Hlavní obsah
Online

Angela Merkelová musí do karantény, setkala se s nakaženým doktorem

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová

Reklama

aktualizováno •

V Itálii počet obětí nákazy koronavirem překročil 5000. Za poslední den se počet mrtvých zvýšil o 651 na 5476. Infikovaných je celkem už 59 138, což je o 5560 více než v sobotu. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany. Podle italských médií lze přes hrozivá absolutní čísla vidět optimistický trend, protože v posledních dnech se počty nově infikovaných nemocí COVID-19 začaly snižovat.

Článek

K nedělnímu dni je podle specializovaného webu Johnse Hopkinse na celém světě 311 988 potvrzených případů a 13 407 úmrtí. Z nemoci COVID-19 se zatím uzdravilo 93 790 lidí. Dvě třetiny hlášených nakažených připadají na šest zemí: Čínu, Itálii, Španělsko, Spojené státy, Německo a Írán.

V Itálii, kde se nedaří zastavit šíření koronaviru, se musí do 3. dubna pozastavit veškerá postradatelná výroba, v chodu zůstanou jen provozy zásobující supermarkety a lékárny, fungovat budou také banky a pošta. V sobotu pozdě večer to podle agentury Reuters oznámil italský premiér Giuseppe Conte. „Je to nejvážnější krize v naší poválečné historii,“ řekl Conte v prohlášení, které zveřejnil na Facebooku.

V Itálii v sobotu padl další smutný rekord, kdy za jediný den se počet mrtvých s nákazou koronavirem zvýšil o 793. Koronavirus se rychle šíří i v USA. Podle posledních údajů je ve Spojených státech 26 747 potvrzených případů a na nemoc COVID-19 podlehlo 340 lidí. Americký viceprezident Mike Pence v sobotu podstoupil test, který u něj a ani jeho manželky Karen nákazu koronavirem nepotvrdil.

Pevninská Čína, ve které původně epidemie vypukla, za sobotu zaznamenala 46 nových případů koronaviru, 45 z nich se týká osob, které do země přicestovaly. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, za vzrostl na 3 265. Celkem se v pevninské Číně koronavirus od konce loňského roku potvrdil u 81 394 lidí. Z nemoci se zde dosud vyléčilo 72 361 lidí a ve vážném stavu zůstává 1845 pacientů.

  • Americký senátor Paul se nakazil koronavirem

    Americký republikánský senátor Rand Paul dnes na Twitteru oznámil, že se nakazil koronavirem. Jde o prvního nakaženého člena horní komory Kongresu, která nyní jedná o finanční pomoci americké ekonomice zasažené pandemií nemoci COVID-19. Podle Univerzity Johnse Hopkinse, která údaje o nákaze globálně sleduje, se v USA za poslední den počet obětí nákazy koronavirem zvýšil o více než stovku.

  • Harvey Weinstein byl pozitivně testován na koronavirus

    Americký filmový producent byl podle některých médií ve vězení, kde si odpykává svůj trest za znásilnění a sexuální nátlak, pozitivně testován na koronavirus. Weinsteinův tým zatím informaci nepotvrdil.

  • Firma Gilead přestává udílet povolení na použití léku remdesivir

    Americká firma Gilead Sciences, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let, uvedla dnes agentura Reuters s odkazem na prohlášení společnosti.

    Remdesivir vyvinul ve firmě Gilead Sciences tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

  • Firma Philips plánuje znásobit výrobu plicních ventilátorů

    Nizozemský výrobce elektroniky a lékařské techniky Philips kvůli pandemii koronaviru znásobí svou produkci plicních ventilátorů a dalších přístrojů nezbytných pro péči o pacienty s těžkým průběhem nemoci COVID-19. Firma dnes uvedla, že kapacitu pro výrobu přístrojů na podporu dýchání v nadcházejících osmi týdnech zdvojnásobí, před začátkem třetího čtvrtletí jich chce vyrábět čtyřikrát tolik než dosud. Informovala o tom agentura Reuters.

    Kromě plicních ventilátorů chce Philips posílit produkci i u dalších přístrojů, jako jsou například monitory životních funkcí nebo diagnostické zobrazovací systémy.

  • Desítky nemocných v newyorské věznici

    V newyorské věznici na Rikers Islandu je podle amerických médií tíživá situace. Věznice je neblaze proslulá násilnostmi a špatnými životními podmínkami vězňů. Osmatřicet osob tam onemocnělo, polovina z nich jsou vězňové a druhá polovina vězeňská stráž. Dalších 58 lidí čeká na testy v karanténě. Podle agentury AP panují obavy, že právě vězeňský systém může být jedním z hlavních zdrojů raketového rozšíření nákazy koronavirem.

  • Pozitivní testy na koronavirus jsou i v armádě Spojených států

    Ministerstvo obrany Spojených států amerických oznámilo, že k dnešnímu dni se v řadách americké armády vyskytuje 111 nakažených osob. Od pátku se toto číslo téměř zdvojnásobilo.

  • Město Addis Abeba obdrželo pomoc v boji proti koronaviru

    Jeden ze zakladatelů společnosti Alibaba - Jack Ma - daroval miliony obličejových masek a zdravotnické potřeby na detekci koronaviru hlavnímu městu Etiopie.

  • Itálie obdržela pomoc i od Spojených států

    Itálii kromě jiných zemí pomohly i Spojené státy americké, během dnešního dne Itálie obdržela zařízení, která pomohou stabilizovat stav nakažených pacientů.

  • Španělsko oznámilo další omezení týkající se letů

    Španělský premiér oznámil, že se dočasně omezí všechny lety ze Španělska, které nejsou nezbytné. Nařízení by mělo platit po dobu 30 dní počínaje pondělní půlnocí. Nemělo by omezovat obyvatele Evropské unie.

  • První nakažení v Grenadě a Mosambiku

    Ke dnešnímu dni oznámila první infikovanou osobu koronavirem vláda Mosambiku i Grenady, oba nakažení v těchto zemích zřejmě přicestovali ze Spojeného království.

  • 134 nakažených v Kostarice

    Vláda Kostariky oznámila dalších 17 případů nákazy koronavirem, celkem je v zemi již 134 osob s pozitivním testem. Prezident Carlos Alvarado prohlásil, že virus se rozšířil do všech částí země a lidé by měli být opatrní.

  • První případ nákazy v Sýrii

    V Sýrii je první nakažený člověk, informaci oznámil tamní ministr zdravotnictví Nizar Yazigi. Jde o osobu, která přicestovala ze zahraničí, více ministr veřejnosti nesdělil.

  • Další oběť koronaviru v Irsku

    Irsko ke dnešnímu dni hlásí už čtvrtou oběť koronaviru. Na území Irska je momentálně 906 nakažených osob, 121 případů přibylo během posledních 24 hodin.

  • Nejnovější čísla, ve světě je přes 320 000 případů nákazy

    Podle nejnovějších dat je ve světě už 328 275 infikovaných osob. Celkem zemřelo 14 366 lidí, 95 656 se jich vyléčilo.

    Nejhůře zasaženou evropskou zemí zůstává Itálie, která eviduje 59 138 nakažených, druhé je Španělsko s 28 603 případy nákazy a třetí Německo, které má téměř 24 000 infikovaných.

  • Francie ohlásila další stovku obětí

    Ve Francii se druhý den za sebou počet obětí nákazy koronavirem zvýšil o více než stovku. Mrtvých je už celkem 674, je mezi nimi i první lékař. Infikovaných přibylo o 1 559 na 16 018. Na tiskové konferenci to uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon. Francouzské úřady začaly ve velkém kontrolovat, zda lidé dodržují pravidla karantény. Zatím policisté zaznamenali přes 22 000 přestupků.

  • Johnson: Dodržujte vládní doporučení, nebo omezíme svobodu pohybu

    Británie bude možná nucena zavést zákaz vycházení a omezení cestování, pokud se lidé nebudou řídit vládními doporučeními ohledně udržování rozestupu při pohybu ve společnosti. Dnes to prohlásil britský premiér Boris Johnson.

  • Mezinárodní olympijský výbor rozhodne, co s nadcházejícími hrami

    Letní olympijské hry se neúprosně blíží, situace ohledně koronaviru ale zůstává stejná. Mezinárodní olympijský výbor si dal ultimátum v podobě 4 týdnů, aby rozhodl, zda se hry odloží na pozdější datum.

  • New York zakázal partnery u porodu

    Ve Státě New York se kvůli riziku nakažení koronavirem zavádí další opatření, tentokrát jde o zákaz, který nedovoluje jakémukoliv příbuznému či partnerovi být u porodu.

  • V Africe je nakažených koronavirem již bezmála 1200

    V Africe dnes počet nakažených koronavirem vzrostl na 1198. S odvoláním na africké Středisko pro kontrolu nemocí (CDC) o tom dnes informoval server BBC. Podle Světové zdravotnické organizace byla nákaza registrována již ve 40 z 52 států tohoto kontinentu. První případy hlásí Uganda a Mosambik, první úmrtí Kongo. Nejvíce zasaženy jsou Jihoafrická republika, Egypt, Maroko a Alžírsko.

Reklama

Hlavní zprávy