezení komerčním bankám při poskytování hypoték.

  • Svoboda: Lékaři mají obrovskou zodpovědnost, musí být atestovaní

    Svoboda (ODS) se obul do vládního návrhu kvůli tomu, že má podle něj řadu legislativních chyb. Vládní návrh počítá s tím, že by nemocnice mohly přijímat i neatestované lékaře z jiných států, kteří by byli pod „přímým odborným vedením“.

    „Co to je? To není nikde definováno,“ řekl s tím, že on sám půjde ve čtvrtek ráno ještě operovat. „Já u toho mám ještě někoho vést? A jak to budu dělat? A mám u toho veškerou zodpovědnost? To ten zákon taky neřeší,“ řekl Svoboda s tím, že všechny zákony o atestaci říkají, kdo je za co konkrétně zodpovědný.

    „To prostě není možné. Ta rozhodování jsou tak závažná, že ze zákona tam musí být někdo kvalifikovaný. Bude tam sám, bude tam pod přímým odborným dohledem? Myslíte si, že je možné, aby někdo, kdo nemá žádnou kvalifikaci, byl na pracovišti sám a čekal, až tam někdo přijede? Tu věc to vůbec neřeší,“ dodal.

  • Máme sice roušky, ale jako bychom po tolika hodinách neměli nic, říká Svoboda

    Bohuslav Svoboda (ODS) začal svůj projev k vládnímu návrhu o změnách ve výkonu povolání lékařů poukázáním na probíhající 17hodinovou sněmovní debatu.

    „Hezké, dobré jitro. Nečiní mi žádné potěšení hovořit do tohoto mikrofonu, do kterého tu z vás mluvila stovka. Máme roušky, které v té jedné kvalitě vydrží dvě hodiny, v té druhé – lepší – čtyři a v té mojí šest. Jinak všechny ty roušky jsou, jako bychom neměli nic,“ řekl v sále poslanec, který je původním povoláním lékař.

  • Debata může trvat ještě několik hodin

    Poslanci dál pokračují v jednání, na pořadu schůze je ještě nejméně pět bodů. Dolní komora začala jednat ve středu v 9 ráno. Ačkoliv zákonodárci v jednotlivých rozpravách omezují řečnickou dobu na pět minut pro každého řečníka, předpokládá se, že diskuse potrvají ještě hodiny.

    Po půlnoci se poslanci přesunuli od debaty o úlevách pro nájemníky k dalším opatřením v souvislosti s koronavirem, včetně úlev pro podnikatele nebo živnostníky. Nyní se diskutuje o zvláštních pravidlech pro výkon povolání lékaře.

  • Filip: Až Feri udělá alespoň tolik, co já ve škole, ať se přihlásí

    „Mohl bych reagovat na pana Feriho osobně, nebudu. Až udělá alespoň tolik, kolik jsem udělal, ještě když jsem byl ve škole, tak ať se přihlásí,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip v reakci na slova Feriho u řečnického pultu.

    Na něj reagoval poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek: „To bylo opravdu zbytečné. Kdyby dělal to, co jste dělal vy, tak by nebyl v TOP 09. Ale pasivní volební právo máme všichni od 21 let až do sta. Takže jsme tu všichni rovnocenní. Byť to některé z nás dříve narozené občas svádí někomu připomenout: Kolik je vám, chlapče, roků, že takhle mluvíte. Ale je to nefér, nedělejte to.“

  • Po půlnoci se začalo politikařit

    Půl hodiny po půlnoci přišly do sněmovního sálu první emoce.

    „Nechte toho. Vy si vůbec neuvědomujete, co říkáte. Nejste ochotni připustit to, že byste tady vyrobili zločin na státním rozpočtu,“ zakřičel na Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) komunista Vojtěch Filip. Podle Filipa je totiž nemožné, aby kompenzační bonus dostávali i lidé pracující na dohodu o provedení práce – neplatí totiž daně a finanční úřad je neeviduje.

    Na něj reagoval poslanec Dominik Feri (TOP 09): „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou. Jenom hubou. Protože když mají pomáhat fakticky a podpořit naše kvalitní návrhy, které jim skutečně pomůžou, tak sklapnete podpatky, zeptáte se, co si myslí vláda, co si myslí Andrej, a pak tak hlasujete a ještě to za něco zobchodujete.“

  • Senát projedná 4 první zákony ze Sněmovny

    Senát ve čtvrtek rozhodne o příspěvku pro živnostníky kvůli epidemii koronaviru. Projedná i návrhy, které se týkají nezaměstnaných, zaměstnanců a úřadů práce. Jedná se o normy, které v úterý v noci schválila Sněmovna ve stavu legislativní nouze, a horní komora je chce projednat přednostně.

    Jedná se o kompenzační bonus ve výši 25 tisíc korun pro OSVČ, návrh na úlevy ve splácení úvěrů, některé změny ve vyplácení sociálních dávek a změnu pro nezaměstnané.

  • Lidí s koronavirem ve středu přibylo 295

    Počet lidí s potvrzenou nemocí covid-19 se za středu zvýšil o 295 na celkových 5 312.

    Vyplývá to z aktualizovaných dat na webu ministerstva zdravotnictví. S nemocí covid-19 zemřelo v nemocnicích 99 lidí, uzdravilo se jich podle ministerstva 233. Údaje o obětech a vyléčených jsou však platné ke středečnímu podvečeru.

  • Nájemníci bez příjmů budou načas chráněni před výpovědí z bytů

    Nájemníci bez příjmů asi nebudou moci dostat výpověď z bytu kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné za nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku. Sněmovna to dnes schválila. Proti předloze protestovali majitelé domů i pravicová opozice, podle níž zákon nechrání pronajímatele a nezaručuje jim, že o peníze na nájemném nepřijdou.

  • Airbnb byty budou muset sdílet údaje o smlouvách

    Poslanci schválili vládní návrh o podmínkách podnikání v cestovním ruchu, na základě kterého budou podnikatelé ve sdílené ekonomice povinni sdílet informace o uzavřených smlouvách.

    Jedná se o zprostředkovatele turistického ubytování v soukromí, tedy digitální platformy typu Airbnb. Návrh ještě musí schválit Senát. Část opozice kritizovala, že zákon se netýká opatření proti koronaviru, a proto by měl být projednán v běžném režimu, po skončení nouzového stavu.

    Koalice nebo Piráti naopak tvrdí, že zákon pomůže regulovat šedou zónu před znovuobnovením turistického ruchu v zemi, zejména v Praze.

  • Přijímací zkoušky na VŠ by mohly být 15 dnů po otevření škol

    Přijímací zkoušky na vysoké školy by se mohly uskutečnit nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy by je mohly s ohledem na epidemii koronaviru uskutečnit prezenčně i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Počítá s tím zákon, který dnes jednomyslně schválila Sněmovna. Prodloužila lhůtu, v níž přijatí uchazeči budou moci dodat dodatečně maturitní vysvědčení, a to z vládou navrhovaných 30 dnů na 45 dnů po zápisu na vysokou školu. Normu nyní posoudí Senát.

    Vysoké školy by podle předlohy také mohly prodloužit akademický rok a mohly by studentům odpustit poplatky za příliš dlouhé studium.

  • Lékárny postupně doplňují léky s paracetamolem, které chyběly

    Lékárny postupně doplňují léky s obsahem paracetamolu, kterých byl v uplynulých týdnech v Česku nedostatek. Poptávka lidí po paralenu a dalších podobných léčivech klesá. Vyplývá to z dnešních vyjádření lékárnických sítí na dotaz ČTK. Farmaceutická společnost Zentiva už dříve kvůli šíření nákazy nemoci covid-19 výrobu paracetamolu navýšila. Ve středu odpoledne začne pro český trh vyrábět nový lék s názvem Paraceta, uvedla mluvčí firmy Lucie Šabíková.

  • Firmy s uzavřenými provozy asi získají nárok na odklad nájmu

    Firmy, které jsou v nájmu a kvůli vládním opatřením proti koronaviru musely zavřít své provozy, asi budou moci požádat o odklad nájmu za období od 12. března do 30. června. Na uhrazení splátek budou mít čas do konce letošního roku, rozhodla dnes Sněmovna na návrh poslankyně ANO Heleny Válkové. Vláda požadovala tuto ochrannou lhůtu až do 31. března 2022. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se změnou souhlasil. Pokud bude třeba, termíny budou prodlouženy o další tři měsíce.

  • Zemřel ředitel finančního úřadu, kde se objevil koronavirus

    Ředitel Finančního úřadu pro Prahu 10 Jindřich Menčík zemřel. Informaci zveřejnil na svém facebookovém profilu reportér Jan Tuna. Potvrdilo i ji i ministerstvo financí.

    „Je to pravda, mohu potvrdit, že pan Menčík zemřel. Paní ministryně je tou zprávou zasažená a soucítí s rodinou,“ řekl deníku Právo mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec, který zároveň nechtěl sdělovat podrobnosti.

    Na zmíněném finančním úřadu se vyskytl na začátku korovirové epidemie virus u dvou zaměstnankyň. Média informovala o rozepři mezi Menčíkem, který chtěl úřad zavřít a ministerstvem financí, které jej chtělo zanechat v provozu. Souvislost mezi úmrtím Menčíka a možnou nákazou novým koronavirem nikdo kompetentní nepotvrdil.

  • Zákon o Airbnb? Počkejte na řádnou schůzi, vyzval Stanjura

    Poslanci nyní projednávají zákon o změně podmínek o cestovním ruchu, který se týká zejména sdílených služeb typu Airbnb. Podle ministryně Dostálové je důležité, aby tito poskytovatelé nově úřadům o sobě poskytovali stejné údaje jako jiné ubytovací služby.

    Souhlasí s ní Jakub Michálek, podle kterého je důležité, aby na příliv turistů po koronavirové krizi byla Česká republika připravena - v Česku je 5 až 10 tisíc ubytovatelů v šedé zóně.

    Nesouhlasí ale poslanec ODS Zbyněk Stanjura. „Kdo si myslí, že tady za pár týdnů budeme mít znova nával turistů? Jestli vám na tom zákoně tak záleží, počkejte na standardní legislativní proces a předložte nám ho na řádné schůzi 21. dubna, a neztrácejte s ním čas teď,“ vyzval vládu.

  • Realitním makléřům se posune lhůta k prokázání odbornosti

    Realitní makléři zřejmě budou moci prokázat odbornost pro svou práci až do začátku března příštího roku místo začátku letošního září.

    Ve vládní novele nového zákona regulující realitní činnost to dnes zrychleně ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Část makléřů nyní nemůže kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru skládat zkoušky. Zprostředkovatelé je potřebují k přeměně své živnosti na vázanou.

    Poslanci o vládních návrzích budou dál jednat až do středeční noci. Návrhy pak zamíří do Senátu.

  • Počet mrtvých s koronavirem se přiblížil stovce

    Ministerstvo zdravotnictví eviduje 99 úmrtí v souvislosti s onemocněním COVID-19. Celkový počet osob s prokázaným onemocněním je 5 221 a počet uzdravených 233. Od začátku pandemie bylo v ČR provedeno 98 681 testů, z toho některé opakovaně u stejných osob.

  • Lidé by měli nakupovat nejvýše ve dvojici,vyzývají hobbymarkety

    Hobbymarkety se budou moci ve čtvrtek znovu otevřít veřejnosti. Kvůli omezení epidemie koronaviru v nich dosud mohli nakupovat pouze podnikatelé. Zpřístupnění obchodů s sebou nese přísnější hygienická opatření. Zákazníkům bude u vstupů k dispozici dezinfekce a jednorázové rukavice. Řetězce navíc vyzývají zákazníky, aby přicházeli nakupovat jednotlivě, nanejvýš ve dvojici. Vyplývá to z ankety mezi obchodníky.

Reklama

Hlavní zprávy